Ο Μπομπ Ντίλαν θα παραλάβει το Σάββατο ή την Κυριακή στη Στοκχόλμη το μετάλλιο και το δίπλωμα του βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας που του δόθηκε, ανακοίνωσε την Τετάρτη η γραμματέας της Σουηδικής Ακαδημίας Επιστημών Σάρα Ντάνιους.

«Η Σουηδική Ακαδημία και ο Μπομπ Ντίλαν συμφώνησαν να συναντηθούν το Σαββατοκύριακο αυτό στη Στοκχόλμη, όπου ο αμερικανός τραγουδιστής αναμένεται να δώσει συναυλία», έγραψε η Ντάνιους στο ιστολόγιό της και πρόσθεσε: «Αυτό θα γίνει παρουσία λίγων μελών της επιτροπής και σε στενό κύκλο, κανένα μέσο ενημέρωσης δεν θα παρακολουθήσει τη συνάντηση: μόνο ο Μπομπ Ντίλαν και ακαδημαϊκοί θα είναι παρόντες, σύμφωνα με την επιθυμία του Ντίλαν».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ντίλαν είχε προγραμματίσει εδώ και πολύ καιρό δύο συναυλίες στη σουηδική πρωτεύουσα το Σάββατο και την Κυριακή το βράδυ. Αλλά μέχρι τώρα δεν είχε αποκαλύψει τις προθέσεις του ως προς την Ακαδημία.

Ένα θέμα μένει να επιλυθεί: η ομιλία της παραλαβής του βραβείου, που επίσης ονομάζεται «μάθημα Νόμπελ» και κάθε τιμηθείς πρέπει να δίνει εντός έξι μηνών μετά την τελετή απονομής των βραβείων, δηλαδή πριν από τις 10 Ιουνίου. Ωστόσο αυτό δεν θα γίνει το Σαββατοκύριακο.

«Καμιά ομιλία Νόμπελ δεν θα εκφωνηθεί. Η Ακαδημία πιστεύει ότι μια ομιλία θα ηχογραφηθεί και θα σταλεί αργότερα» εξήγησε και πρόσθεσε: «Μαθήματα Νόμπελ ηχογραφούνται και δίνονται ορισμένες φορές, με τελευταίο αυτό της τιμηθείσας με Νόμπελ Λογοτεχνίας ‘Αλις Μονρό το 2013».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Καναδή συγγραφέας δεν είχε καταφέρει να ταξιδέψει στη Σουηδία λόγω της εύθραυστης υγείας της στα 82 της χρόνια.

Η Στοκχόλμη είναι ο πρώτος σταθμός μιας ευρωπαϊκής περιοδείας του 75χρονου Ντίλαν με αφορμή την κυκλοφορία ενός τριπλού άλμπουμ με τραγούδια του Φρανκ Σινάτρα.

Στις 10 Δεκεμβρίου, στην τελετή απονομής των βραβείων Νόμπελ στη Στοκχόλμη, η πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Σουηδία ανέγνωσε ομιλία του Ντίλαν με τις ευχαριστίες του, στην οποία ο καλλιτέχνης ομολογούσε την έκπληξή του όταν το όνομα του συμπεριελήφθη μαζί με αυτά συγγραφέων όπως ο Ράντγιαρντ Κίπλινγκ, ο Αλμπέρ Καμύ, ο ‘Ερνεστ Χέμινγουεϊ.

Πληροφορίες από: ΑΠΕ- ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης