Με μοναδικό τρόπο άνοιξε το βράδυ της Πέμπτης το τριήμερο Jazz+Πράξεις 2017, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας με τη διοργανωτική φροντίδα του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων. Η βραδιά αποδείχτηκε μαγευτική παρά τα τερτίπια του καιρού λίγο πριν την έναρξή της που απείλησαν προσωρινά τη διεξαγωγή της.

Υπεύθυνος ο σπουδαίος λυράρης και συνθέτης Σωκράτης Σινόπουλος που με το εξαιρετικό κουαρτέτο του αποζημίωσε πλήρως τους πολυάριθμους θεατές που γέμισαν το Αίθριο του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένα ταξίδι σε ευαίσθητες μελωδικές, λυρικές περιοχές της μουσικής που προκάλεσε συναισθήματα και ανέδειξε ταυτόχρονα ρυθμικές δυναμικές στιγμές συνταιριάζοντας αρμονικά και γεφυρώνοντας ποικίλους στιλιστικούς χώρους όπως την Ανατολή και τη Δύση, την παραδοσιακή μουσική και την τζαζ και αρθρώνοντας μια αίσθηση ελληνικότητας και αυθεντικότητας. Η πολίτικη λύρα του Σινόπουλου άλλοτε ως λυγμός και άλλοτε ως εξωστρεφής οργανική πνοή συνδιαλέχτηκε με το πιανιστικό ταπεραμέντο του Γιάννη Κυριμκυρίδη, τον στιβαρό ήχο του κοντραμπάσου του Δημήτρη Τσεκούρα και τα ντραμς του Δημήτρη Εμμανουήλ δημιουργώντας ένα εκλεκτό τελικό μουσικό αποτέλεσμα που μαγνήτισε το κοινό και δημιούργησε μια θαυμάσια συμφωνία με τον ειδυλλιακό χώρο του Αίθριου. Ένας χώρος που άφησε θαυμάσιες εντυπώσεις στους μουσικούς.

Το υλικό που παρουσίασε το κουαρτέτο προερχόταν από τον πρόσφατο δίσκο του με τίτλο «Eight Winds» που κυκλοφορεί από την ECM, έναν από τους λίγους δίσκους που έχουν εκδώσει Έλληνες μουσικοί στην κορυφαία ευρωπαϊκή δισκογραφική εταιρεία.

Κορυφαίες στιγμές της συναυλίας αποτέλεσαν οι συνθέσεις «Αegean Sea», «21η Μαρτίου», «Yerma», «Εight Winds», ενώ ο Σωκράτης Σινόπουλος επιφύλαξε μια μοναδική έκπληξη στο κοινό καλώντας στη σκηνή τον συμπολίτη μας μουσικό, ερευνητή της μουσικής και καθηγητή του Δημοτικού Ωδείου Πατρών Ευγένιο Βούλγαρη, ο οποίος με το γιαλί ταμπούρ συνέπραξε επί σκηνής με το κουαρτέτο του Σινόπουλου σε έναν εκρηκτικό αυτοσχεδιαστικό διάλογο πάνω στην υπέροχη σύνθεση «Θράκη» του Σινόπουλου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η σύγκλιση των τεσσάρων συνεργατών χαρακτηρίστηκε από παγκοσμιότητα, εκλέπτυνση, αφαίρεση, λυρισμό, σπάνια επικοινωνιακή δύναμη και μουσικότητα και απελευθέρωσε τους «μουσικούς ανέμους» που γέννησαν πολλαπλούς συνδυασμούς από και προς τα χθες-σήμερα-αύριο, μέσω της αυτοσχεδιαστικής λειτουργίας του γκρουπ.

Ήταν μια ιδανική εκκίνηση για το «Jazz+Πράξεις 2017», που ανεβάζει στροφές σήμερα (9 Ιουνίου στις 9μμ) με το ντουέτο InDuologue των Αλεξάνδρας Λέρτα (φωνή, kazoo, kalimba, κρουστά) και Βασίλη Στεφανόπουλου (κοντραμπάσο, loops, effects) και του γεμάτου φρεσκάδα και ενέργεια αγγλικού συγκροτήματος Dinosaur, ενός από τα σημαντικότερα της διεθνούς σκηνής στις μέρες μας και ολοκληρώνεται αύριο (Σάββατο 10 Ιουνίου στις 9.30μμ) με το κουαρτέτο του θρύλου της τζαζ Enrico Rava.

Προπώληση εισιτηρίων:

Discover (Ερμού 39)
Οπτικά Καραμούζη (Μαιζώνος 92)
Βιβλιοπωλείο Ροδόπουλος (Κορίνθου 270)
Δημοτικό Θέατρο Απόλλων

Τιμές εισιτηρίων. Τιμή εισιτηρίου ανά βραδιά: 10 ευρώ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης