Συνέντευξη στη Σπυριδωνία Κρανιώτη

Οι Alcedo Folk Band είναι μια νέα ομάδα έξι καταξιωμένων μουσικών -οι Μαρία Μιχαλάκα, Στέφανος Χατζηαναγνώστου, Γιάννης Ταυλάς, Δημήτρης Κουφαλάκος, Μενέλαος Μωραΐτης και Κώστας Κωνσταντάτος-, οι οποίοι παντρεύουν την ελληνική με τη world music συνθέτοντας μια μοναδική παλέτα από ήχο και κίνηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η βιωματική μουσική είναι αυτή που προκύπτει μέσα από τις εμπειρίες και τη μεταξύ μας αλληλεπίδραση, κι αυτό είναι το δυνατό μας σημείο, γιατί είμαστε μουσικοί από διαφορετικά μονοπάτια, και όταν συναντιόμαστε καλλιτεχνικά, συμβαίνουν απροσδόκητα πράγματα και απίστευτες εκπλήξεις! Το κοινό ενθουσιάζεται, αλλά πριν έρθει κάποιος να μας ακούσει δεν έχει φανταστεί τι τον περιμένει…» λένε στο zougla.gr με αφορμή την επερχόμενη παράστασή τους «Τα Τραγούδια χωρίς σύνορα» στις 26 Μαΐου στο Olvio και συμπληρώνουν: «Παίζουμε τη μουσική μας χορεύοντας, ξεσπώντας έξαλλα πολλές φορές, δίνοντας κίνηση στις νότες, κάτι που δεν συμβαίνει συνήθως σε μια στημένη συναυλία».

Οι Alcedo, απαντώντας στο ερώτημα πώς προέκυψε η ονομασία του συγκροτήματός τους, περιέγραψαν: «Η Αλκυόνη (Alcedo στα λατινικά) είναι ένα πανέμορφο πουλί με σπουδαίο συμβολισμό. Σύμφωνα με τη μυθολογία, είναι ο λόγος για τον οποίο έχουμε ζεστές μέρες μέσα στον χειμώνα, και εμείς είμαστε χαρούμενοι να φέρνουμε αυτό το μήνυμα, αυτή τη ζεστασιά στο έργο μας. Να ζεσταίνουμε τις καρδιές στους διάφορους χειμώνες που μας περιβάλλουν».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πείτε μας λίγα λόγια για τους Alcedo Folk Band. Από πόσους καλλιτέχνες αποτελείται η μπάντα σας;

Είμαστε έξι μουσικοί, έξι διαφορετικές προσωπικότητες, κι αυτό μας βοηθάει πολύ. Η Μαρία Μιχαλάκα τραγουδάει και παίζει βιολί και τζουρά. Είναι η μόνη γυναίκα της παρέας και μας παρακινεί με την ευγένεια και το ταλέντο της. Ο Γιάννης Ταυλάς παίζει κιθάρα και λαούτο και ασχολείται με τις ενορχηστρώσεις. Φέρνει στην μπάντα την πιο «μαεστρική» ματιά, καθώς έχει σπουδάσει πολύ τη μουσική και θεωρητικά, αλλά και με μεγάλη εμπειρία ως κιθαρίστας. Ο Δημήτρης Κουφαλάκος παίζει φαγκότο και φυσαρμόνικα. Παίζοντας ένα όργανο που συναντάμε μόνο στη συμφωνική ορχήστρα, έρχεται κάνει τη διαφορά και την έκπληξη αισθητικά. Ο Μενέλαος Μωραΐτης παίζει τούμπα και έχει μεγάλη εμπειρία από τον χώρο της κλασικής μουσικής, με πολύχρονη παρουσία στις ορχήστρες κι αυτός. Ο Στέφανος Χατζηαναγνώστου παίζει φλάουτο με μεγάλη «σολιστική» εμπειρία και ενορχηστρώνει επίσης, ενώ επηρεάζει έντονα στο «λύσιμο» και την ελευθερία που χρειάζεται πολλές φορές μια μπάντα. Τέλος, ο Κώστας Κωνσταντάτος είναι ο εμπνευστής της παρέας και παίζει κρουστά, βιολί, μαντολίνο και τραγουδάει, έχοντας ίσως την πιο πολύχρονη εμπειρία από όλους μας ως ιδρυτής και μέλος του συγκροτήματος encardia εδώ και σχεδόν είκοσι χρόνια.

Πώς επιλέχθηκε το όνομα του συγκροτήματος;

Η Αλκυόνη (Alcedo στα λατινικά) είναι ένα πανέμορφο πουλί με σπουδαίο συμβολισμό. Σύμφωνα με τη μυθολογία, είναι ο λόγος για τον οποίο έχουμε ζεστές μέρες μέσα στον χειμώνα και εμείς είμαστε χαρούμενοι να φέρνουμε αυτό το μήνυμα, αυτή τη ζεστασιά στο έργο μας. Να ζεσταίνουμε τις καρδιές στους διάφορους χειμώνες που μας περιβάλλουν.

Συνδυάζετε στοιχεία ελληνικής μουσικής με το ηχόχρωμα της world music. Ανταποκρίνεται το ελληνικό κοινό σε αυτό το ιδιότυπο πάντρεμα ήχων;

Η φολκ μουσική είναι μοναδική γιατί είναι συνδεμένη με τις «ρίζες». Αυτό που μας συγκινεί ιδιαίτερα είναι ότι σε όλο τον κόσμο, σε όλες τις κουλτούρες, υπάρχουν «ρίζες» που καθρεφτίζονται στις μουσικές παραδόσεις και είναι εκπληκτικό να παρατηρείς πόσο μοιάζουν μεταξύ τους. Εμείς λοιπόν ανακατεύουμε φολκ μουσικές από διαφορετικές χώρες, αλλά συχνά και με την κλασική μουσική, η οποία αποτελεί κι αυτή μεγάλο θεμέλιο, τη ρίζα της Δυτικής μουσικής. Βέβαια, κυριαρχεί το ελληνικό στοιχείο στη δουλειά μας, δηλαδή η δική μας ρίζα. Σε αυτό το πνεύμα δοκιμάζουμε να μπλέξουμε και τους στίχους και να ανοίξουμε δρόμους επικοινωνίας των παραδόσεων. Η βιωματική μουσική είναι αυτή που προκύπτει μέσα από τις εμπειρίες και τη μεταξύ μας αλληλεπίδραση, κι αυτό είναι το δυνατό μας σημείο, γιατί είμαστε μουσικοί από διαφορετικά μονοπάτια. Και όταν συναντιόμαστε καλλιτεχνικά, συμβαίνουν απροσδόκητα πράγματα και απίστευτες εκπλήξεις!  Το κοινό ενθουσιάζεται, αλλά πριν έρθει κάποιος να μας ακούσει δεν έχει φανταστεί τι τον περιμένει…

Τι μουσικές ακούτε;

Ο καθένας έχει τις προτιμήσεις του, αν τα βάλεις όλα μαζί, νομίζω ότι ακούμε τα πάντα. Εκτός βέβαια από το εμπορικό, το κατασκευασμένο και βιομηχανοποιημένο τραγούδι.

Μιλήστε μας για την πρόσφατη folk όπερά σας «Αψηφώντας τους Θεούς – Το αέναο ταξίδι της Αλκυόνης».

Αυτό το έργο θα παρουσιαστεί τον Οκτώβριο στο Θέατρο Όλβιο και γεννήθηκε μέσα στην περίοδο της καραντίνας γράφοντας καινούργια τραγούδια, μουσικές και κείμενο εμπνευσμένα από την ελληνική μυθολογία και τις «μεταμορφώσεις» του Οβίδιου. Η εμπειρία της προετοιμασίας της παράστασης για το πρόγραμμα «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός» (υπουργείου Πολιτισμού) ήταν μαγική. Κάτω από τις οδηγίες και την έμπνευση του σκηνοθέτη Κώστα Γάκη, κάναμε και εμείς το δικό μας ταξίδι, στήνοντας τη μουσική και τα τραγούδια μας με τρόπο θεατρικό και σε άμεση σχέση με τους χορευτές. Όλα τα χρώματα και η δύναμη αυτής της σχέσης αποτυπώνονται στη σκηνή και ανυπομονούμε να το ανεβάσουμε τον Οκτώβριο.

Πείτε μας για την τελευταία σας εμφάνιση στο Όλβιο. Τι μας έχετε ετοιμάσει;

Θα παρουσιάσουμε την παράστασή μας «Τα Τραγούδια χωρίς σύνορα», όπου παίζουμε τραγούδια από το ρεπερτόριό μας, παρουσιάζοντάς τα με έναν τρόπο διαφορετικό, πιο «θεατρικό». Παίζουμε τη μουσική μας χορεύοντας, ξεσπώντας έξαλλα πολλές φορές, δίνοντας κίνηση στις νότες, κάτι που δεν συμβαίνει συνήθως σε μια στημένη συναυλία. Έχουμε όμως μαζί μας την εξαιρετική ηθοποιό και κειμενογράφο Νατάσα Φαίη Κοσμίδου, που ντύνει τα τραγούδια μας με ιστορίες, με ποιήματα και με νοήματα που μας εμπνέουν. Επίσης, οι μαγικοί φωτισμοί του Αλέξανδρου Πολιτάκη και του Χρήστου Αντωνακόπουλου απογειώνουν το θέαμα. Σας περιμένουμε με χαρά!

Yπάρχει κάποιο συγκρότημα ή μουσικός που θα θέλατε να τζαμάρετε μαζί του επί σκηνής;

Φυσικά! Ο Tom Waits!

Είστε ευχαριστημένοι από τις μέχρι τώρα συνεργασίες σας;

Εξαιρετικές προσωπικότητες, εξαιρετικές ευκαιρίες (που μας πρόσφεραν), είναι και στη φιλοσοφία μας το πάντρεμα ήχων, ρυθμών και προσώπων!

Πώς διαχειριστήκατε όλο αυτό το διάστημα την περίοδο της καραντίνας;

Ήταν δύο δύσκολα χρόνια για εμάς όπως και για όλο τον κόσμο. Η αλήθεια είναι ότι τους καλλιτέχνες τους τραυμάτισε ιδιαίτερα αυτή η κατάσταση. Μαζί με πολλούς συναδέλφους διεκδικήσαμε συλλογικά τα αυτονόητα και δώσαμε τη μάχη μας για την επιβίωση. Ταυτόχρονα όμως προσπαθήσαμε να αξιοποιήσουμε τον χρόνο που προέκυψε γόνιμα και δημιουργικά. Δουλέψαμε στο στούντιο, ολοκληρώσαμε τη φολκ όπερα (που αναφέραμε παραπάνω), ετοιμάσαμε υλικό για τις επόμενες εμφανίσεις μας, κάναμε σχέδια για το μέλλον και να ‘μαστε  τώρα στο Όλβιο!

Τι ονειρεύεστε για την καλλιτεχνική σας πορεία και ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Άμεσα για το καλοκαίρι ετοιμάζουμε ένα καινούργιο πρότζεκτ με λόγιους και λαϊκούς συνθέτες με καταγωγή τη Σμύρνη, στο πλαίσιο του προγράμματος «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός» (υπουργείο Πολιτισμού) και από τον Οκτώβριο θέλουμε να ανεβάσουμε τη φολκ όπερα «Το αέναο ταξίδι της Αλκυόνης», όπως αναφέραμε πιο πάνω.

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης