Με τη διάσημη βιολονίστα Χεϊγιούν Παρκ, συμπράττει η Ελληνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων (ΕΛΣΟΝ), στη συναυλία που θα δώσει το Σάββατο 9 Μαρτίου στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, στο Κέντρο Πολιτισμού Νιάρχος, υπό τη διεύθυνση του μουσικού διευθυντή, Διονύση Γραμμένου.

Πρόκειται για την έβδομη συναυλία της ΕΛΣΟΝ στους λίγους μήνες από την ίδρυσή της, στην οποία θα παρουσιαστούν έργα μουσικής δωματίου και συνθέσεις για ορχήστρα εγχόρδων, των Γκριγκ, Τσαϊκόφσκι, Πουτσίνι και Μέντελσον.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Χεϊγιούν Παρκ εμφανίζεται για πρώτη φορά στην Αθήνα. Έχει συμπράξει με σπουδαίες ορχήστρες, όπως η Συμφωνική Ορχήστρα της Βαυαρικής Ραδιοφωνίας, η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Λονδίνου, η Συμφωνική Ορχήστρα της Ραδιοφωνίας της Φρανκφούρτης, η Συμφωνική Ορχήστρα του Μόντρεαλ, η Βασιλική Φιλαρμονική Ορχήστρα του Λίβερπουλ και η Ορχήστρα Δωματίου της Βιέννης. Το 2009 σε ηλικία μόλις 17 ετών έγινε η νεότερη νικήτρια του Διεθνούς Μουσικού Διαγωνισμού ARD του Μονάχου.

Ο Διονύσης Γραμμένος πρωτοεμφανίστηκε ως αρχιμουσικός σε ηλικία 21 ετών με την Ορχήστρα Δωματίου της Βιέννης. Μεταξύ άλλων έχει διευθύνει τη Γερμανική Κρατική Φιλαρμονική Ορχήστρα της Ρηνανίας- Πφαλτς, τη Φιλαρμονική Ορχήστρα Μάλτας, τη Φιλαρμονική Ορχήστρα Νέων Βιέννης και τη Συμφωνική Ορχήστρα του Χοφ. Τη φετινή σεζόν είναι προσκεκλημένος αρχιμουσικός της Όπερας του Καναδά, της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Οδησσού και της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Ταϊλάνδης. Το 2008 ως κλαρινετίστας ήταν ο πρώτος μουσικός πνευστού που κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό Νέων Μουσικών της EBU και τον τίτλο του «Ευρωπαίου Νέου Μουσικού της Χρονιάς» συμπράττοντας με τη Συμφωνική Ορχήστρα της Βιέννης στην τελετή έναρξης του Φεστιβάλ της Βιέννης. Επίσης, έχει τιμηθεί με το βραβείο Rising Star του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Κέντρων Συμφωνικής Μουσικής και το Χρυσό Μετάλλιο της Πόλης των Αθηνών.

Ο Διονύσης Γραμμένος είναι ιδρυτής και μουσικός διευθυντής της Ελληνικής Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων που αποτελείται από νέους Έλληνες μουσικούς. Η ΕΛΣΟΝ ιδρύθηκε πριν από ένα χρόνο ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός με τη χρηματοδότηση του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση και τη συνεργασία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Ο σκοπός της ίδρυσής της είναι να καλύψει το σημαντικό κενό που υπήρχε στην Ελλάδα σχετικά με τον εντοπισμό, την καθοδήγηση, την εκπαίδευση και την ανάδειξη νέων ταλαντούχων μουσικών στο συμφωνικό και οπερατικό ρεπερτόριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην ΕΛΣΟΝ έχουν συμμετάσχει πάνω από 80 νέοι Έλληνες μουσικοί, που ζουν στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό. Σε όλους τους μουσικούς που επιλέγονται από την Ορχήστρα κατόπιν ακροάσεων παρέχεται δωρεάν εκπαίδευση και πλήρης κάλυψη των εξόδων συμμετοχής τους. Η Ορχήστρα έχει πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα πέντε συναυλίες στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Νιάρχος και μία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ενώ μουσικοί της έχουν επισκεφθεί σχολεία με σκοπό την παρουσίαση έργων.

Η είσοδος στη συναυλία της 9ης Μαρτίου θα είναι ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης