Λύρες από όλον τον κόσμο συναντήθηκαν στο Κιλκίς

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2018, 13:42
Λύρες από όλον τον κόσμο συναντήθηκαν στο Κιλκίς
Ο ποντιακός κεμεντζές, ο καππαδοκικός κεμανές, η θρακική και κρητική λύρα «συναπαντήθηκαν» στο 1ο Φεστιβάλ Λύρας και Εγχόρδων Οργάνων που διοργάνωσε ο Δήμος Κιλκίς σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Φιλανθρωπικό Σύλλογο «Αρμονία» και με τη συμμετοχή του Συλλόγου Κρητών «Το Αρκάδι» και της Ένωσης Ποντίων Ν. Κιλκίς «Οι Αργοναύτες» το Σάββατο 24 Νοεμβρίου.Δεκαπέντε λυράρηδες έβαλαν όλη τους την τέχνη και με τις καλοζυγισμένες δοξαριές τους έδωσαν το πρόσταγμα για να ζωηρέψουν τον χορό τα χορευτικά συγκροτήματα των πολιτιστικών συλλόγων.

Ξεχωριστό τόνο στη μουσική πανδαισία του Συνεδριακού Κέντρου, που συνεπήρε το κοινό, έδωσε ο Ιορδάνης Κουμαρτζής από τον σύλλογο «Σείκιλος» Ευρωπού που απέδωσε το ηχόχρωμα της αρχαίας λύρας ενώ μίλησε και για τον αρχαίο τρόπο κατασκευής της με πρώτη ύλη το καβούκι χελώνας.

Την εκδήλωση διάνθισαν με μουσικό λόγο για τις λύρες και τα έγχορδα οι κ.κ. Λένα Σαββίδου και Παναγιώτα Καλογρίδη. Παράλληλα τιμήθηκε με αναμνηστική πλακέτα από τον Δήμο Κιλκίς ο Παναγιώτης Ασλανίδης, που θεωρείται ο εν ζωή πατριάρχης της ποντιακής λύρας και είναι φημισμένος για τις κοφτές δοξαριές του. Πέραν του ψυχαγωγικού μέρους το 1ο Φεστιβάλ Λύρας και Έγχορδων Οργάνων είχε και εκπαιδευτικό χαρακτήρα αφού έδωσε την ευκαιρία σε μαθητές σχολείων να έρθουν σε μια πρώτη επαφή με τη λύρα και τους ήχους που παράγει.Οι δεκαπέντε λυράρηδες που ύμνησαν με τις λύρες τους τους Πεντεκαίδεκα Μάρτυρες ήταν οι Θεόφιλος Αγγελίδης, Παναγιώτης Απατσίδης, Φόρης Απατσίδης, Γρηγόρης Αμοιρίδης, Δημήτρης Δαμιανίδης, Γιάννης Κιαγιάς, Γιώργος Κωνσταντινίδης, Άλεξ Νάκε, Χάρης Πιπερίδης, Στάθης Πορφυρίδης, Ιορδάνης Σαλονικίδης, Ιορδάνης Σιδηρόπουλος, Τάσος Σιδηρόπουλος, Σήφης Φωτιάδης, Κώστας Χαστάς.Την ημέρα του Φεστιβάλ στον χώρο του φουαγιέ του Συνεδριακού Κέντρου λειτούργησε έκθεση λυρών και άλλων έγχορδων οργάνων.

Το 1ο Φεστιβάλ Λύρας και Έγχορδων Οργάνων ήταν ενταγμένο στις εορταστικές εκδηλώσεις μνήμης των Πεντεκαίδεκα Μαρτύρων, πολιούχων του Κιλκίς, και στέφθηκε από μεγάλη επιτυχία.Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2018, 13:42