Συναυλίες, χορός, και θεατρικές παραστάσεις μάς περιμένουν αυτήν την Τετάρτη, 4 Ιουλίου 2018, σε διάφορα σημεία της Αθήνας και μας προσφέρουν ανάσες δροσιάς και ξεγνοιασιάς.

«Παίξε Τσιτσάνη μου» στο Καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιο

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το πρόγραμμα «Όλοι Μαζί Μπορούμε» παρουσιάζει απόψε στις 21.00, στο Καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιο, τη συναυλία «Παίξε Τσιτσάνη μου» με την αφιλοκερδή συμμετοχή ελλήνων καλλιτεχνών.

Tα έσοδα των εισιτηρίων (από 6 ευρώ και με ελάχιστη προσφορά 2 ευρώ) θα διατεθούν σε τρόφιμα υπέρ ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Στη συναυλία προσφέρθηκαν να συμμετάσχουν, μεταξύ άλλων, ο Γιώργος Νταλάρας στην καλλιτεχνική επιμέλεια, ο Σταμάτης Φασουλής στη σκηνοθεσία και ο Διονύσης Σαββόπουλος θα προλογίσει τη συναυλία. Σε ρόλο αφηγητή ο Γρηγόρης Βαλτινός.

Τραγούδια του Βασίλη Τσιτσάνη θα ερμηνεύσουν οι Ελευθερία Αρβανιτάκη, Φωτεινή Βελεσιώτου, Γλυκερία, Ελεωνόρα Ζουγανέλη, Βιολέτα Ίκαρη, Γιάννης Κότσιρας, Κώστας Μακεδόνας, Κωστής Μαραβέγιας, Λεωνίδας Μπαλάφας, Δημήτρης Μπάσης, Γιώτα Νέγκα, Χρήστος Νικολόπουλος, Μαρίζα Ρίζου, Μαρίνα Σάττι και η Ελένη Τσαλιγοπούλου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόκειται για την τρίτη μεγάλη καλοκαιρινή συναυλία του «Όλοι Μαζί Μπορούμε». Την πρώτη, το 2016, απευθύνθηκε στον συνθέτη Σταύρο Ξαρχάκο για τη διοργάνωση της μεγάλης συναυλίας. Τη δεύτερη φορά, το καλοκαίρι του 2017, με τη συναυλία «Ζη το ελληνικό τραγούδι», ο Διονύσης Σαββόπουλος παρουσίασε στο Καλλιμάρμαρο έναν γαλαξία από «φωνές» και τραγούδια.

Για την εξυπηρέτηση του κοινού που θα παρακολουθήσει τη συναυλία παρατείνεται το ωράριο της λειτουργίας μέχρι τη 1 μετά τα μεσάνυχτα στο μετρό (Γραμμές 1,2 και 3), το τραμ, στα τρόλεϊ και στα λεωφορεία. Eπίσης, από τις 18:00 και ως το τέλος της συναυλίας θα ισχύσει σταδιακή διακοπή κυκλοφορίας των οχημάτων στους γύρω δρόμους, σύμφωνα με ανακοίνωση της τροχαίας.

Αμάρυνθος, της Μάρθας Μπουζιούρη στην Πειραιώς 260

Η Μάρθα Μπουζιούρη παρουσιάζει στην Πειραιώς 260 την παράσταση Αμάρυνθος, βασισμένη σε ένα περιστατικό που συνέβη πριν από μερικά χρόνια στην περιοχή της Αμαρύνθου.

Απόφοιτος του Θεάτρου Τέχνης Κάρολος Κουν και του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ και υποψήφια διδάκτωρ Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, η Μάρθα Μπουζιούρη εστιάζει τη σκηνοθετική δουλειά της στη φόρμα του θεάτρου ντοκιμαντέρ, με άξονα την εθνογραφική έρευνα, την οποία εμπλουτίζει με πολυμεσικά στοιχεία και παράλληλες δράσεις διαλόγου.

Η παράσταση που θα σκηνοθετήσει στο Φεστιβάλ θα βασιστεί σε εθνογραφική έρευνα πάνω σ’ ένα περιστατικό που συνέβη πριν από μερικά χρόνια στην ελληνική επαρχία, στην περιοχή της Αμαρύνθου.
Σε μια μικρή επαρχιακή πόλη της Ελλάδας, μια αλλοδαπή μαθήτρια καταγγέλλει ότι βιάστηκε από ομάδα συμμαθητών της. Η υπόθεση παίρνει τεράστιες διαστάσεις, σοκάρει την κοινή γνώμη και βάζει τη μικρή κοινότητα στο στόχαστρο μιας άνευ προηγουμένου αρνητικής δημοσιότητας.

Mία παράσταση θεάτρου ντοκιμαντέρ, η οποία επιχειρεί να φωτίσει τους μηχανισμούς κατασκευής της αλήθειας και απόδοσης δικαιοσύνης. Παράλληλα, διερευνά τους λόγους και τους τρόπους με τους οποίους τα ΜΜΕ και η τοπική κοινωνία στάθηκαν απέναντι στην καταγγελία ενός βιασμού, εξετάζοντας τον ρόλο που έπαιξε το φύλο, η καταγωγή και η κοινωνική τάξη της καταγγέλουσας.

Συντελεστές:

Κείμενο – Δραματουργία – Σκηνοθεσία: Μάρθα Μπουζιούρη
Σύμβουλος έρευνας: Αθηνά Αθανασίου
Ερευνητική ομάδα – Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας Παντείου Πανεπιστημίου: Γρηγόρης Γκουγκούσης, Νούρη Διακάκη, Αθηνά Σίμογλου
Σκηνικά – κοστούμια: Ελένη Στρούλια – Ζαϊρα Φαληρέα
Σχεδιασμός και επιμέλεια εικόνας-ήχου: Voltnoi Brege
Σχεδιασμός φωτισμών: Ολυμπία Μυτιληναίου
Βοηθός σκηνοθέτη: Παρασκευή Λυπημένου
Βοηθός σκηνογράφου: Ζώης Οικονόμου

Ηθοποιοί: Πολύδωρος Βογιατζής, Χαρά Μάτα Γιαννάτου, Γιώργος Κισσανδράκης, Θεανώ Μεταξά
Σύμβουλος επικοινωνίας: Μιχάλης Σαράντης
Οργάνωση – εκτέλεση παραγωγής: PLAYS2PLACE
Φωτογραφίες παράστασης: Ελίνα Γιουνανλή
Με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους

Από 4 έως 7 Ιουλίου 2018
Πειραιώς 260, Ταύρος, Αθήνα



Oι Calexico στο Ηρώδειο

Ξεμπερδεύοντας με ξεπερασμένες ετικέτες ή προδιαγεγραμμένες αισθητικές κατευθύνσεις, οι Calexico μας έδωσαν έναν πολύ όμορφο rock δίσκο, το «The Thread That Kept Us», και, βέβαια, φρόντισαν από πολύ νωρίς να «διπλώσει» η ανακοινωμένη τους εμφάνιση εδώ. Έτσι, έχουμε μπροστά μας ένα από τα μουσικά must του καλοκαιριού: μια μπάντα που έχει να επιδείξει μιαν εκπληκτική συνέχεια και συνέπεια σε ότι αφορά τις urban – και όχι μόνο – μουσικές της νότιας αμερικανικής μεθορίου, δίνοντας ένα δημιουργικό στίγμα που αφορά, στην τελική, το σύνολο του μέχρι σήμερα γνωστού κόσμου. Έτσι, οι Joey Burns και John Convertino, χτίζοντας εδώ και χρόνια μια στέρεη σχέση με το ελληνικό κοινό, έρχονται για να μας παίξουν το σύνολο των διακριτών και διαχρονικών επιτυχιών τους συν τα καινούρια όμορφα τραγούδια τους, στο Ηρώδειο, την Τρίτη 3 και την Τετάρτη 4 Ιουλίου. Την Τρίτη θα είναι guests οι Τακίμ – ενώ και τις δύο ημέρες θα είναι η Ανδριάνα Μπάμπαλη και η Μόνικα.

Beat Box στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ

Με επεξηγηματικό υπότιτλο της παράστασης Φωνητικές Ακροβασίες στη Σύγχρονη Μουσική η Γερμανίδα σοπράνο και performer Φράουκε Άουλμπερτ παρουσιάζει ένα συναρπαστικό σόλο project, στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ, την Τετάρτη 4 Ιουλίου, όπου μέσα από πολυεπίπεδες φωνητικές ακροβασίες, με βίντεο-οπτικούς σχεδιασμούς και ηλεκτρονικά μέσα, το beatboxing μετουσιώνεται σε μια νεο-πρωτοποριακή ηχητική τέχνη, Το πρόγραμμα της συναυλίας περιλαμβάνει έργα των Μπριγκίτα Μούντεντορφ, Γιώργου Απέργη, Όλε Χιούμπνερ, Γκόρντον Κάμπε, Έριν Τζι και Αλεξάντερ Σούμπερτ.

8ο Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου της Αθήνας (Athens Open Air Film Festival) – προβολές Ιουλίου

Το Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου της Αθήνας (Athens Open Air Film Festival), σε συνδιοργάνωση με τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), επιστρέφει για 8η χρονιά με μαγικές προβολές από τον Ιούνιο μέχρι τον Αύγουστο. Ξεχωριστές γωνιές της πόλης, αρχαιολογικοί χώροι (Πρώτη κινηματογραφική Προβολή στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου), άλση, πλατείες, παραλίες και μερικά από τα ομορφότερα μουσεία και σημεία της Αθήνας μεταμορφώνονται σε θερινό σινεμά.

Τετάρτη 4 Ιουλίου / Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή

Τρία Χρώματα: Η Μπλε Ταινία (Trois Couleurs: Bleu, 1993) του Κριστόφ Κισλόφσκι
Προβολή σε συνεργασία με το Plein Air Festival του Γαλλικού Ινστιτούτου
Πρωταγωνιστούν: Ζιλιέτ Μπινός, Μπενουά Ρεζάν, Εμανουέλ Ριβά, Φλοράνς Περνέλ, Σαρλότ Βερί
Διάρκεια: 98’ | Ώρα έναρξης: 21.30



«Μόλις χώρισα» των Βασίλη Μυριανθόπουλου & Βαγγέλη Χατζηνικολάου στο Κηποθέατρο Νίκαιας

Τι μπορεί να συμβεί όταν συμπέσουν ένα πάρτι γενεθλίων κι ένας χωρισμός; Πόσο πολύπλοκα μπορούν να γίνουν τα πράγματα από ένα μήνυμα στον τηλεφωνητή; Και τι ακολουθεί όταν λες τελικά «Μόλις χώρισα»;

Συντελεστές:

Κείμενο: Βασίλης Μυριανθόπουλος και Βαγγέλης Χατζηνικολάου
Σκηνοθεσία: Βασίλης Μυριανθόπουλος
Σκηνικά: Βαλεντίνο Βαλάσης
Φωτισμός: Βλάσσης Θεοδωρίδης
Ενδυματολόγος: Σοφία Δριστέλα
Παραγωγή: Μέθεξις

Πρωταγωνιστούν:

Τζόυς Ευείδη, Πηνελόπη Αναστασοπούλου, Κώστας Κάππας, Θωμαϊς Ανδρούτσου, Μαρία Κωνσταντάκη, Τριπόδης Χρήστος, Ελίνα Μάλαμα, Δημήτρης Ζωγραφάκης, Ανδρέας Βούλγαρης, Στρατής Νταλαγιώργος.

Διάρκεια: 90 λεπτά

Η Big Band του Δήμου Αθηναίων σε μια ξεχωριστή συναυλία

H Big Band του Δήμου Αθηναίων, γιορτάζοντας εφέτος τα 20 χρόνια από την ίδρυσή της, θα πραγματοποιήσει μια ξεχωριστή συναυλία καλωσορίζοντας στη σκηνή της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων δύο σημαντικούς εκπροσώπους του Jazz σαξοφώνου, τόσο στην Ελληνική όσο και στην Ευρωπαϊκή Jazz σκηνή, τους Χάρη Ιωάννου και Φίλιππο Παππά, σε μια σύμπραξη υψηλής καλλιτεχνικής αλλά και ενεργειακής στάθμης, με όχημα την πανταχού παρούσα παράδοση του Swing και του Blues, αλλά δίνοντας έμφαση στις πιο σύγχρονες εκφάνσεις της Jazz, μέσα από την ματιά ενορχηστρωτών όπως οι Nestico, Abene, Clayton, Johnson κ.α.



«Η νεράιδα του φεγγαριού» στο Γαλάτσι

Μια ονειρική παράσταση για μικρούς και μεγάλους, σε σκηνοθεσία Γιάννη Καλατζόπουλου, με τη Σάρα Εσκενάζη, βασισμένη σε ένα θρύλο της Ιαπωνίας.

Μια νύχτα με πανσέληνο η όμορφη νεράιδα του φεγγαριού κοίταξε κάτω στη γη και είδε τον φτωχό γέρο-Τακιτόρι να είναι απογοητευμένος από τη ζωή του. Τον λυπήθηκε και του έστειλε όνειρα τόσο γλυκά που ο γέρος ξαναβρήκε τη χαρά και την αισιοδοξία του. Αλλά ο μεγάλος Άρχοντας του Φεγγαριού θύμωσε με τη νεράιδα και την καταδίκασε να ξαναγεννηθεί σαν άνθρωπος. Στην καινούργια της ζωή η μικρή Φεγγαρένια θα αντιμετωπίσει τις πίκρες και τις δυσκολίες των ανθρώπων, την πλεονεξία του πλούσιου εμπόρου, την ανοησία του πρίγκηπα, αλλά και την αγάπη του γερο-Τακιτόρι και του γενναίου Σαμουράι Οκινόι. Ο ατρόμητος Σαμουράι για χάρη της θα νικήσει τον ανθρωποφάγο της πράσινης κοιλάδας, το μάγο της αναβροχιάς και τον τρομερό δράκο Τέγκου και ύστερα από πολλές περιπέτειες θα φέρει στην αγαπημένη του Φεγγαρένια τα τρία δώρα που φέρνουν την πραγματική ευτυχία. Ποια είναι αυτά;

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία: Γιάννης Καλατζόπουλος
Σκηνικά-Κοστούμια: Μιχάλης Σδούγκος
Μουσική σύνθεση: Γιούρι Στούπελ
Χορογραφίες: Γιάννης Καλατζόπουλος – Γιώργος Πόπορης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Σαββίνα Πετρίδου

Πρωταγωνιστούν:

Σάρα Εσκενάζη, Κώστας Λάσκος, Βασίλης Καμίτσης, Σαββίνα Πετρίδου, Θωμάς Κοτζαμάνης, Γιάννης Απέργης, Τάσος Τσώνης, Βασίλης Παπαστάθης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης