Μια ανεπανάληπτη μουσική εμπειρία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ένα γκαλά όπερας με δύο μεγάλες φωνές, την Ουκρανή σοπράνο Λιουντμίλα Μοναστίρσκα και τον βαρύτονο Δημήτρη Πλατανιά, σε άριες και ντουέτα από αγαπημένα έργα όπως η «Τόσκα», ο «Μάκβεθ», ο «Ναμπούκκο». Μαζί τους θα είναι και η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, που θα ερμηνεύσει ορχηστρικά ιντερμέδια από τις όπερες «Ο φίλος Φριτς» και «Μανόν Λεσκώ», καθώς και τη Sinfonia από το «Σικελικό εσπερινό». Στο πόντιουμ ο μαέστρος Μίλτος Λογιάδης.

Δείτε το βίντεο:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από τον Ρομαντισμό στον Βερισμό

Όλο το πρώτο μέρος της συναυλίας θα είναι αφιερωμένο στον Τζουζέππε Βέρντι, τον κορυφαίο εκπρόσωπο του ιταλικού Ρομαντισμού στην όπερα, που έφερε στο προσκήνιο τους βαρύτονους.
Ο Δημήτρης Πλατανιάς, μόνιμος μονωδός της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με λαμπρή καριέρα και εκτός ελληνικών συνόρων, θα τραγουδήσει χαρακτηριστικές άριες γραμμένες για το συγκεκριμένο είδος φωνής από τον «Ερνάνη» και τον «Στιφέλιο», ενώ μαζί με τη Λιουντμίλα Μοναστίρσκα, θα ερμηνεύσει το διάσημο ντουέτο Ναμπούκκο-Αμπιγκαΐλλε από τον «Ναμπούκκο». Στην πρώτη ενότητα της βραδιάς η φημισμένη ουκρανή σοπράνο θα αποδώσει ακόμη την απαιτητική και έντονα δραματική καβατίνα της Λαίδης Μάκβεθ.

Δείτε το βίντεο:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο δεύτερο μέρος του γκαλά όπερας στο επίκεντρο θα βρεθεί ο ιταλικός Βερισμός, το μουσικό ρεύμα που έδωσε σκηνική υπόσταση σε ιστορίες της απλής, καθημερινής ζωής. Έναρξη με το ορχηστικό ιντερμέδιο του «Φίλου Φριτς» του Πιέτρο Μασκάνι, ο οποίος συνέθεσε και το ντουέτο Σαντούτσας – Άλφιο («Καβαλερία Ρουστικάνα») που θα ερμηνεύσουν από κοινού η Λιουντμίλα Μοναστρίρσκα και ο Δημήτρης Πλατανιάς. Ο Έλληνας βαρύτονος επέλεξε επίσης την υψηλών φωνητικών απαιτήσεων άρια «Mου επιτρέπετε;» από τους «Παλιάτσους» του Ρουτζέρο Λεονκαβάλλο.

Aπό το πρόγραμμα δεν θα μπορούσε να λείπει και η περίφημη άρια της Τόσκας «Έζησα για την τέχνη» από την ομώνυμη δημοφιλέστατη όπερα του Τζάκομο Πουτσίνι, που υπογράφει επίσης την άρια «Μόνη, χαμένη, εγκαταλειμμένη…» από τη «Μανόν Λεσκώ», ένα λυρικό έργο βασισμένο στο ομότιτλο γαλλικό μυθιστόρημα.

Και τις δύο άριες τραγουδά η Λιουντμίλα Μοναστίρσκα, η οποία πριν αρχίσει τη διεθνή σταδιοδρομία της, υπήρξε επί χρόνια βασική σολίστ της Εθνικής Όπερας της Ουκρανίας και έχει εμφανιστεί στα μεγαλύτερα λυρικά θέατρα της Ευρώπης, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ασίας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης