Η οπερέτα «Μήδεια» του Νίκου Κυπουργού στο Summer Nostos Festival

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 16 Ιουνίου 2019, 12:53
Η οπερέτα «Μήδεια» του Νίκου Κυπουργού στο Summer Nostos Festival

Η Εθνική Λυρική Σκηνή συμμετέχει στο Summer Nostos Festival του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) με μια φιλόδοξη παραγωγή στις 27 και 28 Ιουνίου στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος. Μετά από ανάθεση της ΕΛΣ ο διακεκριμένος συνθέτης Νίκος Κυπουργός παρουσιάζει ένα νέο έργο οπερέτας, τη Μήδεια, το λιμπρέτο της οποίας βασίζεται στη Μήδεια του Μποστ.

Όπως σημειώνει ο συνθέτης «ως προς το λιμπρέτο, η Λένα Κιτσοπούλου ξαναδούλεψε και προσάρμοσε τις σκηνές του Καλόγερου και του Ευριπίδη με τη Μήδεια καθώς και το φινάλε, ενώ εγώ έχω την ευθύνη για τις περικοπές, μεταθέσεις και προσθήκες που χρειάστηκε να γίνουν για λόγους μουσικής δραματουργίας. Σε κάποια σημεία επίσης, επιχειρήσαμε κάποιες παρεμβάσεις με λέξεις, εκφράσεις και επιφωνήματα. Θέλω να πιστεύω ότι οι αλλαγές αυτές, αναγκαίες για τη μετατροπή ενός θεατρικού έργου σε μουσικό, δεν αλλοιώνουν (δεν επηρεάζουν το γράμμα και κυρίως) το πνεύμα του Μποστ».

Δείτε το βίντεο:


Το κείμενο της Μήδειας, σε δεκαπεντασύλλαβο, έχει ως αφετηρία την ομώνυμη τραγωδία του Ευριπίδη, την οποία ο Μποστ ανατρέπει με την καυστική και καίρια ματιά του, και μιλά για μια γυναίκα η οποία θέλει να σκοτώσει τα παιδιά της όχι τόσο για να εκδικηθεί τον Ιάσονα, που την απατά, όσο επειδή τα παιδιά είναι τεμπέλικα, ακόλαστα και «δεν παίρνουνε τα γράμματα».

O Μποστ κατάφερε να δημιουργήσει ένα εντελώς προσωπικό και αναγνωρίσιμο σατιρικό ύφος, ως σκιτσογράφος, κειμενογράφος, θεατρικός συγγραφέας, αλλά και ζωγράφος. Η ανορθόδοξη χρήση της γλώσσας και τα σκοπίμως ανορθόγραφα κείμενά του είχαν στόχο να αποδομήσουν την καθαρεύουσα και να καθιερώσουν τη δημοτική γλώσσα. Η σάτιρα του Μποστ έβαζε στο στόχαστρό της τον μικροαστό Έλληνα των μεταπολεμικών δεκαετιών, τον καθωσπρεπισμό, την ημιμάθεια, τον νεοπλουτισμό, την ξενομανία, τις έντονες ταξικές αντιθέσεις της μεταπολεμικής Ελλάδας, καθώς και την ελληνική πολιτική ζωή.

Η σκηνοθεσία του νέου έργου ανατέθηκε στον ιδιοσυγκρασιακό σκηνοθέτη του θεάτρου, με την ιδιαίτερη εικαστική ματιά, Γιάννη Σκουρλέτη και την ομάδα του bijoux de kant. Η Μήδεια δίνει στον Σκουρλέτη την αφορμή να αφηγηθεί την ιστορία της Ελλάδας της κρίσης και του χάους μέσα από το μνημείο του άγνωστου στρατιώτη.

Την παραγωγή, στην οποία συμμετέχουν η Ορχήστρα, η Χορωδία και η Παιδική Χορωδία της ΕΛΣ. Διευθύνει ο αρχιμουσικός της ΕΛΣ Ηλίας Βουδούρης.

Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους συναντούμε πρωταγωνιστές της ΕΛΣ, όπως την υψίφωνο Τζούλια Σουγλάκου στον ομώνυμο ρόλο, τον τενόρο Δημήτρη Πακσόγλου στον ρόλο του Καλόγερου, τη μεσόφωνο Μαρισία Παπαλεξίου στον ρόλο της Καλόγριας και τον βαρύτονο Χάρη Ανδριανό στον ρόλο του Ιάσονα. Μαζί τους νεότεροι και καταξιωμένοι μονωδοί όπως οι Λυδία Αγγελοπούλου, Πέτρος Σαλάτας, Γιάννης Κάβουρας κ.ά.

Νίκος Κυπουργός «Μήδεια»

Κύκλος Operetta restart

Λιμπρέτο Νίκος Κυπουργός, Λένα Κιτσοπούλου, βασισμένο στη Μήδεια του Μποστ

27 & 28 Ιουνίου 2019

Ώρα έναρξης 20.00

Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος Εθνικής Λυρικής Σκηνής – ΚΠΙΣΝ

Συντελεστές

Μουσική διεύθυνση: Ηλίας Βουδούρης
Σκηνοθεσία: Γιάννης Σκουρλέτης / bijoux de kant
Σκηνικά – Κοστούμια: Κωνσταντίνος Σκουρλέτης / bijoux de kant
Κινησιολογία: Άγγελος Αποστολίδης (Fuerza Negra)
Φωτισμοί: Γιώργος Τέλλος, Ευγένιος Τζαφέστας
Διεύθυνση χορωδίας: Αγαθάγγελος Γεωργακάτος
Διεύθυνση παιδικής χορωδίας: Κωνσταντίνα Πιτσιάκου
Διεύθυνση φωνητικού συνόλου chóres: Μαρίνα Σάττι
 
Πρόσωπα με τη σειρά που εμφανίζονται:

Τροφός: Πέτρος Σαλάτας
Καλόγρια: Μαρισία Παπαλεξίου
Καλόγερος: Δημήτρης Πακσόγλου
Μάνα: Λυδία Αγγελοπούλου
Παπάς Α΄ – Έμπορος: Βασίλης Δημακόπουλος
Ψαράς: Γιάννης Κάβουρας
Μήδεια: Τζούλια Σουγλάκου
Μεταφραστής της Μήδειας: Βασίλης Ασημακόπουλος
Παπάς Β΄ – Ψάλτης: Γιώργος Ματθαιακάκης
Ευριπίδης: Σταμάτης Πακάκης
Μεταφραστής του Ευριπίδη: Διονύσης Μελογιαννίδης
Ιάσονας: Χάρης Ανδριανός
Καρναβαλιστής Α΄: Νικόλας Μαραζιώτης
Καρναβαλιστής B΄: Αλέξανδρος Γάβαρης
Συμμετέχει το φωνητικό σύνολο chórεs: Δέσποινα Δρανδάκη, Μαρίνα Εμμανουηλίδου, Σιμέλα Εμμανουηλίδου, Γεωργία Ζαχαριάδη, Δανάη Πολίτη, Δήμητρα Σπέλα, Ίρις Τούλα-Γουργιώτου, Δανάη Χαντά-Μάρτιν
Άγνωστος στρατιώτης: Ντένης Μακρής
Εύζωνες: Αλέξανδρος Σκουρλέτης, Μιχάλης Ψαλίδας

Συμμετέχει οκταμελές φωνητικό σύνολο: Γιάννης Κάβουρας, Σταμάτης Πακάκης, Νίκος Μαραζιώτης, Διονύσης Μελογιαννίδης, Αλέξανδρος Γάβαρης, Γιώργος Ματθαιακάκης, Βασίλης Ασημακόπουλος, Βασίλης Δημακόπουλος.

Η είσοδος για τις παραστάσεις της Μήδειας είναι ελεύθερη.

Απαιτείται προεγγραφή, η οποία θα ξεκινήσει την Πέμπτη 20 Ιουνίου στις 12.00 στο www.SNFestival.org

Η παράσταση απευθύνεται σε θεατές άνω των 16 ετών.

 

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 16 Ιουνίου 2019, 12:54