Ο Κύκλος «Η Ανθρώπινη Φωνή», το ετήσιο αφιέρωμα του Μεγάρου στη φωνητική μουσική, υποδέχεται, λίγες ημέρες πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα, τη Νεκταρία Καραντζή και τον Βασίλη Τσαμπρόπουλο. Στο ρεσιτάλ τους, την Τρίτη 4 Απριλίου στις 8.30 το βράδυ, στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος, το οποίο τιτλοφορείται «AKROASIS – Aνάμεσα σε Ανατολή και Δύση», ο βιρτουόζος πιανίστας, μαέστρος και συνθέτης και η γνωστή ερμηνεύτρια ιερού και αρχέγονου μέλους ανακαλύπτουν εκ νέου τους θησαυρούς της ανατολικής και της δυτικής μουσικής, σε ένα πρόγραμμα που συνδυάζει πιανιστικά έργα των Σκαρλάττι και Λιστ με ύμνους και τροπάρια για το Θείο Πάθος.

Ο ευρηματικός διάλογος ανάμεσα στη μουσική Ανατολής και Δύσης αρχίζει με τρία έργα για πιάνο του Ντομένικο Σκαρλάττι (Domenico Scarlatti 1685-1757), σπουδαίου ναπολιτάνου μουσουργού του Μπαρόκ που επηρέασε πολλούς συνθέτες του Κλασικισμού. Ο Βασίλης Τσαμπρόπουλος θα ερμηνεύσει τις Σονάτες σε μι μείζονα (K. 380, L. 23), ρε ελασσονα (K.9, L. 413) και σι ελάσσονα (K. 377, L. 263). Στη συνέχεια, μαζί με τη Νεκταρία Καραντζή, θα παρουσιάσει, σε δική του διασκευή για πιάνο και φωνή, έναν αραμαϊκό ύμνο. Το πρώτο μέρος του ρεσιτάλ θα συνεχιστεί με Τρεις ψαλμούς του Δαβίδ («Κύριος Φωτισμός μου», «Είπεν άφρων ουκ έστι Θεός» και «Κύριος ποιμαίνει με»), με το παραδοσιακό «Κοράσιν ετραγούδαγε» (παραλογή Προποντίδας) και με το δοξαστικό Αίνων της Μεγάλης Πέμπτης «Εξέδυσάν με» σε ήχο πλάγιο β΄.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πιανιστικό είναι και το έργο με το οποίο αρχίζει το δεύτερο μέρος της βραδιάς. Πρόκειται για το απόσπασμα «Saint François de Paule marchant sur les flots» [«Ο Άγιος Φραγκίσκος της Πάολα βαδίζων επί των υδάτων»] από το έργο Deux légendes [Δύο θρύλοι], S. 175 (1863) του Φραντς Λιστ (Franz Liszt 1811-1886) που θα ερμηνεύσει ο γνωστός σολίστ του πιάνου. Ο Β. Τσαμπρόπουλος υπογράφει επίσης ως συνθέτης τα κομμάτια «Padre Nostro» [«Πάτερ Ημών»], «Κύριε των Δυνάμεων» και «Secret Garden» [«Μυστικός κήπος»] που θα ακουστούν στη δεύτερη ενότητα της συναυλίας, ενώ έχει διασκευάσει για πιάνο και φωνή τον τρισάγιο ύμνο «Sfinte Dumnezeule» του ρουμάνου συνθέτη Πάουλ Κονσταντινέσκου (Paul Constantinescu 1909-1963), η μουσική του οποίου είναι βαθιά επηρεασμένη από τη δημοτική παράδοση της πατρίδας του αλλά και από το βυζαντινό μέλος.

Ο επίλογος ανήκει στα κατανυκτικά Εγκώμια της Μεγάλης Παρασκευής, έτσι όπως τα διασκεύασε ο Β. Τσαμπρόπουλος για πιάνο και φωνή. Τα τροπάρια ερμηνεύει η Νεκταρία Καραντζή.

Τιμές εισιτηρίων:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

10 € (Ζώνη Β΄), 15 € (Ζώνη Α΄)
4 € (φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ), 6 € (65+, πολύτεκνοι)

Πληροφορίες
210 72.82.333
www.megaron.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης