Το αρχαίο δράμα είναι μία ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης για κάθε μορφή τέχνης. Η επίδρασή του δεν περιορίζεται στο θέατρο, αλλά έχει επιδράσει σημαντικά και στην τέχνη του χορού, τη ζωγραφική, τον κινηματογράφο, την γλυπτική κ.ά.. Οι μύθοι, οι αξίες, τα πρόσωπα, οι φόρμες αφήγησης, συντροφεύουν σταθερά τις καλλιτεχνικές αναζητήσεις, την έρευνα και τους πειραματισμούς των δημιουργών. Εφέτος που το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου εγκαινιάζει, για πρώτη φορά στην ιστορία του, μία σειρά ερευνητικών δράσεων κατά τη διάρκεια της φθινοπωρινής και χειμερινής περιόδου, το αρχαίο δράμα δε θα μπορούσε να λείπει. Μέσα από δύο εργαστήρια της πλατφόρμας Open Plan, το αρχαίο δράμα έρχεται στο προσκήνιο και συνδέεται με τη σύγχρονη δημιουργία.

Το εργαστήριο χορού για εφήβους «Ancient Future Solo» με τη χορογράφο Μαριάννα Καβαλλιεράτου και τον μουσικό Γιώργο Μιζήθρα, εμπνέεται από τις μορφές της Αντιγόνης του Σοφοκλή και της Ελένης του Ευριπίδη, για να δημιουργήσει νέα, αυτόνομα χορογραφικά κομμάτια, ενώ το εργαστήριο μόδας «Morphés» με τη γνωστή σχεδιάστρια Ιωάννα Κουρμπέλα, απευθύνεται σε κοινό κάθε ηλικίας και θα καθοδηγήσει τους έξι συμμετέχοντες στην σύλληψη και την κατασκευή ενδυμάτων, εμπνευσμένων από την Ιφιγένεια εν Αυλίδι και την Ιφιγένεια εν Ταύροις του Ευριπίδη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Και τα δύο εργαστήρια έχουν σχεδιαστεί για το ευρύτερο κοινό, χωρίς απαραίτητη προηγούμενη εμπειρία στον χορό ή στη μόδα και έχουν δωρεάν συμμετοχή. Το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου έχει προνοήσει ώστε να τηρηθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας για τον COVID-19 και οι συναντήσεις έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να μπορέσουν να πραγματοποιηθούν και διαδικτυακά, εφόσον καταστεί απαραίτητο.

Αναλυτικά τα εργαστήρια:

-«Ancient Future Solo»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οκτώ έφηβοι, 14-17 ετών, χωρίς απαραίτητη προηγούμενη εκπαίδευση στο χορό, θα δημιουργήσουν τους δικούς τους χορευτικούς χαρακτήρες και το δικό τους σόλο, με αφετηρία δύο έργα αρχαίου δράματος από τη διδακτέα ύλη του Γυμνασίου και του Λυκείου: την Ελένη του Ευριπίδη και την Αντιγόνη του Σοφοκλή. Με την καθοδήγηση της χορογράφου Μαριάννας Καβαλλιεράτου, το «Ancient Future Solo» θα εισάγει τους εφήβους στη δημιουργική γλώσσα του χορού, τη διαδικασία της έρευνας και της πρόβας. Σκοπός του εργαστηρίου είναι η ανάπτυξη της προσωπικής έκφρασης μέσω της κίνησης, με άξονα τα ερωτήματα που προκύπτουν από τις τραγωδίες: Tι σημαίνει υπέρβαση; Ποια πράξη είναι ηρωική; Πώς η πίστη σε μια ιδέα και η απόφαση για δράση επηρεάζουν το σώμα; Τι σημαίνει ευθύνη, προσωπικό κόστος; Πώς είναι το σώμα που αντιστέκεται; Πώς είναι το σώμα που επαναστατεί; Για τη δραματουργική προσέγγιση των κειμένων, η Μαριάννα Καβαλλιεράτου θα συνεργαστεί με θεατρολόγο. Βασικός συντελεστής του εργαστηρίου θα είναι και ο συνθέτης Γιώργος Μιζήθρας, που θα συνθέσει πρωτότυπη μουσική για τα χορευτικά σόλο. Οι τελικές δημιουργίες των εφήβων θα μαγνητοσκοπηθούν και θα παρουσιαστούν στο κοινό μέσα από την ιστοσελίδα και τα social media του Φεστιβάλ.

Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι τις 14 Οκτωβρίου στο: http://greekfestival.gr/ancient-future-solo-forma-prosklisis-endiaferontos/

Αριθμός συμμετεχόντων: έως 8. Ηλικίες: 14 – 17 ετών. Χώρος διεξαγωγής: Πειραιώς 260 – Xώρος Β. Διάστημα διεξαγωγής: Οκτώβριος – Δεκέμβριος. Κάθε Σάββατο 11:00 – 15:00 από τις 24.10 έως τις 19.12.2020.

-«Morphés»

Η γνωστή σχεδιάστρια μόδας Ιωάννα Κουρμπέλα, υποδέχεται στο εργαστήριό της ανθρώπους χωρίς προαπαιτούμενη εμπειρία στη μόδα, για τους καθοδηγήσει σε όλα τα στάδια σχεδιασμού, δημιουργίας και εκτέλεσης ενός ενδύματος. Με έμπνευση από την μορφή της τραγικής ηρωίδας Ιφιγένειας, οι συμμετέχοντες θα φτάσουν να δημιουργήσουν ο καθένας το δικό του πρωτότυπο ένδυμα, μετά από μαθήματα για την ιστορία του κοστουμιού και της μόδας, τη μελέτη των υφασμάτων και των χρωμάτων, τη σύλληψη της ιδέας, τον σχεδιασμό του πατρόν και την κοπή και τη ραφή του ρούχου. Στο εργαστήριο, μαζί με την Ιωάννα Κουρμπέλα, θα συμμετάσχουν ως εισηγητές και η εικαστικός Μαριάννα Κατσουλίδη, η μοντελίστ Τζέλα Μητροπάνου, η σκηνογράφος-ενδυματολόγος Μίκα Πανάγου, η στυλίστρια Alex Petsetakis και η διευθύντρια του περιοδικού Marie Claire Γαλάτεια Λασκαράκη. Βοηθός στον σχεδιασμό και την υλοποίηση του εργαστηρίου θα είναι η Fashion Artist, Μελισσάνθη Σπέη. Τα έξι πρωτότυπα ενδύματα θα παρουσιαστούν σε ένα ξεχωριστό «φεστιβαλικό» editorial του περιοδικού Marie Claire.

Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι τις 16 Οκτωβρίου στο: http://greekfestival.gr/ergastirio-morphes-forma-prosklisis-endiaferontos/

Αριθμός συμμετεχόντων: 6. Ηλικίες: 18+. Χώρος διεξαγωγής: online και στο ατελιέ της Ιωάννας Κουρμπέλα. Διάστημα διεξαγωγής: Νοέμβριος – Δεκέμβριος 2020.

*Τα εργαστήρια «Ancient Future Solo» και «Morphés» πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του «Διεθνούς Δικτύου Αρχαίου Δράματος» του υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού.

 Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης