Ο Βρετανός διευθυντής ορχήστρας Σάιμον Ρατλ, ο οποίος ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες ότι εγκαταλείπει τη Συμφωνική Ορχήστρα του Λονδίνου για να επιστρέψει στη Γερμανία, δήλωσε ότι έχει καταθέσει αίτηση για να του χορηγηθεί η γερμανική υπηκοότητα μετά το Brexit.

«Το διαβατήριό μου είναι στον δρόμο», δήλωσε ο 65χρονος μουσικός που δεν είχε καθόλου κρύψει τη θέση του κατά του Brexit και κατά των φραγμών που αυτό θα σήμαινε για τις καριέρες τόσων νέων μουσικών, συνηθισμένων μέχρι πριν από λίγες ημέρες να κυκλοφορούν ελεύθερα στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όταν δε ερωτήθηκε αν ακολούθησε εκείνους τους Βρετανούς, τους εγκατεστημένους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που ζήτησαν ευρωπαϊκές υπηκοότητες ώστε να έχουν τη δυνατότητα να κυκλοφορούν και να εργάζονται ελεύθερα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απάντησε: «Όπως για πολλούς, ήταν για μένα απόλυτη αναγκαιότητα».

Η βρετανική μουσική σκηνή κεραυνοβολήθηκε όταν ο Σάιμον Ρατλ ανακοίνωσε ότι θα εγκαταλείψει την Συμφωνική Ορχήστρα του Λονδίνου το 2023 για να αναλάβει τη διεύθυνση της Συμφωνικής Ορχήστρας της Βαυαρικής Ραδιοφωνίας στο Μόναχο.

Ο Σάιμον Ρατλ δήλωσε ότι η απόφασή του να επιστρέψει στη Γερμανία, όπου διηύθυνε επί 16 χρόνια τη Φιλαρμονική του Βερολίνου, ελήφθη διότι ήθελε να είναι κοντά στην οικογένειά του στο Βερολίνο. Αλλά δεν έκρυψε την απογοήτευσή του για την πολιτική κατεύθυνση που πήρε η χώρα του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το γεγονός ότι οι μουσικοί και οι καλλιτέχνες γενικά ξαφνικά είναι υποχρεωμένοι να παίρνουν βίζα για την Ευρώπη δεν είναι καθόλου το μπόνους του Brexit για το οποίο μιλούσαμε», είπε αναφερόμενος στις υποσχέσεις των υπέρμαχων της εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση που διατυμπάνιζαν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας το 2016: «Αυτό θα πρέπει να το πολεμήσουμε».

Ο Ρατλ, ο οποίος ζει στο Βερολίνο με τη σύζυγό του, τη σοπράνο Μαγκνταλένα Κόζενα από την Τσεχία, δήλωσε ότι ο χρόνος που πέρασαν μαγειρεύοντας μαζί για τα παιδιά τους κατά τη διάρκεια του lockdown μεγάλωσε την επιθυμία του να εργάζεται πιο κοντά στο σπίτι του.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης