Ο Jay-Z υπέβαλε αγωγή εναντίον του Τζόναθαν Μάνιον, του φωτογράφου που δημιούργησε το εξώφυλλο του πρώτου άλμπουμ του «Reasonable Doubt» για εκμετάλλευση του ονόματος και της εικόνας του χωρίς άδεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αμερικανός ράπερ, δισκογραφικός παραγωγός και μεγιστάνας, το πραγματικό όνομά του οποίου είναι Σον Κόρεϊ Κάρτερ, μήνυσε τόσο τον Τζόναθαν Μάνιον, όσο και την εταιρεία του, Jonathan Mannion Photography, LLC, για τη χρήση του ονόματος και της μορφής του καλλιτέχνη στον ιστότοπό του, καθώς και για την πώληση φωτογραφιών του καλλιτέχνη έναντι χιλιάδων δολαρίων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο επικεφαλής της εταιρείας ψυχαγωγίας, Roc Nation ισχυρίζεται επίσης ότι ο Τζόναθαν Μάνιον απαίτησε δεκάδες εκατομμύρια δολάρια όταν του ζητήθηκε να σταματήσει να χρησιμοποιεί τις φωτογραφίες.

Ο Jay-Z ισχυρίζεται ότι ο φωτογράφος κάνει την «αλαζονική υπόθεση ότι εφ’όσον έβγαλε αυτές τις φωτογραφίες, μπορεί να τις κάνει ό,τι θέλει».

Ο ράπερ έχει «αυστηρό έλεγχο για το αν και πώς χρησιμοποιούνται το όνομά του, η μορφή, η ταυτότητα και η περσόνα του» και ποτέ δεν δόθηκε στον φωτογράφο άδεια να χρησιμοποιεί τις εικόνες με οποιονδήποτε τρόπο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Μάνιον υποτίθεται ότι έχει εκατοντάδες φωτογραφίες του νεαρού Jay-Z, από το 1996 και προφανώς πληρώθηκε για τις εικόνες. Ο διάσημος ράπερ σημειώνει ότι είναι «ειρωνικό που ένας φωτογράφος αντιμετωπίζει την εικόνα ενός πρώην άγνωστου μαύρου εφήβου, που τώρα είναι εξαιρετικά επιτυχημένος, ως μέρος της ιδιοκτησίας του που στύβεται για κάθε δολάριο που μπορεί να παραχθεί. Αυτό σταματά σήμερα».

Ο Jay-Z ζητά τώρα από τον Μάνιον να σταματήσει αμέσως να πουλά τις φωτογραφίες του και να παραδώσει τα κέρδη που έχει αποκομίσει από τη μορφή του.

Δικηγόρος του φωτογράφου αναφέρει σε δήλωσή του: «Ο κ. Μάνιον δημιούργησε θρυλικές εικόνες του κ. Κάρτερ με την πάροδο των ετών και είναι περήφανος που αυτές οι εικόνες βοήθησαν στη διαμόρφωση του καλλιτέχνη που είναι σήμερα ο Jay-Z. Ο κ. Μάνιον έχει τον απόλυτο σεβασμό προς τον κ. Κάρτερ και το σώμα εργασίας του και αναμένει ότι ο κ. Κάρτερ θα σέβεται επίσης τα δικαιώματα των καλλιτεχνών και των δημιουργών που τον βοήθησαν να φθάσει στην κορυφή. Είμαστε πεπεισμένοι ότι η Πρώτη Τροποποίηση προστατεύει το δικαίωμα του κ. Μάνιον να πουλά εκτυπώσεις από έργα τέχνης του που προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα και θα εξετάσει την καταγγελία και θα απαντήσει εν ευθέτω χρόνω».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης