Η Δόμνα Σαμίου, η Δόμνα των απανταχού Ελλήνων, η Δόμνα μας, παιδί της μαρτυρικής προσφυγιάς του ᾽22, άνθησε μέσα στην ελπιδοφόρα φτώχεια μιας παράγκας της Καισαριανής. Μικρό κορίτσι θήτευσε μυστικά και λάθρα στα ψαλτήρια και στις ταβέρνες της γειτονιάς, έφηβη μπουμπούκιασε με επίμονη λαχτάρα πλάι στον Σίμωνα Καρά, ώριμη γυναίκα αλώνισε ακάματη τα ελλαδικά χωριά, ρούφηξε αχόρταγα τον πλούτο της παράδοσης απ’ τα πιο γνήσια στόματα, τους πιο αυθεντικούς οργανοπαίχτες.

Με αφορμή τη συμπλήρωση δέκα χρόνων από τον θάνατό της αλλά και την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών  διοργανώνει, στις 22 Οκτωβρίου, μια ξεχωριστή μουσική βραδιά με τίτλο «Η Μικρασία της Κυρά-Δόμνας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ως Μικρασιάτισσα και η ίδια, η ζωή και το έργο της βάδισαν παράλληλα με την ιστορία του μικρασιατικού ελληνισμού. Αυτές οι ιστορίες θα ακουστούν στο Μέγαρο Μουσικής σε μια συναυλία που αποτυπώνει ανάγλυφα τη συνέχεια της μικρασιατικής μουσικής και την εξέλιξη των τρόπων ερμηνείας της από τις ιστορικές τοπικές παραδόσεις μέχρι τη σύγχρονη μουσική πραγματικότητα.

Τα αφηγηματικά και τα μουσικά μέρη θα πλεχθούν με τον παραδοσιακό χορό και τις εικόνες από τα αρχειακά βίντεο, δημιουργώντας έναν ενιαίο χωροχρόνο πάνω στον άξονα του χθες με το σήμερα. Η συναυλία

Την καλλιτεχνική επιμέλεια της βραδιάς έχουν αναλάβει οι δύο στενοί συνεργάτες της Δόμνας Σαμίου και συνεχιστές του έργου της, ο Σωκράτης Σινόπουλος και η Κατερίνα Παπαδοπούλου ενώ συμμετέχουν ο ερμηνευτής Ζαχαρίας Καρούνης, η Χορωδία Δόμνα Σαμίου σε διδασκαλία και διεύθυνση της Κατερίνας  Παπαδοπούλου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης