Συνέντευξη στη Σπυριδωνία Κρανιώτη

Κάμερα: Παναγιώτης Σαγκούρης

Ο Όμιλος για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων διοργάνωσε με επιτυχία μεγάλη συναυλία και αφιέρωμα για την επιστροφή των Γλυπτών και Μαρμάρων του Παρθενώνα στο Βεάκειο Θέατρο Πειραιά, την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου. Πλήθος κόσμου παρακολούθησε την εκδήλωση και παρά τη βροχόπτωση το θέατρο ήταν κατάμεστο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

500 χορωδοί, λυρικοί, λαϊκοί σολίστ και ο Λάκης Χαλκιάς ερμήνευσαν το έργο του μαέστρου Μιχάλη Κοκκίνη «Φωνή καρδιάς – Οργή Ψυχής», ενώ την εκδήλωση παρουσίασε ο Άλέξης Κωστάλας.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ο Όμιλος για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων τίμησε τον Γιώργο Τσούκαλη για τη διαρκή δράση του εναντίον της αρχαιοκαπηλίας. Ο γνωστός ιδιωτικός ερευνητής και Σύμβουλος Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO Πειραιώς και Νήσων έχει καταφέρει να διασώσει από τα χέρια αρχαιοκαπήλων συνολικά 15100 αρχαιότητες. Στην εκδήλωση τιμήθηκαν επίσης ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, για την προσφορά του στον πολιτισμό, ο Αλέξης Ματθαιάκης για την πολύτιμη προσφορά του στον πολιτισμό και στον Άνθρωπο και για τις ιδιαίτερα σημαντικές προσπάθειες του για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα  και η Ελένη Κόρκα, για την αρωγή της στην προσπάθεια επιστροφής των γλυπτών στην Ελλάδα.

Δείτε τη βράβευση του Γιώργου Τσούκαλη:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το zougla.gr βρέθηκε στο Βεάκειο Θέατρο Πειραιά και μίλησε με τον Πρόεδρο του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων Ιωάννη Μαρωνίτη, τον Σύμβουλο Πολιτιστικής Κληρονομιάς ΓιώργοΤσούκαλη, ο οποίος ήταν ένα από τα τιμώμενα πρόσωπα της βραδιάς, καθώς και με τον τραγουδιστή Λάκη Χαλκιά.

Ο Πρόεδρος του Ομίλου για την Unesco Πειραιώς και Νήσων Ιωάννης Μαρωνίτης μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Βρίσκεται σε μια πορεία αυτή η διαδικασία, μια προσπάθεια να ενώσουμε τον Έλληνα με τους διεθνείς πολίτες για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, να τους ευαισθητοποιήσουμε με πρώτο τον Έλληνα να πάψει να επισκέπτεται το Βρετανικό Μουσείο. Αν συνεχίσει να το κάνει είναι σαν γίνεται μέτοχος ενός διαρκούς εγκλήματος, είναι σαν να είναι κλεπταποδόχος. Η προσπάθεια μας λοιπόν είναι ενημερώνοντας τη παγκόσμια κοινή γνώμη να σταματήσει η επισκεψιμότητα στο μουσείο να πέσουν οι πωλήσεις ούτως ώστε, αν έχει κόστος και δεν έχουν έσοδα, θα αναγκαστούν να τα επιστρέψουν… Τα Γλυπτά και τα Μάρμαρα πρέπει να πάνε στον χώρο τους και να αποκατασταθεί το μνημείο…Είναι η ώρα να αποδεσμευτούν οι ψυχές των Ελλήνων και να καταφέρουμε να πείσουμε την παγκόσμια κοινή γνώμη να συμμετέχει σε αυτήν την καμπάνια που είναι πολλή σημαντική και είναι υλοποιήσιμη.»

Ο Γιώργος Τσούκαλης τόνισε:

«Θεωρώ ότι και τα Γλυπτά του Παρθενώνα είναι μια αρχαιοκαπηλία.
Όσο ζω θα αγωνίζομαι και θα πιστεύω, ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα θα γυρίσουν…
Θα ωριμάσουν τα πράγματα και κάποια στιγμή τα Γλυπτα του Παρθενώνα θα βρεθούν στη φυσική τους θέση. Κάποτε θα πρέπει να καταλάβουμε ότι μόνοι μας μπορούμε να διαχειριστούμε την πολιτιστική μας κληρονομιά.»

Δείτε το βίντεο:



Ο Λάκης Χαλκιάς επεσήμανε:

«Νομίζω ότι είναι μια από τις ιδιαίτερες στιγμές γιατί εδώ βρεθήκαμε για να διαμαρτυρηθούμε για άλλη μια φορά για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα. Νομίζω ότι η κίνηση αυτή πρέπει να πάρει μεγαλύτερη έκταση και βέβαια όλοι εμείς, οι χορωδίες που έχουν έρθει από όλη τη Ελλάδα θα τραγουδήσουμε τραγούδια που έχουν να κάνουν με όλα αυτά που έχουμε χάσει.»

Δείτε το βίντεο:

Δείτε απόσπασμα από την εκδήλωση:

Η συναυλία αυτή, αφιέρωμα στην επιστροφή των Γλυπτών και Μαρμάρων του Παρθενώνα, αποτελεί συνέχεια μιας καλά οργανωμένης δράσης του ομίλου, ώστε να ενισχυθούν και άλλες προσπάθειες που γίνονται σε όλον τον κόσμο για την ευαισθητοποίηση των πολιτών για την επιστροφή στον χώρο και τόπο της Ακρόπολης, γλυπτών και αναπόσπαστων στοιχείων του παγκόσμιου συμβόλου της Ειρήνης της δημοκρατίας και της UNESCO.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης