«Η Δίκη» του Krystian Lupa στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Το ιερό τέρας του παγκόσμιου θεάτρου τα βάζει με το τέρας της εξουσίας. Ο Κρίστιαν Λούπα επαναστατεί ενάντια στην καφκική πραγματικότητα της χώρας του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ηθοποιοί απολύονται, σκηνοθέτες αποχωρούν, πολυαναμενόμενες παραστάσεις λογοκρίνονται, το θέατρο παρακμάζει. Μια υπερσυντηρητική κυβέρνηση απομακρύνει τον καλλιτεχνικό διευθυντή ενός ιστορικού θεάτρου και στη θέση του επιβάλλει έναν άλλον, της αρεσκείας της.

Οποιαδήποτε ομοιότητα με πρόσωπα και καταστάσεις δεν είναι συμπτωματική. Η “Δίκη” του Κάφκα διαδραματίζεται με ανατριχιαστικό τρόπο στη σημερινή Πολωνία. Και ο Κρίστιαν Λούπα –θύμα των πρακτικών που έπληξαν το ιστορικό Teatr Polski του Βρότσλαβ– καταφεύγει στην προφητική δυστοπία που απηχεί τον παράλογο κόσμο μας. “Είμαι εγώ. Είμαστε εμείς. Εμείς είμαστε οι συλληφθέντες.” Η κραυγή του Πολωνού σκηνοθέτη για τα φαινόμενα λογοκρισίας που πληθαίνουν στην πατρίδα του κορυφώνεται σε μια πεντάωρη παράσταση, η οποία συνιστά υπαρξιακή εμπειρία. Μαύρες ταινίες σφραγίζουν τα στόματα των δεκαεπτά πρωταγωνιστών του, που καταγγέλλουν την καταπάτηση της ελευθερίας έκφρασης, την κρατική διαφθορά, τη συντριβή του πολίτη σε μια καφκική χώρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία, Διασκευή, Σκηνογραφία & Σχεδιασμός Φωτισμών: Krystian Lupa
Κοστούμια: Piotr Skiba
Μουσική: Bogumił Misala
Βίντεο & Συνεργάτης Φωτισμών: Bartosz Nalazek
Animations: Kamil Polak

Σχολιασμοί: Krystian Lupa, Andrzej Kłak, Marta Zięba, Marcin Pempuś, Adam Szczyszczaj, Małgorzata Gorol, Radosław Stępień

Δραματουργική Συνεργασία & Σκηνοθετική Βοήθεια: Radosław Stępień, Konrad Hetel
Βοηθός Βίντεο & Χειριστής Κάμερας: Natan Berkowicz
Βοηθός Ενδυματολόγου: Aleksandra Harasimowicz
Εικονογράφηση Πορνογραφικού Βιβλίου & Πορτραίτο Δικηγόρου: Andrzej Kłak
Ερημικό τοπίο του Τιτορέλι: Ninel Kameraz-Kos
Διεύθυνση Σκηνής & Χειρισμός Κάμερας: Łukasz Jóźków / Sylwia Merk
Υπεύθυνη Παραγωγής: Anna Czerniawska
Συντονισμός & Βοηθός Παραγωγής: Sylwia Merk
Τεχνικός Συντονισμός: Paweł Paciorek
Μετάφραση στα αγγλικά: Dominika Gajewska, Artur Zapałowski
Υπότιτλοι: Adrianna Książek
Τεχνικός Φωτισμών: Karol Białek
Τεχνικοί Ήχου: Piotr Żyła, Radosław Symon
Τεχνικοί Βίντεο: Andrzej Lawdański
Σκηνικά εξαρτήματα: Mateusz Andracki
Μακιγιάζ & Κομμώσεις: Monika Kaleta / Joanna Tomaszycka
Γκαρνταρόμπα: Iryna Kacharava, Varvara Kacharava
Υπηρεσίες Σκηνής: Robert Tomala, Jakub Płoński 

Παίζουν: 

Bożena Baranowska, Bartosz Bielenia / Maciej Charyton, Małgorzata Gorol, Anna Ilczuk, Mikołaj Jodliński, Andrzej Kłak, Dariusz Maj, Michał Opaliński, Marcin Pempuś, Halina Rasiakówna, Piotr Skiba, Ewa Skibińska, Adam Szczyszczaj, Andrzej Szeremeta, Wojciech Ziemiański, Marta Zięba, Ewelina Żak.

Διάρκεια παράστασης: 5 ώρες (με 2 διαλείμματα)

Στα πολωνικά με ελληνικούς υπέρτιτλους.

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

6 Μαρτίου 2019

Τετάρτη

19:00

7 Μαρτίου 2019

Πέμπτη

19:00

8 Μαρτίου 2019

Παρασκευή

19:00

9 Μαρτίου 2019

Σάββατο

19:00

10 Μαρτίου 2019

Κυριακή

19:00

6 Μαρτίου 2019 – 10 Μαρτίου 2019

«Η Κυρά της Ρω» του Γιάννη Σκαραγκά στο Θέατρο Θησείον

Μονόλογος.

Ο μονόλογος εμπνέεται από τη ζωή της Δέσποινας Αχλαδιώτη, της επονομαζόμενης «Κυρά της Ρω». Γεννημένη στο Καστελλόριζο, η Δέσποινα τόλμησε να παντρευτεί τον άντρα που έβοσκε τα ζωντανά του πατέρα της κόντρα στη θέληση της οικογένειάς της, δεν δίστασε να μετακομίσει μόνη μαζί του στο ακατοίκητο νησί της Ρω μένοντας μόνη της για πολλά χρόνια μετά το θάνατό του, αλλά και να εναντιωθεί στους εχθρούς, υψώνοντας καθημερινά την ελληνική σημαία απέναντι από τα τουρκικά παράλια.

Μέσα από ένα τρυφερό και ποιητικό κείμενο, ο Γιάννης Σκαραγκάς εξυφαίνει το πορτρέτο μιας ελεύθερης γυναίκας με φόντο την πολύπαθη ιστορία του Καστελλόριζου του προηγούμενου αιώνα, το βαρύ σκηνικό των διαδοχικών πολέμων, τις αγωνίες και τις μύχιες σκέψεις της, τη μοναξιά αντιμέτωπη με τα στοιχεία της φύσης, αλλά και την ελπίδα ότι μπορεί να κάνει τον κόσμο, καλύτερο. Με το δικό της τρόπο…

Συντελεστές:

Κείμενο: Γιάννης Σκαραγκάς 
Σκηνοθεσία: Κατερίνα Μπερδέκα 
Σκηνικά-Κοστούμια: Γιώργος Γαβαλάς 
Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος
Τσέλο: Τάσος Μισυρλής, Γιώργος Ταμιωλάκης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Μαριάνθη Μπαϊρακτάρη
Bοηθός σκηνογράφου: Μιχάλης Σαπλαούρας
Κατασκευή κοστουμιού: Χάρης Σουλιώτης
Σχεδιασμός οπτικής ταυτότητας: Σάκης Στριτσίδης
Φωτογραφίες: Ελίνα Γιουνανλή

Ερμηνεύει η Φωτεινή Μπαξεβάνη 

Θησείον, Ένα θέατρο για τις Τέχνες

Τετάρτη

19:00

Σάββατο

19:00

Κυριακή

19:00

6 Μαρτίου 2019 – 21 Απριλίου 2019

Εισιτήρια

Κανονικό: 15€
Μειωμένο: 12€
Ανέργων: 10€
Ατέλεια: 5€
Προπώληση: 12€
Για γκρουπ άνω 30 ατόμων: 10€

«Η αρρώστια της νιότης» του Φέρντιναντ Μπρούκνερ στο Tempus Verum-Εν Αθήναις

Το έργο του Φέρντιναντ Μπρούκνερ «Η Αρρώστια της Νιότης», με το οποίο ο Δημήτρης Λάλος επέλεξε να εγκαινιάσει τη νέα θεατρική του στέγη Tempus Verum-Εν Αθήναις πριν από 2,5 περίπου χρόνια επιστρέφει με την ίδια διανομή.

Γραμμένο το 1926 το ψυχογράφημα του Μπρούκνερ διαδραματίζεται στη Βιέννη πριν αναλάβει ο Χίτλερ την Καγκελαρία και παρακολουθεί μια ομάδα νέων φοιτητών ιατρικής, οι οποίοι μέσα στην υπεροψία και την απόγνωσή τους, προετοιμάζουν άθελά τους το έδαφος για τα κηρύγματα της εθνικοσοσιαλιστικής ναζιστικής ιδέας. Οι χαρακτήρες, ακροβατώντας ανάμεσα στην ιδιοφυΐα και την απόλυτη παράνοια, τις σπουδές και τα πειράματα, ανακαλύπτουν τα όρια τους, φωτίζοντας σκοτεινές πτυχές του υποσυνείδητου που θα θέλαμε να ξεχάσουμε.

Η παζολινική ατμόσφαιρα του έργου μας κάνει ν’ αναρωτηθούμε πραγματικά πόσο μακριά μπορεί να βρισκόμαστε από μια εποχή σκληρότητας και απανθρωπισμού. Μέσα από την ανατρεπτική σκηνοθετική ματιά- λιτή μα τόσο συμπυκνωμένη, ο Λάλος μάς συστήνει έναν κόσμο γεμάτο νεανικό πάθος και ερωτικό εκτροχιασμό, όπου τα σκοτεινά παιχνίδια εξουσίας έχουν τον πρώτο ρόλο, φτάνοντας τους ήρωες στα άκρα. 

Κείμενο: Φέρντιναντ Μπούκνερ
Μετάφραση-Σκηνοθεσία-Σκηνικός χώρος: Δημήτρης Λάλος
Φωτογραφίες: Νίκος Πανταζάρας
Φωτισμοί:Περικλής Μαθιέλης 

Παίζουν: Ξένια Αλεξίου, Τάσος Δέδες, Νατάσα Εξηνταβελώνη, Κρίστελ Καπερώνη, Χριστίνα Μαριάνου, Γιώργος Τριανταφυλλίδης, Ουσίκ Χανικιάν. 

Θέατρο Tempus Verum – Εν Αθήναις

Τετάρτη

21:00

6 Μαρτίου 2019 – 8 Μαΐου 2019

Εισιτήρια

Εισιτήρια: 15€ (κανονικό), 12€ (μειωμένο)
Προπώληση από 10€ στο www.viva.gr 

Συναυλία «Αξέχαστη Μελίνα, 25 χρόνια ήδη…»

Η ηθοποιός και τραγουδίστρια Τίνα Αλεξοπούλου, πλαισιωμένη από πέντε μουσικούς, αποτίει φόρο τιμής στην Μελίνα Μερκούρη με αριστοτεχνικό τρόπο. Η ζωή της Μελίνας ξεδιπλώνεται μέσα από μικρά κείμενα και εικόνες αρχείου, ακολουθώντας σαν οδηγό 20 από τα πιο αντιπροσωπευτικά τραγούδια της.

Η μουσική παράσταση “20 χρόνια… χωρίς Μελίνα” πρωτοπαρουσιάστηκε το 2014 στο Θέατρο La Reine Blanche στο Παρίσι, ανήμερα της επετείου των 20 χρόνων από τον χαμό της Μελίνας Μερκούρη. Το δίγλωσσο αυτό αφιέρωμα αφηγείται την καλλιτεχνική της πορεία καθώς και το έργο της ως Υπουργού Πολιτισμού.

Η παράσταση εγκαινιάζει την έναρξη της γιορτής Γαλλοφωνίας 2019 ενώ παράλληλα την ίδια μέρα συμπληρώνονται 25 χρόνια ολόκληρα χρόνια από τότε που “έφυγε” η Μελίνα.

Το «Αξέχαστη Μελίνα, 25 χρόνια ήδη…» αποτελεί ένα γλαφυρό αφιέρωμα σε μία ξεχωριστή γυναίκα: δυναμική μαχήτρια ενάντια στη δικτατορία, αναχωρεί, εξόριστη, για τη Γαλλία όπου μεγάλοι δημιουργοί θα διασκευάσουν, ειδικά για αυτήν, ελληνικά τραγούδια. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα γίνεται Βουλευτής και στη συνέχεια Υπουργός Πολιτισμού για 8 χρόνια. 

Γαλλικό Ινστιτούτο

Σίνα 31 Τηλέφωνο: 210 3398600

6 Μαρτίου 2019

20:00

Εισιτήρια

Είσοδος ελεύθερη.

«Η πρώτη φλέβα» της Αρκαδίας Ψάλτη

Μια παράσταση βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Γιάννη Μακριδάκη.

Την ώρα που έμπαινε το βαπόρι για το λιμάνι, λέει ο πιλότος, κράτει. Ήμουνα στο τιμόνι εγώ. Λέει, καπετάνιε θα κάνουμε κράτει για να περάσουνε τα πουλιά. Δισεκατομμύρια πουλιά, κοπάδια· σμήνη ολόκληρα. Σταμάτησε το βαπόρι και περάσανε από μπροστά μας. Μιλιούνια· χάθηκε ο ουρανός. Δέκα λεπτά περνούσανε. Οι γλάροι.

Ένας ναυτικός και μια πόρνη αφηγούνται ιστορίες από τις ζωές τους.

Η Αρκαδία Ψάλτη διασκευάζει και σκηνοθετεί την νουβέλα του Γιάννη Μακριδάκη, με τίτλο “Η πρώτη φλέβα”, (Εκδόσεις Εστία) τοποθετώντας το έργο σε χώρους στους οποίους θα μπορούσαν να έχουν συμβεί και ακουστεί οι ιστορίες αυτές. 

Δραματουργική επεξεργασία – Σκηνοθεσία: Αρκαδία Ψάλτη
Ερμηνεύουν: Δημήτρης Τσολάκης, Αρκαδία Ψάλτη

Ενδυματολογική-σκηνογραφική επιμέλεια: Μάρθα Φωκά
Βοηθός Σκηνοθέτη: Δέσποινα Γιαννούλη

Babel Πυρήνας Τέχνης

6 Μαρτίου 2019

Τετάρτη

21:00

13 Μαρτίου 2019

Τετάρτη

21:00

Buba bistrot exotique

12 Μαρτίου 2019

Τρίτη

21:00

Ξενοδοχείο Lux

8 Μαρτίου 2019

Παρασκευή

21:00

15 Μαρτίου 2019

Παρασκευή

21:00

5 Μαρτίου 2019 – 15 Μαρτίου 2019

Εισιτήρια

10€ (γενική είσοδος)
8€ μειωμένο (φοιτητικό, ανέργων, +65, ΑμεΑ)

Κρατήσεις: 697 2313738

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης