Συνέντευξη στη Σπυριδωνία Κρανιώτη

«Είχα τη δυνατότητα με το κοινό μου να προχωρήσουμε και να εξελιχθούμε καταφέρνοντας να προσεγγίσουμε νέα ακούσματα με νέο τρόπο στην παραδοσιακή μουσική χωρίς να χαλάμε και να υποτιμούμε τον πυρήνα της. Έτσι προετοιμάστηκε το έδαφος για τον  σημερινό εναλλακτικό τρόπο της απόδοσής της. Η χαρά μου είναι μεγάλη γιατί αυτό το ταξίδι δεν τελειώνει» αναφέρει μεταξύ άλλων στο zougla.gr ο Μιχάλης Τζουγανάκης με αφορμή την επερχόμενη συναυλία του στην Τεχνόπολη στις 3 Σεπτεμβρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ταλαντούχος μουσικός και άξιος εκπρόσωπος της Κρητικής παράδοσης, ο οποίος είναι γνωστός για τις εκρηκτικές του ζωντανές εμφανίσεις, συναντά τους αδερφούς Κωνσταντίνο και Ματθαίο Τσαχουρίδη, σύγχρονους εκφραστές του Ποντιακού πολιτισμού, σε μια συναυλία που ενώνει τον Πόντο με την Κρήτη, την παράδοση με το παρόν, σε μια μουσική γιορτή χωρίς σύνορα και περιορισμούς. Μαζί τους και η απόλυτη ιέρεια της έθνικ μουσικής, Natacha Atlas.

«Η αγάπη του κόσμου είναι η έμπνευσή μου. Στη σκηνή μοιράζομαι αυτό που αγαπώ  τη μουσική που είναι και η γλώσσα επικοινωνίας μου με το κοινό» αναφέρει ο Μιχάλης Τζουγανάκης ενώ αποκαλύπτει τα μελλοντικά του σχέδια και εξηγεί πώς η μουσική μπορεί να  χαλιναγωγήσει τα πάθη και τις επιθυμίες και να επιδράσει στην ψυχή μας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τι θα ακούσουμε στη συναυλία σας στην Τεχνόπολη
 
Θα είναι μια μουσική βραδιά με τους αδερφούς  Κωνσταντίνο και Ματθαίο Τσαχουρίδη,  τη Natacha Atlas, εμένα και τον Αλέξανδρο Τζουγανάκη όπου θα ακουστούν τραγούδια από τον Πόντο, τον Αραβικό κόσμο και από προσωπικές μου εμπνεύσεις επηρεασμένες από τη μουσική της Κρήτης.

Πείτε μας λίγα λόγια για τη συνεργασία σας με τους αδελφούς  Τσαχουρίδη και τη Natacha Atlas στην Τεχνόπολη

Με τους αδερφούς Τσαχουρίδη έχουμε καλή χημεία. Θα γίνει ένα πάντρεμα δύο διαφορετικών μουσικών κόσμων από την Κρήτη στον Πόντο με κοινά όμως στοιχεία και την αγάπη για αυτό που κάνουμε. Με τη Νατάσα μη ξεχνάμε ότι έχουμε γεννηθεί στην ίδια χώρα το Βέλγιο, με κοινά σημεία προσέγγισης της μουσικής. Όσο για τους μουσικούς που μας συνοδεύουν είναι εξαιρετικοί. Θα παρουσιάσουμε ένα πρόγραμμα γεμάτο ένταση, ρυθμό, πάθος, μελωδίες, έρωτα και μοναδικές στιγμές κάνοντας τη βραδιά στην Τεχνόπολη ανεπανάληπτη και τη συναυλία αυτή μοναδική.

Έχετε καταφέρει με τη μουσική σας να ξαναφέρετε τους νέους κοντά στην κρητική παράδοση. Πώς νιώθετε για αυτό;

Αυτό ξεκίνησε πριν αρκετά χρόνια. Είχα τη δυνατότητα με το κοινό μου να προχωρήσουμε και να εξελιχθούμε  καταφέρνοντας να προσεγγίσουμε νέα ακούσματα με νέο τρόπο στην παραδοσιακή μουσική χωρίς να χαλάμε και να υποτιμούμε τον πυρήνα της. Έτσι προετοιμάστηκε το έδαφος για τον  σημερινό εναλλακτικό τρόπο της απόδοσής της. Η χαρά μου είναι μεγάλη γιατί αυτό το ταξίδι δεν τελειώνει.

Είστε ερμηνευτής και μουσικός αφού παίζετε τουλάχιστον 6 όργανα. Ποιο από τα δύο κομμάτια σας εκφράζει περισσότερο;

Δεν μπορώ να τα ξεχωρίσω αν το κάνω δεν θα είμαι ο εαυτός μου, το ένα συμπληρώνει το άλλο.

Mε το λαούτο σας, τη φωνή σας και τις εκρηκτικές σας εμφανίσεις στη σκηνή, ξεσηκώνετε το κοινό σας κάθε φορά. Τι αποτελεί πηγή έμπνευσης για σας και τι αισθάνεστε  όταν ανεβαίνετε στη σκηνή;

Η αγάπη του κόσμου είναι η έμπνευσή μου. Στη σκηνή μοιράζομαι αυτό που αγαπώ  τη μουσική που είναι και η γλώσσα επικοινωνίας μου με το κοινό.

Έχετε συνεργαστεί με με πολλούς και σημαντικούς καλλιτέχνες. Παρ’ όλα αυτά υπάρχει μια συνεργασία που δεν έχετε  κάνει ακόμη και θα το θέλατε πολύ;

Είναι καλλιτέχνες που πραγματικά θαυμάζω και εύχομαι να έρθει η κατάλληλη στιγμή για να συναντηθούμε.

Πώς  βλέπετε το διαδίκτυο σε σχέση με τη μουσική και την αποτελεσματικότητά της; Ποια θα λέγατε πως είναι τα οφέλη του και ποια τα μειονεκτήματα για έναν καλλιτέχνη;  

Αυτό είναι μια μεγάλη συζήτηση και χρειαζόμαστε ώρες, μέρες, και να γράψεις σελίδες…
To ίντερνετ άλλαξε πολλά στον κόσμο μας και βεβαίως και στη μουσική βιομηχανία. Το μεγάλο πρόβλημα είναι το μη ελεγχόμενο downloading από μουσικά κομμάτια.

Πώς είναι δυνατόν το διαδίκτυο να καταφέρει να πληρώσει έναν ανεξάρτητο καλλιτέχνη σε βαθμό τέτοιο που αφ’ ενός να του εξασφαλίσει τα προς το ζην και αφ’ ετέρου να χρηματοδοτήσει την καριέρα του.

Βεβαίως το διαδίκτυο βοηθά στη άμεση ενημέρωση όσων το χρησιμοποιούν που είναι πολύ βασικό στοιχείο για να γίνει κάτι γρήγορα γνωστό και να ακουστεί. Βοήθεια όπως ξέρεις έδωσε η Apple με το iTunes και  το YouTube και οι παρεμφερείς με αυτό υπηρεσίες που μείωσαν κάπως τη χασούρα για τις δισκογραφικές και τους καλλιτέχνες. Μια εξέλιξη της εποχής με τα καλά της αλλά και τα μειονεκτήματά της.

Τι σας βοηθάει στη ζωή να ισορροπείτε και να ξεπερνάτε τις δυσκολίες;      

Η μουσική και η θετική μου σκέψη. Θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό και ευλογημένο που είμαι μουσικός. Γιατί η μουσική είναι μια μαγευτική θεραπευτική δύναμη. Σύμβολο ψυχικής έμπνευσης και ανάτασης. Μπορεί να χαλιναγωγήσει τα πάθη και τις επιθυμίες και να επιδράσει στην ψυχή μας.
 
Επόμενα επαγγελματικά σχέδια; (δίσκος συναυλίες)

Πρόσφατα κυκλοφόρησε διαδικτυακά ένα τραγούδι μου με τίτλο «Στο χορό τον τελευταίο». Είναι εμπνευσμένο από την παράδοση της Ικαρίας.

Όσον αφορά για νέο δίσκο αυτό έχει αντικατασταθεί από το διαδίκτυο που έχει γίνει το δισκοπωλείο που γνωρίζαμε.

Δείτε επίσης: Μιχάλης Τζουγανάκης & Κωνσταντίνος και Ματθαίος Τσαχουρίδης στην Τεχνόπολη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης