Οι BTS δεν επιτρέπουν η τεράστια παγκόσμια επιτυχία τους να τους αποσπάσει από την πραγματικότητα της βίας και της ρητορικής μίσους εναντίον Ασιατών.

Σε συνέντευξή τους στο περιοδικό Rolling Stone με τίτλο «Ο θρίαμβος των BTS» εξηγούν στον Brian Hiatt πώς επτά νέοι superastar ξαναέγραψαν τους κανόνες της μουσικής βιομηχανίας και έγιναν η σπουδαιότερη μπάντα στον κόσμο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι BTS στη συνέντευξη κάνουν παραλληλισμό της πορείας της καριέρας τους και των αισθημάτων εναντίον Ασιατών.

«Είμαστε ξένοι και μπήκαμε στην αμερικανική μουσική αγορά και απολαύσαμε αυτήν την απίστευτη επιτυχία» λέει ο RM. «Τώρα, φυσικά, δεν υπάρχει ουτοπία. Υπάρχει μια λαμπερή πλευρά. Θα υπάρχει πάντα μια σκοτεινή πλευρά. Ο τρόπος που σκεφτόμαστε είναι πως ό, τι κάνουμε, και η ίδια η ύπαρξή μας, θέλουμε να συντελέσει στην ελπίδα να εγκαταλειφθούν αυτή η ξενοφοβία, αυτά τα αρνητικά πράγματα» τονίζει ο αρχηγός του supergroup της K-pop.

«Ελπίζουμε επίσης ότι οι άνθρωποι της μειονότητας θα αντλήσουν κάποια ενέργεια και δύναμη από την ύπαρξή μας. Ναι, υπάρχει ξενοφοβία, αλλά υπάρχουν επίσης πολλοί άνθρωποι που είναι πολύ ανοιχτοί» προσθέτει. «Το γεγονός ότι γνωρίσαμε επιτυχία στις ΗΠΑ είναι πολύ σημαντικό από μόνο του» τονίζει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο RM είναι οπαδός της πολυπλοκότητας. Ήταν σε μια πορεία προς μια κορυφαία πανεπιστημιακή εκπαίδευση προτού ανακαλύψει την αγάπη του για τη χιπ χοπ, που πυροδοτήθηκε για πρώτη φορά από το κορεατικό γκρουπ, Epik High. Ο Μπάνγκ Σι-χιουκ ο παραγωγός και πλέον μεγιστάνας που ίδρυσε την δισκογραφική εταιρεία των BTS, Big Hit Entertainment (τώρα HYBE), υπέγραψε συμβόλαιο πρώτα με τον RM, το 2010 και σταδιακά σχημάτισε τους BTS γύρω από το ταλέντο και τον μαγνητισμό του ράπερ.

«Όταν γνώρισα για πρώτη φορά τον RM» λέει ο Bang «ένιωσα την αίσθηση του καθήκοντος ότι πρέπει να τον βοηθήσω να εξελιχθεί για να γίνει σπουδαίος καλλιτέχνης αφού αναγνώρισα το μουσικό του ταλέντο και τον τρόπο σκέψης του».

Όταν οι BTS έκαναν το ντεμπούτο τους το 2013, η Big Hit ήταν μία αουτσάιντερ startup στη μουσική βιομηχανία της Νότιας Κορέας, στην οποία κυριαρχούσαν τρεις εταιρείες (ο Μπανγκ ήταν παραγωγός για μία από αυτές, τη JYP). Τώρα, χάρη στην επιτυχία των BTS, η HYBE είναι μια εταιρεία εισηγμένη στο χρηματιστήριο τόσο ισχυρή που απέκτησε την αμερικανική εταιρεία που είναι υπεύθυνη για την καριέρα των Τζάστιν Μπίμπερ και Αριάνα Γκράντε. «Πάντα θέτουμε στόχους και πρότυπα που μπορεί να φαίνονται ιδανικά και προσπαθούμε να φτάσουμε εκεί όσο το δυνατόν πιο κοντά» λέει ο Μπανγκ. «Είναι ακόμα το ίδιο» προσθέτει.

Ακολούθησε μία μακροχρόνια διαδικασία πρόσληψης και ακροάσεων που έφερε στον RM τα έξι υπόλοιπα μέλη τους ράπερ Suga και J-Hope και τους τραγουδιστές Jungkook, V, Jimin και Jin.

«Ήμασταν πολύ διαφορετικοί άνθρωποι που βρεθήκαμε μαζί» λέει ο Jimin. «Στην αρχή διαφωνούσαμε πολύ, αλλά νομίζω τώρα, επειδή έχουμε περάσει τόσο πολύ χρόνο μαζί, άρχισαν να μου αρέσουν ακόμη και τα πράγματα που μισούσα στα άλλα μέλη. Ο χρόνος που περάσαμε μαζί μας έφερε πραγματικά κοντά, σαν μια οικογένεια. Όπου κι αν πάω, υπάρχει κάποιο μέρος, στο οποίο μπορώ να επιστρέψω. Έτσι αισθάνομαι για το γκρουπ μας» αναφέρει.

Οι BTS έχουν την τάση να θίγουν θέματα με βαρύτητα, βασίζοντας έναν κύκλο άλμπουμ στην ψυχολογία του Γιουνγκ και χρησιμοποιώντας το ότι ο Πλούτωνας έχασε το καθεστώς του πλανήτη ως ρομαντική μεταφορά στο τραγούδι “134340”.

«Έχουμε όλοι γαλαξίες στην καρδιά μας» είπε ο RM κάποτε σε μια αρένα γεμάτη θαυμαστές. «Ακόμα και ο πατέρας μου, που εργάζεται καθημερινά. Και η μητέρα μου, που είναι μεσίτρια. Και η μικρή μου αδερφή. Ακόμα και οι αδέσποτοι σκύλοι και οι αδέσποτες γάτες στον δρόμο. Ακόμα και οι βράχοι στο έδαφος. . .. Αλλά υπάρχουν άνθρωποι που δεν θα το μάθουν ποτέ μέχρι να πεθάνουν».

Στις πρώτες μέρες τους, με τα singles τους «No More Dream» και «N.O.», οι BTS έγραφαν στίχους για τις απογοητεύσεις των νέων στη Νότια Κορέα, οι οποίοι αντιμετώπιζαν ασταμάτητη πίεση και ανταγωνισμό στο σχολείο και στην αγορά εργασίας.

Αργότερα ενέταξαν θέματα ταυτότητας, αυτοεκτίμησης, ψυχικής υγείας και πολλά άλλα που τους έκαναν εκπροσώπους μιας γενιάς. Έχουν μιλήσει δύο φορές στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Ήμασταν έφηβοι εκείνη την εποχή. Υπήρχαν πράγματα που μπορούσαμε να πούμε, όσα αισθανόμασταν, τις εμπειρίες μας σχετικά με τις αδικίες στο σχολείο ή τις αβεβαιότητες και τους φόβους και τις ανησυχίες που έχουν οι έφηβοι. Και μια κοινή σκέψη και ένα κοινό συναίσθημα έχουν απήχηση στους νέους , όχι μόνο στην Κορέα, αλλά στις ΗΠΑ και τη Δύση, εξηγεί ο RM.

Το πλήρες όνομα των BTS, Bangtan Sonyeondan, μεταφράζεται ως «Αλεξίσφαιροι Πρόσκοποι» και η ιδέα, ήταν ότι θα είναι φίλοι και προστάτες των νέων, σε σχεδόν πνευματικό επίπεδο.

Ο Jin, το μεγαλύτερης ηλικίας μέλος του συγκροτήματος στη συνέντευξη μοιράζεται τις σκέψεις του για το πως οι BTS θα προχωρήσουν, ενώ θα υπηρετεί την υποχρεωτική στρατιωτική του θητεία μόλις γίνει 30 ετών.

«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι τα άλλα μέλη θα πάρουν μια καλή απόφαση» λέει ο Jin. «Επειδή, ξέρετε, δεν είναι κάτι, για το οποίο θα μπορούσα να τους πω τι να κάνουν. Εάν οι BTS θα περάσουν χρόνο ως εξαμελές συγκρότημα. Θα είμαι λυπημένος, αλλά θα τους παρακολουθώ στο διαδίκτυο και θα πανηγυρίζω» σημειώνει.

Ο Jimin αναφέρει ότι δεν μπορεί να φανταστεί τον εαυτό του να μην συμμετέχει στους BTS.

«Δεν νομίζω να έχω πραγματικά σκεφτεί ότι δεν θα είμαι μέλος αυτού του γκρουπ» λέει. «Νομίζω ότι όταν μεγαλώσω και αποκτήσω γενειάδα, θέλω να σκέφτομαι ότι στο τέλος, όταν θα είμαι πολύ μεγάλος για να χορεύω, θα ήθελα απλώς να κάθομαι στη σκηνή με τα άλλα μέλη και να τραγουδώ και να επικοινωνώ με τους θαυμαστές. Νομίζω ότι θα ήταν υπέροχο επίσης».

Οι BTS φωτογραφήθηκαν για το εξώφυλλο του τεύχους Ιουνίου του Rolling Stone, το οποίο θα κυκλοφορήσει επίσης εξώφυλλα με κάθε μέλος ξεχωριστά που αντικατοπτρίζουν τις διακριτές προσωπικότητες και το στυλ των μελών.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης