Δεκαπέντε χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τον πρόωρο θάνατο του σπουδαίου Κύπριου μουσικοσυνθέτη Μάριου Τόκα.

Το Ίδρυμα Μάριος Τόκας και η οικογένεια του συνθέτη ανέσυραν από το προσωπικό του αρχείο 15 σπάνιες ηχογραφήσεις με τον ίδιο να ερμηνεύει μερικά από τα σπουδαιότερα τραγούδια του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ηχογραφήσεις θα είναι διαθέσιμες μέσα από τα επίσημα κανάλια του Μάριου Τόκα στα social media. Στην πλειονότητά τους, πρόκειται για τις πρώτες ηχογραφήσεις των τραγουδιών.

Ηχογραφήσεις που έγιναν από τον ίδιο στο κασετοφωνάκι που βρισκόταν πάντοτε πάνω στο πιάνο του.

«Για εμάς, είναι οι μνήμες των παιδικών μας χρόνων. Ευχόμαστε ότι για εσάς θα γίνουν αφορμή να ξαναγνωρίσετε τα τραγούδια του Μάριου Τόκα μέσα από τη δική του ερμηνεία. Τη δική του κατάθεση ψυχής» αναφέρουν τα παιδιά του Κώστας, Άγγελος και Χαρά Τόκα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο πρώτο ηχητικό ντοκουμέντο του κύκλου «Κατάθεση Ψυχής», ο Μάριος Τόκας ερμηνεύει το τραγούδι του «Θάλασσες» σε στίχους Σαράντη Αλιβιζάτου.

 

«Θάλασσες»

Πριν από 36 ολόκληρα χρόνια και ενώ το τραγούδι μετρά λίγες ώρες ή μέρες ζωής, σε κάποια γειτονιά του Ζωγράφου, ο Μάριος Τόκας κάθεται στο πιάνο του, πατάει το «REC» στο κασετοφωνάκι του και ξεκινάει μια ερμηνεία-κατάθεση ψυχής.

Το τραγούδι ξεκίνησε το ταξίδι του στην ελληνική δισκογραφία το 1987 με τον τίτλο «Μέσα στα μάτια σου θάλασσες» και τη φωνή της Κωνσταντίνας.

Λίγα χρόνια αργότερα, το 1992, το τραγούδι κυκλοφορεί ξανά και συμπεριλαμβάνεται σε ένα δίσκο-σταθμό της δεκαετίας του ’90 με τίτλο «Η εθνική μας μοναξιά».

Ο αξεπέραστος Δημήτρης Μητροπάνος σφραγίζει για πάντα το τραγούδι με τη συγκλονιστική του ερμηνεία.

Το 2018, οι «Θάλασσες» κυκλοφόρησαν ξανά σε μια φρέσκια εκτέλεση με τη φωνή της Γλυκερίας και τη συμμετοχή του Αντώνη Ρέμου, ενώ το 2021 ηχογραφήθηκε και με τη φωνή της Πέγκυς Ζήνα και συμπεριλήφθηκε στον digital δίσκο «Η Πέγκυ Ζήνα ερμηνεύει Μάριο Τόκα».

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: www.mariostokas.com.cy

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης