Συνέντευξη στη Σπυριδωνία Κρανιώτη

Η Ναταλία Καποδίστρια είναι αδιαμφισβήτητα μία από τις πιο αξιόλογες ηθοποιούς της γενιάς της. Τη γνωρίσαμε το 1995 μέσα από την τηλεοπτική σειρά «Ψάθινα Καπέλα», και στη συνέχεια την αγαπήσαμε ως Αννίτα Ρασσιά στην κωμική σειρά «Ο κακός Βεζύρης». Έπειτα την απολαύσαμε σε αρκετές και αξιόλογες θεατρικές παραστάσεις, μέσα από τις οποίες κατάφερε να αφήσει το στίγμα της στον καλλιτεχνικό χώρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όμορφη, φινετσάτη με ισχυρή προσωπικότητα γεμάτη ρομαντισμό και αγάπη για την τέχνη και τη φύση, η Ναταλία Καποδίστρια είναι μια πολυδιάστατη καλλιτεχνική φυσιογνωμία. Από το 2011 ζει μόνιμα στην Κέρκυρα συμμετέχοντας ενεργά στα πολιτιστικά πράγματα του νησιού ως ηθοποιός, σκηνοθέτις και δασκάλα υποκριτικής.

«Είχα την τύχη να προλάβω κάποιους σημαντικούς ανθρώπους του χώρου, γεγονός που άνοιξε -από την εκκίνηση της επαγγελματικής μου σταδιοδρομίας- ένα δρόμο ενδιαφέροντα… τουλάχιστο για τα δικά μου τα μάτια. Σε κάθε περίπτωση τίποτα δεν είναι τυχαίο. Μόνο ευγνωμοσύνη μπορώ να έχω λοιπόν, προς όλους όσοι με επέλεξαν ή επέλεξα να συνεργαστώ μέσα στα χρόνια. Εύχομαι το ίδιο να νιώθουν και εκείνοι για μένα… απ’ όπου βρίσκονται» είπε μεταξύ άλλων στο zougla.gr η ταλαντούχα καλλιτέχνις με αφορμή την παράσταση της «Οι Μύθοι της οδού Ιπποτών», η οποία θα παρουσιαστεί στις 19 Αυγούστου στη Ρόδο.

«Προσπαθώ να αφουγκράζομαι τι κάνει καλό στη ψυχή μου, αποφεύγοντας ό,τι νιώθω πως βραχυκυκλώνει το ρυθμό της. Βλέπεις, η ζωή αυτή κάθε αυτή είναι η σημαντικότερη διαδρομή!
Είμαι ευτυχής να συναντώ -στη ζωή και στη δουλειά- συνοδοιπόρους και συνεργάτες που εκτιμούν και επενδύουν στην παραπάνω οπτική» επισημαίνει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ακόμη, αποκαλύπτει τα μελλοντικά της σχέδια, καθώς και τι ονειρεύεται για την καλλιτεχνική της διαδρομή.

Παρουσιάζετε ένα πολύ σημαντικό πρότζεκτ στη Ρόδο, στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου. Πρόκειται για την παράσταση «Οι Μύθοι της οδού Ιπποτών» στην οποία έχετε γράψει στίχους και κείμενο, συμμετέχετε και υπογράφετε τη σκηνοθεσία. Ποια η εμπειρία σας από την περίοδο των προβών και τι αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τη συγκεκριμένη δουλειά;

Κύρια, θα εστίαζα στην περίοδο της συγγραφής του έργου και στη δημιουργική επικοινωνία με τον Αντώνη Κυζούλη. Η εμπιστοσύνη που αναπτύχθηκε μεταξύ μας θεωρώ πως στάθηκε κλειδί στη μεταξύ μας συνεργασία. Το έργο μας είναι ένα πρωτότυπο μουσικό παραμύθι με έντονα αλληγορικά και υπερρεαλιστικά στοιχεία. Εμπνεύστηκα από χαρακτηριστικά σύμβολα και έννοιες της Μεσαιωνικής περιόδου (ιπποτισμός, όρκοι τιμής και αιώνιας αγάπης κλπ.) δημιουργώντας έναν κώδικα, προκειμένου να μιλήσω για θέματα της σύγχρονης πραγματικότητας που με αφορούν και επιθυμώ να σχολιάσω.

Λόγω της γεωγραφικής απόστασης οι πρόβες γίνονται ανεξάρτητα και κατά ομάδες. Η χορωδία υπό τη διεύθυνση της σπουδαίας Άντζελας Σπανού και το μουσικό σύνολο υπό την καθοδήγηση του Αντώνη στη Ρόδο, η Μπέττυ Χαρλαύτη ως σολίστ της παράστασής μας μελετάει το έργο στην Αθήνα και εγώ από την Κέρκυρα ετοιμάζομαι για την τελική μας ευθεία.

Πείτε μας λίγα λόγια για τη συνεργασία σας με τον Αντώνη Κυζούλη και την Μπέττυ Χαρλαύτη

Είναι η πρώτη φορά που συνεργάζομαι με την Μπέττυ και τον Αντώνη. Τους γνώριζα μέσα από το έργο τους και τη δυναμική τους παρουσία στα πολιτιστικά πράγματα. Πριν ενάμιση χρόνο έλαβα από τον Αντώνη την πρόταση να αναλάβω τη συγγραφή του έργου «Οι μύθοι της οδού των Ιπποτών». Η χαρά μου ήταν απερίγραπτη! Μου πήρε λίγο καιρό για να εξοικειωθώ με το συναίσθημά μου αυτό και στη συνέχεια στρώθηκα στη δουλειά. Ήδη από τα πρώτους στίχους που έλαβαν οι συνεργάτες, εισέπραξα αποδοχή και ένιωσα πως χέρι – χέρι μπαίναμε σε έναν κοινό δρόμο. Είναι πανέμορφο και τόσο λυτρωτικό να μοιράζεσαι την έμπνευσή σου χωρίς να έχεις να εξηγήσεις και να αναλύσεις το κάθε «τι ;» και το όποιο «πώς ;». Η συνεργασία μας χαρακτηρίζεται από τυχερή σύμπτωση απόψεων, τρόπο δουλειάς, σεβασμό και γενναιόδωρη σύμπραξη πάνω σε έναν κοινό στόχο. Εύχομαι το κοινό που θα βρεθεί στις 19 Αυγούστου στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου να χαρεί την παράστασή μας όσο κι εμείς όταν την προετοιμάζαμε.

Τι σημαίνει για εσάς το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου της Ρόδου και πώς λειτουργεί ως σκηνικό στην παράστασή σας;

Το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου με ενέπνευσε ως σύμβολο της ιδέας του ιπποτισμού και υψηλών ιδανικών που βασίζονται πάνω στις έννοιες της συντροφικότητας, της αγάπης και της υπεράσπισης μιας κοινής πατρίδας ενάντια στον εχθρό.

Το Παλάτι -αυτό καθ’ αυτό- δεν θα έλεγα πως μπορείς να το χρησιμοποιήσεις! Η παρουσία του είναι τόσο κεφαλαιώδης που απλά σε παίρνει από το χέρι και σε τοποθετεί στη θέση σου!

Έχετε πρωταγωνιστήσει και εμφανιστεί σε τηλεοπτικές σειρές με μεγάλη επιτυχία. Χαρακτηριστικοί οι ρόλοι σας ως  Αννίτα Ρασσιά στον «Κακό Βεζύρη» και ως Ινφάντα στα «Ψάθινα Καπέλα». Σας λείπει η τηλεόραση;

Τη δεκαετία του ’90 συμμετείχα σε διάφορες τηλεοπτικές σειρές και πρωταγωνίστησα στις δύο που αναφέρατε. Ήταν μια συνειδητή επιλογή και μια ενδιαφέρουσα εμπειρία. Έχουν περάσει 25 χρόνια από τότε. Ευτυχώς η δουλειά του ηθοποιού περιλαμβάνει τόσα πολλά που μπορείς να κάνεις ως καλλιτέχνης και δημιουργός…Σίγουρα ένα βασικό δέλεαρ της τηλεόρασης είναι τα χρήματα και η προβολή με όσα αυτή συνεπάγεται τη δεδομένη στιγμή για τον ηθοποιό. Όλα αυτά τα ορίζει η εκάστοτε αγορά, σύμφωνα πάντα με τις ανάγκες και τις στοχεύσεις ενός ευρύτερου σχεδιασμού.

Από το 2011 ζείτε μόνιμα στην Κέρκυρα. Τι σας προσφέρει αυτή η επιλογή; Αν προέκυπτε μία ενδιαφέρουσα θεατρική ή τηλεοπτική πρόταση θα επιστρέφατε στην Αθήνα;

Στην εξοχή της Κέρκυρας όπου ζω, παρατηρώ -εντονότερα και ουσιαστικότερα απ’ ό,τι στην Αθήνα- τους κύκλους της φύσης και βιώνω μια ήμερη και γειωμένη καθημερινότητα. Παράλληλα συμμετέχω στα πολιτιστικά πράγματα του τόπου μου, επιλέγοντας συνειδητά όχι την εξαργύρωση της όποιας αναγνωρισιμότητάς μου, αλλά τη δημιουργική σύμπραξη με τις δυνάμεις του νησιού. Μια ρομαντική στάση ζωής που φαινομενικά μπορεί να μη συνάδει με την ενεργητική παρουσία στα καλλιτεχνικά πράγματα, αν κέντρο των αποφάσεων ορίζεται η Αθήνα. Όμως προσωπικά νιώθω πως έχω πλουτίσει ως άνθρωπος και έχω ωριμάσει ως καλλιτέχνις. Με χαρά θα αποδεχόμουν κάποια ενδιαφέρουσα θεατρική, κινηματογραφική ή τηλεοπτική πρόταση στην Αθήνα από όποιον θα εκτιμούσε και θα εμπνεόταν από τη διαδρομή που έχω διανύσει τα τελευταία 11 χρόνια της ζωής μου.

Πώς θα περιγράφατε τον εαυτό σας εκτός σκηνής σε κάποιον που θα ενδιαφερόταν να σας γνωρίσει; Τι σας αρέσει να κάνετε όταν δεν εργάζεστε;

Νομίζω πως είμαι επικοινωνιακή, ευχάριστη στην παρέα και καλός ακροατής του συνομιλητή μου.
Ως κάτοικος της ελληνικής υπαίθρου (!) ασχολούμαι μεταξύ άλλων με τον κήπο, με τα ζαρζαβατικά μου, τις ελιές και την μικροκαθημερινότητα του χωριού μου.
Μου αρέσει να ξυπνώ με την ανατολή του ήλιου, δεν μου αρέσει να πηγαίνω για καφέ, να μιλάω με τις ώρες στο τηλέφωνο, δεν ασχολούμαι με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Η καθημερινότητά μου χαρακτηρίζεται  -πολύ περισσότερο από όταν ζούσα στην Αθήνα-  από μια διαρκή εγρήγορση, προκειμένου να υπάρξω και να επιβιώσω ως καλλιτέχνις, καθώς η παρουσία του πραγματικού επαγγελματία του πολιτισμού δεν αποτελεί αναγκαιότητα για την κοινωνία της επαρχίας.  

Οι συνεργασίες παίζουν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη ενός καλλιτέχνη. Εσείς είστε ευχαριστημένη από τις μέχρι τώρα συνεργασίες σας;

Απόλυτα! Είχα την τύχη να προλάβω κάποιους σημαντικούς ανθρώπους του χώρου, γεγονός που άνοιξε -από την εκκίνηση της επαγγελματικής μου σταδιοδρομίας- ένα δρόμο ενδιαφέροντα… τουλάχιστο για τα δικά μου τα μάτια. Σε κάθε περίπτωση τίποτα δεν είναι τυχαίο.
Μόνο ευγνωμοσύνη μπορώ να έχω λοιπόν, προς όλους όσοι με επέλεξαν ή επέλεξα να συνεργαστώ μέσα στα χρόνια. Εύχομαι το ίδιο να νιώθουν και εκείνοι για μένα… απ’ όπου βρίσκονται!

Είστε ηθοποιός και σκηνοθέτις. Με ποια ιδιότητα νιώθετε πιο ολοκληρωμένη;

Ως ηθοποιός -από το 1987 που ασκώ το επάγγελμα- πιστεύω πως έχω αποκτήσει πείρα και κάποια γνώση επί του αντικειμένου. Θα ήταν αστείο να αντιπαραβάλω την ιδιότητά μου αυτή,  με τις σκηνοθετικές μου απόπειρες των τελευταίων 10 χρόνων!
Πάντως μεγαλώνοντας δε νομίζω πως η όποια επαγγελματική ενασχόληση έχει τη δυναμική να με κάνει να νιώσω ολοκληρωμένη. Μπορεί να μου δώσει ικανοποίηση, μια αίσθηση σιγουριάς, να ξεκλειδώσει δρόμους δημιουργικότητας… και είθε και κάποια χρήματα! Αλλά η ολοκλήρωσή μου περισσότερο συνάδει προς τη συνισταμένη εσωτερικών και υπαρξιακών διεργασιών.
Ως ηθοποιός μπορώ να νιώσω πληρότητα όταν με καλύπτει το όραμα του σκηνοθέτη μου και με χαροποιεί η σύμπραξη με τους συμπαίκτες μου.
Ως σκηνοθέτις αντίστοιχα, μπορώ να νιώσω ικανοποίηση όταν στα μάτια των συνεργατών μου διακρίνω την αποδοχή και τους παρατηρώ να λειτουργούν δημιουργικά και να εξελίσσονται με έμπνευση.

Τι σας κάνει να χαμογελάτε και τι σας θυμώνει στην καθημερινότητά σας;

Χαμογελώ από καρδιάς όταν υπάρχει αρμονική επικοινωνία με τους συνανθρώπους μου. Μου αρέσει να ξεκαρδίζομαι με εύστοχα και ευφυή  σχόλια που ξαφνικά μπορεί να πέσουν στο τραπέζι. Μου δίνει χαρά, η χαρά εκείνων που αγαπώ. Απολαμβάνω να κάνω καλή διαχείριση του χρόνου, να βρίσκω λύσεις ή και διεξόδους διαφυγής όταν απαιτείται και να πετυχαίνω τους στόχους μου.
Βαριέμαι έως και εκνευρίζομαι με την κουταμάρα, την αγένεια, την τεμπελιά, την προχειρότητα,
το ψέμα, το κουτσομπολιό και τα εμπαθή σχόλια, τα παραληρήματα ναρκισσισμού και τα ψυχοδράματα. Επίσης με φέρνει σε απόγνωση η ακαταστασία, η ίντριγκα και η βία.

Τι ονειρεύεστε για την καλλιτεχνική σας διαδρομή;

Η τέχνη της υποκριτικής από όποιο μετερίζι είναι πληθυντική υπόθεση, οπότε ό,τι και αν είναι το όνειρό σου, προϋπόθεση για την πραγματοποίηση του είναι η σύμπτωση ανθρώπων και συνθηκών. Μέσα στα χρόνια έμαθα να εκτιμώ περισσότερο τις συναντήσεις παρά να ανοίγομαι σε ένα κυνήγι εκπλήρωσης προσωπικών φιλοδοξιών και ατομικών στοχεύσεων.

Προσπαθώ να αφουγκράζομαι τι κάνει καλό στη ψυχή μου, αποφεύγοντας ό,τι νιώθω πως βραχυκυκλώνει το ρυθμό της. Βλέπεις, η ζωή αυτή κάθε αυτή είναι η σημαντικότερη διαδρομή!
Είμαι ευτυχής να συναντώ -στη ζωή και στη δουλειά- συνοδοιπόρους και συνεργάτες που εκτιμούν και επενδύουν στην παραπάνω οπτική.

Ετοιμάζετε κάτι άλλο;

Υπάρχει η σκέψη για ένα θεατρικό μονόλογο πάνω σε ένα ιστορικό πρόσωπο…
Από Οκτώβρη συνεχίζω τη διδασκαλία στο Δημόσιο ΙΕΚ της Κέρκυρας, στο τμήμα Υποκριτικής Θεάτρου και Κινηματογράφου. Επίσης, η προοπτική συνέχισης της ενασχόλησής μου με τη στιχουργική είναι κάτι που με εμπνέει ιδιαίτερα.

Δείτε επίσης: «Οι Μύθοι της οδού Ιπποτών» στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, στη Ρόδο

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης