Ένας χρόνος χωρίς την Αρλέτα

Ένας χρόνος χωρίς την Αρλέτα
Ένας χρόνος χωρίς την Αρλέτα και τη μελωδική φωνή της, η οποία γεμάτη ευαισθησία και τρυφερότητα δονούσε μέσα μας όμορφα συναισθήματα. Τα τραγούδια της κρατούσαν συντροφιά στα μοναχικά μας βράδια ενώ η σημαντική καλλιτέχνιδα άφησε με τη φωνή της και τα τραγούδια της ανεξίτηλο το σημάδι της στο ελληνικό τραγούδι του Νέου Κύματος και των μπουάτ.

Η Αρλέτα έφυγε από τη ζωή σαν σήμερα στις 8 Αυγούστου 2017 στα 72 της χρόνια. Η αγαπημένη τραγουδοποιός νοσηλευόταν στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας του νοσοκομείου Ευαγγελισμός.



Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 3 Μαρτίου 1945. Το πραγματικό της όνομα ήταν Αργυρώ-Νικολέτα Τσάπρα. Μέχρι την εφηβεία της έζησε στην Αγίου Κωνσταντίνου στο Μεταξουργείο. Μετά για πολλά χρόνια στα αγαπημένα της Εξάρχεια, τα τελευταία στην πλατεία Κυψέλης.

Σπούδασε ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών. Παράλληλα με το τραγούδι έχει σχεδιάσει εξώφυλλα δίσκων και έχει εικονογραφήσει βιβλία, ενώ σκίτσα και πίνακές της συμμετείχαν σε δύο ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής στην Τζιά και την Αθήνα.

Ξεκίνησε τη δισκογραφική της καριέρα τη δεκαετία του 1960, όταν ήταν σε άνθιση το «νέο κύμα» της ελληνικής μουσικής. Στα πρώτα της δισκογραφικά βήματα συνεργάστηκε με πολύ γνωστούς συνθέτες, όπως ο Γιάννης Σπανός, ο Μάνος Χατζιδάκις και ο Μίκης Θεοδωράκης.

Ο πρώτος δίσκος της το 1966 «Αρλέτα» περιελάμβανε τραγούδια των Γιάννη Σπανού, Νότη Μαυρουδή, Νίκου Χουλιάρα και Γιώργου Κοντογιώργου, από τα οποία ξεχώρισαν το «Μια φορά θυμάμαι», «Τις άδειες νύχτες», «Το πέτρινο χαμόγελο» και άλλα.

Την ίδια περίοδο εμφανίζεται σε γνωστές μπουάτ της Πλάκας, ενώ λίγο αργότερα κυκλοφορούν οι δίσκοι της «Αρλέτα 2», «Στο ρυθμό του αγέρα» (1968), «12+1 τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι» (1969) και «Έξι μέρες» (1970).

Λίγο μετά τη χούντα τραγούδησε, μετά από πρόσκληση του Ζωρζ Μουστακί, στο θέατρο «Bobino» στο Παρίσι. Ακολούθησαν δίσκοι όπως το «Romancero gitano» (1978) του Μίκη Θεοδωράκη (σε ποίηση Λόρκα και απόδοση Ελύτη), ενώ το 1981 ηχογραφεί το «Ένα καπέλο γεμάτο τραγούδια» (1981), τον πρώτο δίσκο με δικό της υλικό.



Το 1984 και το 1985 γνώρισε μεγάλη επιτυχία με τραγούδια που της έγραψαν ο συνθέτης Λάκης Παπαδόπουλος και η στιχουργός Μαριανίνα Κριεζή στους δίσκους «Περίπου» και «Τσάι Γιασεμιού». Σε αυτούς ξεχώρισαν τα τραγούδια, όπως «Σερενάτα», «Τσάι γιασεμιού», «Τα ήσυχα βράδια» και «Βatida de coco».

Το 1997 κυκλοφόρησε το βιβλίο της «Από που πάνε για την άνοιξη» (Εκδόσεις Καστανιώτη) με στίχους, πεζά και ζωγραφιές.

Οι δύο τελευταίοι δίσκοι της ήταν ο διπλός «Και πάλι χαίρετε» (2009) και ο αγγλόφωνος «Demo» (2010) με δέκα τραγούδια που βρέθηκαν 35 χρόνια μετά την ηχογράφησή τους στο αρχείο της «Lyra» και τα οποία δεν είχαν κυκλοφορήσει ως τότε.

Η δισκογραφία της:

1966 Τραγουδά η Αρλέτα (Lyra)
1967 Αρλέτα Νο2 (Lyra)
1968 Στο ρυθμό του αγέρα (Lyra)
1969 12+1 τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκη (Lyra)
1970 Έξi μέρες (Lyra)
1976 Ταξιδεύοντας (Lyra)
1978 Romancero gitano (Lyra)
1981 Ένα καπέλο γεμάτο τραγούδια (Lyra)
1984 Περίπου (Lyra)
1985 Τσάι γιασεμιού (CBS)
1987 Ζητάτε να σας πω (CBS)
1989 Δέκα και μία νύχτες ζωντανή ηχογράφηση από το Περοκέ (CBS)
1989 Εκτός έδρας (CBS)
1991 Άσε τα κρυφά κρυμμένα (Columbia)
1993 Μετά τιμής (Portrait)
1995 Έμπορος ονείρων (Ακτή)

Ακούστε το τραγούδι:



Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 8 Αυγούστου 2018, 09:02