"Έφυγε" ο λογοτέχνης της μουσικής

"Έφυγε" ο λογοτέχνης της μουσικής
Ο τραγουδιστής, συνθέτης, ποιητής και ζωγράφος Λέοναρντ Κοέν απεβίωσε στα 82 χρόνια του στο Λος Άντζελες στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, σύμφωνα με τη σελίδα του στο Facebook.

Σ' ένα λιτό μήνυμα, οι δικοί του αναφέρουν τα εξής: «Είναι με βαθύτατη λύπη που ανακοινώνουμε ότι ο θρυλικός ποιητής, τραγουδοποιός και καλλιτέχνης Λέοναρντ Κοέν απεβίωσε. Έχουμε χάσει έναν από τους πιο αξιοθαύμαστους και παραγωγικούς οραματιστές. Ένα μνημόσυνο θα λάβει χώρα στο Λος Άντζελες στο μέλλον. Η οικογένειά του ζητεί να σεβαστείτε την ιδιωτική της ζωή κατά τη διάρκεια του πένθους της».



Τα τραγούδια του -κυρίως μπαλάντες- είχαν πολλά στοιχεία από την αμερικανική μουσική κάντρι και τη μουσική των ευρωπαϊκών καμπαρέ. Τα κύρια θέματα της δημιουργίας του ήταν η θρησκεία, ο έρωτας και η μοναξιά, χωρίς ωστόσο να λείπουν και οι τοποθετήσεις σε κοινωνικοπολιτικά θέματα, όπως ο πόλεμος, οι εκτρώσεις κ.λπ.






Η ζωή του


Ο Λέοναρντ Κόεν ή Κοέν γεννήθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου 1934 στο Γουέστ Μάουντ του Κεμπέκ, στον Καναδά. Ο πατέρας του ήταν ευκατάστατος Εβραίος έμπορος υφασμάτων.

Το 1992 κυκλοφόρησε τον πιο πολιτικοποιημένο δίσκο του με τίτλο «The Future» και δύο χρόνια αργότερα αποφάσισε να ασπαστεί τον βουδισμό, μέχρι που χειροτονήθηκε μοναχός
Σε ηλικία έξι ετών, ο Κοέν έχασε τον πατέρα του και αυτό τον σημάδεψε για όλη του τη ζωή. Έφηβος έμαθε κιθάρα και έγινε μέλος του μουσικού συγκροτήματος «Buckskin Boys», το οποίο έπαιζε μουσική κάντρι. Αργότερα, τον καιρό που ήταν σπουδαστής στο Πανεπιστήμιο McGill, εξέδωσε τα πρώτα του ποιήματα που τον έκαναν γνωστό στους καναδικούς λογοτεχνικούς κύκλους. Με το μυθιστόρημα «Beautiful Losers» (Θαυμάσιοι αποτυχημένοι, 1966) γνώρισε την παγκόσμια επιτυχία ως συγγραφέας. Ωστόσο, το 1967 αποφάσισε να εγκατασταθεί στις ΗΠΑ για να αφοσιωθεί στη μουσική.

Σε συναυλίες φολκ στις ΗΠΑ το 1967, η τραγουδίστρια Τζούντι Κόλινς (Judy Collins) έκανε γνωστό το τραγούδι του με τίτλο «Suzanne». Έτσι, την ίδια χρονιά, ο Κοέν  μπόρεσε να κυκλοφορήσει τον πρώτο του δίσκο με τίτλο «Songs of Leonard Cohen». Ακολούθησαν πολλοί άλλοι δίσκοι, μεταξύ των οποίων και ο δίσκος «Songs of Love and Hate» που περιέχει το τραγούδι - ύμνο στην αγάπη και τη μοναξιά «Famous Blue Raincoat» (1971) με τη φωνή της Τζένιφερ Γουάρνς (Jennifer Warnes).



Το 1992 κυκλοφόρησε τον πιο πολιτικοποιημένο δίσκο του με τίτλο «The Future» και δύο χρόνια αργότερα αποφάσισε να ασπαστεί τον βουδισμό, μέχρι που χειροτονήθηκε μοναχός. Αλλά το 1999 εγκατέλειψε τον μοναστικό βίο, για να εκδώσει ακόμη δύο δίσκους. 



Ο Κοέν δεν παντρεύτηκε ποτέ, αλλά είναι πατέρας δύο παιδιών, του Άνταμ (1972) και της Λόρκα (1974), που απέκτησε με τη Σούζαν Έλροντ (Suzanne Elrod). Το 2010 τιμήθηκε με Τιμητικό Γκράμι για το σύνολο της προσφοράς του.

Παρόλο που επηρέασε πολλούς μουσικούς και του αποδόθηκε πλήθος τιμών, όπως η εισαγωγή του στο Rock & Roll Hall of Fame και η απονομή του μεταλλίου Order of Canada, της δεύτερης υψηλότερης διάκρισης σε πολίτη του Καναδά, τα τραγούδια του έμπαιναν πολύ σπάνια στα charts της μουσικής. Το «Hallelujah», ένα από τα πιο γνωστά τραγούδια του στο οποίο ανακαλεί τον βασιλιά Δαβίδ της Βίβλου και όπου παραλληλίζει τη σωματική έλξη με την επιθυμία για πνευματική σύνδεση, έχει εκτελεστεί εκατοντάδες φορές από πολλούς καλλιτέχνες, από τότε που πρωτοεμφανίστηκε το 1984. Την ίδια στιγμή, το «Dance me to the end of love» έχει  κερδίσει μια ξεχωριστή θέση στις καρδιές των εκατ. θαυμαστών του διάσημου μουσικού, ποιητή και λογοτέχνη. Πριν από τρεις εβδομάδες κυκλοφόρησε τον τελευταίο του δίσκο με τίτλο «You want it darker».

Δισκογραφία

  • Songs of Leonard Cohen (1967)
  • Songs from a Room (1969)
  • Songs of Love and Hate (1971)
  • Live Songs (1973)
  • New Skin for the Old Ceremony (1974)
  • Death of a Ladies' Man (1977)
  • Recent Songs (1979)
  • Various Positions (1984)
  • I'm Your Man (1988)
  • The Future (1992)
  • Cohen Live: Leonard Cohen in Concert (1994)
  • Field Commander Cohen: Tour of 1979 (2001)
  • Ten New Songs (2001)
  • Dear Heather (2004)
  • Old Ideas (2012)
  • Popular Problems (2014)
  • Can't Forget: a Souvenir of the Grand Tour (2015)
  • You want it darker (2016)

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 11 Νοεμβρίου 2016, 09:46