Συνεχίζεται το αφιέρωμα σε μεγάλα και σπάνια έργα για πιάνο, με αφορμή τη συμπλήρωση 250 χρόνων
από τη γέννηση του σπουδαίου Γερμανού μουσουργού.

Στην επετειακή ατμόσφαιρα της συμπλήρωσης 250 χρόνων, το 2020, από τη γέννηση του Ludwig van Beethoven [Λούντιβιχ βαν Μπετόβεν] (1770 – 1827) το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και ο βιρτουόζος πιανίστας Μαρτίνος Τιρίμος συνεχίζουν το επιτυχημένο αφιέρωμα στον κορυφαίο μουσουργό όλων των εποχών με τέσσερα ρεσιτάλ, στα οποία ο διακεκριμένος σολίστ και παιδαγωγός ερμηνεύει σπάνια και μεγάλα έργα του σπουδαίου Γερμανού συνθέτη. Tα δύο πρώτα ρεσιτάλ δόθηκαν πέρυσι με μεγάλη επιτυχία, ενώ εφέτος έχουν προγραμματιστεί άλλα δύο στις 14.10 και στις 12.12.2020.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην τρίτη του –και προτελευταία– εμφάνιση  στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος, την Τετάρτη 14 Οκτωβρίου στις 8:30 το βράδυ, ο διεθνώς αναγνωρισμένος μπετοβενιστής επέλεξε ως βασικό άξονα του προγράμματός του ένα έργο πρόκληση για κάθε πιανίστα, τη δεξιοτεχνική  Σονάτα «Hammerklavier». Θα παρουσιάσει ακόμη τη Φαντασία σε σολ ελάσσονα  και τη Σονάτα αρ. 31. Την ίδια βραδιά, οι μουσικόφιλοι θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν επίσης μια λιγότερο γνωστή σύνθεση του Beethoven [Mπετόβεν], το «Εύθυμο και θλιμμένο» κομμάτι για πιάνο σε ντο μείζονα.

Το αφιέρωμα ολοκληρώνεται στις 12.12.2020 με το τέταρτο και τελευταίο ρεσιτάλ, στο οποίο θα ακουστούν οι  15 Παραλλαγές και Φούγκα – «Eroica», οι Σονάτες για πιάνο αρ. 30 και 32 και το Allegretto σε ντο ελάσσονα.  

Όλες οι εμφανίσεις του Μαρτίνου Τιρίμου στο Μέγαρο πραγματοποιούνται με την αποκλειστική χορηγία της Εθνικής Τράπεζας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μια δελεαστική πρόταση περιμένει όσους και όσες επιθυμούν να εξασφαλίσουν εγκαίρως τις θέσεις τους και για τα δύο ρεσιτάλ του φημισμένου σολίστ που έχουν προγραμματιστεί για τη φετινή σεζόν (14.10.2020 και 12.12.2020) με έργα Beethoven!

Ο Μαρτίνος Τιρίμος άρχισε νωρίς τη μουσική του σταδιοδρομία, τόσο ως πιανίστας (από την ηλικία των οκτώ ετών) όσο και ως μαέστρος. Στα δώδεκα διηύθυνε επτά φορές την Τραβιάτα σε φεστιβάλ ιταλικής όπερας στη Κύπρο με ορχήστρα και σολίστ από τη Σκάλα του Μιλάνου.

Περιοδεύει συχνά από την Ευρώπη έως την Ιαπωνία, την Κίνα και την Αμερική. To ρεπερτόριό του περιλαμβάνει ογδόντα κοντσέρτα και όλα τα έργα των μεγάλων συνθετών. Έχει συνεργαστεί με κορυφαίες ορχήστρες της Ευρώπης και της Αμερικής (Φιλαρμονική Βιέννης, Staatskapelle της Δρέσδης, Gewandhaus της Λειψίας, Συμφωνική Λονδίνου, Philharmonia κ.ά.) και έχει συμπράξει με σημαντικούς αρχιμουσικούς (Barbirolli, Boult, Bychkov, Marriner, Masur, Norrington, Rattle, Sanderling κ.ά.).

Οι πολυάριθμες ηχογραφήσεις του περιλαμβάνουν τα άπαντα για πιάνο των Mozart [Μότσαρτ], Debussy [Ντεμπυσσύ] και Janáček [Γιάνατσεκ], τις 21 σονάτες του Schubert [Σούμπερτ] και τα κοντσέρτα για πιάνο των Brahms [Μπραμς], Chopin [Σοπέν], Mozart [Μότσαρτ], Rachmaninov [Ραχμάνινοφ] και Tippett [Tίππετ] (με μαέστρο τον Τίππετ). Tο 1995 του απενεμήθη ο Χρυσός Δίσκος για το Κοντσέρτο αρ. 2 του Rachmaninov [Ραχμάνινοφ] και τη Ραψωδία του Paganini [Παγκανίνι]. Με αφορμή τη 250ή επέτειο  από τη γέννηση του Beethoven, ο Μαρτίνος Τιρίμος, τον Οκτώβριο του 2019, ηχογράφησε τα Άπαντα για πιάνο του Beethoven σε ενιαία έκδοση με 16 CD. Ο γερμανός κριτικός Carsten Dürer [Κάρστεν Ντύρερ], έγραψε: «Αυτή η έκδοση, που ανοίγει την αυλαία του Έτους Beethoven, αποτελεί επίτευγμα.»

Οι συνθέσεις του Μαρτίνου Τιρίμου περιλαμβάνουν μουσική για την ταινία Οδύσσεια. Από το 2002 πραγματοποιεί συναυλίες μουσικής δωματίου περιοδεύοντας εκτεταμένα με το τρίο του, το Rosamunde Trio, στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ. Καθοδηγεί μουσικά ταλαντούχους νεαρούς πιανίστες, δώδεκα από τους οποίους έχουν κερδίσει πρώτα βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς. Έχοντας διδάξει σε σεμινάρια τελειοποίησης σε ΗΠΑ, Ιαπωνία, Κίνα και Ιταλία, κατέκτησε τον τίτλο του μεγάλου διδάσκαλου (master) που εμπνέει τους μαθητές του να κατακτήσουν υψηλά επίπεδα ερμηνείας και έκφρασης. Tο 2010 έδωσε 100 συναυλίες. Μεταξύ άλλων, ερμήνευσε όλο το πιανιστικό έργο του Chopin [Σοπέν] στο Kings Place του Λονδίνου (σε 10 συναυλίες), το οποίο παρουσιάστηκε και σε άλλες χώρες.

Το 2015 έπαιξε όλα τα έργα του Schubert [Σούμπερτ] στον ίδιο χώρο, ενώ το 2016 ερμήνευσε σε σειρά συναυλιών στο St John’s Smith Square του Λονδίνου όλα τα μεγάλα έργα για κουιντέτο με πιάνο του ίδιου συνθέτη σε συνεργασία με διακεκριμένα κουαρτέτα εγχόρδων. Το 2011 τιμήθηκε για τα καλλιτεχνικά του επιτεύγματα με το Βραβείο του Ιδρύματος Νέμιτσα.

Τιμές εισιτηρίων για το ρεσιτάλ του Μαρτίνου Τιρίμου στις 14.10.2020
10 € (φοιτητές, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, ΑμεΑ, 65+, πολύτεκνοι) – 16 € – 25 €

Πακέτα εισιτηρίων και για τα δύο ρεσιτάλ του Μαρτίνου Τιρίμου
(14.10.2020 και 12.12.2020)

16 € (φοιτητές, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, ΑμεΑ, 65+, πολύτεκνοι) – 25 € – 40 €

Eισιτήρια

210 72 82 333, megaron.gr
και σε όλα τα καταστήματα

Πληροφορίες
210 72 82 333

 

 

 

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης