Μια δεκαετία αφότου κέρδισε τον διεθνή διαγωνισμό το γραφείο Manuel Monteserín, το Pop Music Center άνοιξε τις πύλες του στο κοινό. Δίπλα στις εκβολές του Ai River (ή, Love River) στην πόλη Kaohsiung στη νότια Ταϊβάν, το συγκρότημα, με εμβαδόν 88.000 τετραγωνικά μέτρα και εμπνεόμενο από τον βυθό της θάλασσας, αποτελείται από τέσσερα αρχιτεκτονικά οικοσυστήματα τα οποία είναι διακριτοί θεματικοί χώροι: το μεγάλο κύμα, φάλαινες, δελφίνια, κοράλλια, συνδεόμενα μεταξύ τους με μια σειρά πάρκων και διαδρομών.

Το «Μεγάλο Κύμα» έχει κυρτό σχήμα με εξαγωνικό πλέγμα: ένας υπαίθριος συναυλιακός χώρος για 12.000 επισκέπτες, μια αίθουσα συναυλιών για 3.500 φιλόμουσους και δύο πύργοι με γραφεία για τα προγράμματα, μουσείο και χώρους για πρόβες. Η καλυμμένη αίθουσα συναυλιών είναι η βάση του υψηλότερου πύργου ενώ ο μικρότερος πύργος είναι το φόντο του υπαίθριου συναυλιακού χώρου. Και οι δύο χώροι λειτουργούν ως φάροι, ορατοί από κάθε σημείο της πόλης για να οδηγούν τους επισκέπτες στο λιμάνι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
 
 
 

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
 
 
 
 

 
 

 
 
 

 
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Manuel Monteserin / Architect (@manuel_monteserin)

Οι «Φάλαινες» είναι έξι «live houses» για εκδηλώσεις, κονσέρτα ή παρουσιάσεις. Χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες αναλόγως της χωρητικότητάς τους και συνδέονται με ένα μεγάλο υπόγειο πάρκινγκ. Προσκαλούν τους επισκέπτες να σκαρφαλώσουν στις φυτεμένες ράχες τους για να απολαύσουν τη θέα της θάλασσας και ευρισκόμενες σε κάποια απόσταση από την άκρη του νερού δημιουργούν πλατύ παραλιακό περίπατο. Τα «Δελφίνια» είναι πέντε εστιατόρια πάνω σε κολώνες και συνδέονται με πεζόδρομο. Βρίσκονται σε θέσεις που παρακολουθούν το τραμ που διατρέχει το Pop Music Center και χρησιμεύουν ως ραχοκοκαλιά που συνδέει τις δύο περιοχές που χωρίζει το ποτάμι. Το «Κοράλλι» σχεδιάστηκε ως εκθεσιακός χώρος και πολλαπλών χρήσεων υπαίθριος χώρος με μια μεγάλη σκεπή από εξαγωνικές μονάδες που στηρίζονται πάνω σε διακλαδούμενες κολώνες.

«Το υγρό τροπικό κλίμα της Ταϊβάν εξασφαλίζει το ότι σε λίγα χρόνια η περιοχή θα έχει πλούσια βλάστηση και μπορεί να καταστεί ένας από τους πιο σημαντικούς πνεύμονες σε μια βιομηχανική πόλη που πλήττεται σε τέτοιο βαθμό από τη ρύπανση» υπογραμμίζουν από το αρχιτεκτονικό γραφείο.

 Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 
 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης