Στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων χτυπά δυνατά και αυτό το καλοκαίρι η καρδιά του πολιτισμού καθώς από τα μέσα Ιουλίου μέχρι και τον Οκτώβριο οργανώνονται 102 πολιτιστικές εκδηλώσεις από τους τοπικούς πολιτιστικούς συλλόγους που δραστηριοποιούνται στην περιοχή και ο αριθμός των οποίων φθάνει τους 225.
 
H προσπάθεια συντονίζεται από την παγκρήτια ένωση πολιτιστικών συλλόγων που ιδρύθηκε το 2015 και στηρίζεται ιδιαίτερα από την Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Κισσάμου, από την Περιφέρεια, από τους δήμους Πλατανιά και Κισσάμου και τις Κοινωφελείς Επιχειρήσεις των δύο δήμων. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης, «οι πολιτιστικοί σύλλογοι των Χανίων μέσα από τις δράσεις που αναπτύσσουν διατηρούν μέσα στο χρόνο τον ιδιαίτερο τρόπο τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας και τα μεταφέρουν στη νέα γενιά αλλά και στους επισκέπτες μας. Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις είναι σημαντικές γιατί προβάλουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και την ταυτότητα του νησιού μας».
 
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων αφορά το σύνολο της Περιφερειακής Ενότητας καθώς εκδηλώσεις οργανώνονται σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα των δήμων .
 
Οι εκδηλώσεις καλύπτουν θεματικά όλα τα είδη της μουσικής όπως παραδοσιακή μουσική της Κρήτης, λαϊκή μουσική, μουσική τζαζ, συναυλίες .
 
Ξεχωρίζουν ακόμα οι βραδιές μαντινάδας και ριζίτικου τραγουδιού.
 
Ακόμα θεατρικές παραστάσεις, συνέδρια, αναβίωση εθίμων και πολλές θεματικές βραδιές όπως βραδιά κρασιού, τυριού, μελιού , κερασιού, μαραθόπιτας, λουκουμά, σαρδέλας, λαδιού, καλτσουνιού, σταφίδας, καστάνου, πιλαφιού.
 
Παράλληλα με τις εκδηλώσεις αυτές οργανώνεται και το φετινό καλοκαίρι ο «Αγροτικός Αύγουστος» στην πόλη των Χανίων και το 12ο φεστιβάλ κισσαμίτικης κουλτούρας από τις 9- 18 Αυγούστου στην παραλία της Κισσάμου, ενώ ο δήμος Πλατανιά οργανώνει θεματικές βραδιές και εκδηλώσεις που δίνουν την ευκαιρία σε Έλληνες και ξένους επισκέπτες να «γνωρίσουν» τα παραδοσιακά προϊόντα της Κρήτης και να παρακολουθήσουν από κοντά τη διαδικασία παραγωγής τους.
 
Παράλληλα από τον δήμο Πλατανιά συνεχίζεται ο θεσμός του Σινεμά στις πλατείες με επιλεγμένες ταινίες που θα προβάλλονται κυρίως σε περιοχές της ενδοχώρας του δήμου.
 
Για την προβολή των εκδηλώσεων και για την ενημέρωση των πολιτών έχει εκδοθεί και διανέμεται ειδικό φυλλάδιο στο οποίο εκτός από το αναλυτικό πρόγραμμα στα ελληνικά και τα αγγλικά υπάρχουν πληροφορίες για την Περιφερειακή Ενότητα, για τους πολιτιστικούς συλλόγους που δραστηριοποιούνται σε αυτή καθώς και φωτογραφίες από σημεία με ξεχωριστό τουριστικό ενδιαφέρον.
 
Παράλληλα με τις εκδηλώσεις των πολιτιστικών συλλόγων πραγματοποιείται και φέτος το πρόγραμμα των πολιτιστικών εκδηλώσεων του δήμου Χανίων καθώς και το πρόγραμμα προβολών επιλεγμένων ταινιών στο δημοτικό σινεμά της πόλης.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης