«Θεσμοφοριάζουσες» του Αριστοφάνη στο Ηρώδειο

Μετά από μια πετυχημένη περιοδεία σε επιλεγμένα θέατρα της Ελλάδας και δύο θριαμβευτικά γεμάτες βραδιές στην Επίδαυρο, που κέρδισαν κοινό και κριτικούς, ο Αριστοφάνης του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου με την dream team της νέας γενιάς ηθοποιών και την εξαιρετική μετάφραση του Παντελή Μπουκάλα γέμισε ασφυκτικά και τις 2 παραστάσεις στο Δημοτικό Κηποθέατρο Παπάγου και συνεχίζει την ξέφρενη πορεία του στην Αθήνα. Τελευταία στάση: το Ωδείο Ηρώδου Αττικού την Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το έργο, ένα από τα «γυναικεία» του Αριστοφάνη, κατορθώνει να προσεγγίσει με αξιοθαύμαστη δεξιοτεχνία -και με όπλα το χιούμορ και την εξυπνάδα- ζητήματα φύλου, θεατρικότητας και πολιτικής.
Πρωταγωνιστούν οι Μάκης Παπαδημητρίου, Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, Γιώργος Χρυσοστόμου, Νάντια Κοντογεώργη, Ελένη Ουζουνίδου, Άνδρη Θεοδότου, Μαρία Κατσανδρή, Γιώργος Παπαγεωργίου.

Περιγραφή Παράστασης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ευριπίδης είναι ταραγμένος, γιατί οι γυναίκες, που σήμερα τελούν την μεγάλη τους γιορτή, τα Θεσμοφόρια, είναι αποφασισμένες να τον τιμωρήσουν, επειδή τις δυσφημίζει στα έργα του. Μοναδικός τρόπος για να αποτρέψει τον κίνδυνο, είναι να στείλει στα Θεσμοφόρια έναν δικό του άνθρωπο, ντυμένο γυναικεία, για να τον υπερασπιστεί. Τη δύσκολη αποστολή αναλαμβάνει ο Μνησίλοχος.

Πράγματι οι Θεσμοφοριάζουσες − που αποτελούν τον Χορό της κωμωδίας −, αρχίζουν να κατηγορούν τον Ευριπίδη. Όταν πάρει τον λόγο, ο μεταμφιεσμένος Μνησίλοχος επιτίθεται κι αυτός προσχηματικά στον Ευριπίδη, έπειτα όμως προσπαθεί να τον υποστηρίξει, λέγοντας ότι οι γυναίκες είναι υπεύθυνες για πολλά περισσότερα από αυτά που τούς προσάπτει ο τραγικός ποιητής. Και ενώ ο Χορός αγανακτεί με αυτά που ακούει, εμφανίζεται ο Κλεισθένης, γνωστός Αθηναίος της εποχής με θηλυπρεπή εμφάνιση, και τους λέει ότι κυκλοφορεί μια φήμη πως κάποιος άνδρας ντυμένος γυναικεία βρίσκεται ανάμεσά τους. Πολύ γρήγορα, ο Μνησίλοχος αποκαλύπτεται και κατηγορείται για παραβίαση των ιερών τελετουργικών κανόνων, ενώ προσπαθεί να ειδοποιήσει τον Ευριπίδη, που παραφυλάει, ότι το σχέδιό τους έχει αποκαλυφθεί. Ο Ευριπίδης, στην προσπάθειά του να σώσει τον υπερασπιστή του, εμφανίζεται στην γιορτή των Θεσμοφορίων πολλές φορές με διαφορετική κάθε φορά εμφάνιση, και κάνει τελικά στις γυναίκες μια πρόταση: θα σταματήσει να τις κακολογεί στα έργα του, αν τον αφήσουν να απελευθερώσει τον Μνησίλοχο. Οι γυναίκες δέχονται και οι δύο άντρες φεύγουν. Η κωμωδία τελειώνει με τους πανηγυρισμούς του Χορού.

Σημείωμα του σκηνοθέτη

Στις Θεσμοφοριάζουσες, ένα από τα τρία «γυναικεία» έργα του Αριστοφάνη, γραμμένο την εποχή της κατάλυσης της Αθηναϊκής Δημοκρατίας −το 411 π.Χ., που θεωρείται χρόνος γραφής του, επιβλήθηκε ολιγαρχία −, μια ομάδα στο περιθώριο της Πολιτείας, οι γυναίκες, κρούουν τον κώδωνα για την ανάγκη πολιτικής σταθερότητας. Μπορεί σήμερα οι γυναίκες να μην είναι σε τέτοια δεινή θέση, ώστε να οραματίζονται τους θεσμούς αντί να συμμετέχουν σε αυτούς, όμως υπάρχουν πάντα ομάδες πολιτών που δεν δικαιούνται ίσο μερίδιο στην λειτουργία της Πολιτείας. Ένα έργο για τη θέση –και τις θέσεις– των γυναικών, για τη διεκδίκηση της προσωπικής ταυτότητας, για το δικαίωμα στην πολιτειακή ισότητα, ένα έργο για την κρίση των αξιών, τη φύση και τον νόμο. Και πάνω απ’ όλα, ένα έργο που, με όπλο το θέατρο και το χιούμορ, δίνει άπειρες δυνατότητες στον ηθοποιό να πρωταγωνιστήσει ως πολιτικό ον στη σκηνή της κωμωδίας.

H παράσταση βασίζεται στην καινούρια μετάφραση, πιστή στο κείμενο και ταυτόχρονα ποιητική, του Παντελή Μπουκάλα. Όπως και στην προηγούμενη συνεργασία μας στους Αχαρνείς, θέλησα να δοκιμάσω πόσο αντέχει σήμερα το αριστοφανικό κείμενο, χωρίς καμιά διασκευή. Έχουν επιλεγεί καταξιωμένοι ηθοποιοί κυρίως της νεότερης γενιάς, με τους περισσότερους από τους οποίους έχουμε ξανασυνεργαστεί, κάτι που δημιουργεί τις προϋποθέσεις για σκηνική επικοινωνία και κοινό ερμηνευτικό κώδικα. Ο συνθέτης Νίκος Κυπουργός, γνωστός για τις μελωδίες και τα τραγούδια που έχει δώσει στη δισκογραφία αλλά και τις παραστατικές τέχνες, δημιουργεί ένα ηχητικό περιβάλλον ενταγμένο στη δράση, αφού όχι μόνο τα τραγούδια μα και η οργανική μουσική της παράστασης ερμηνεύονται επί σκηνής από όλο το θίασο, που γίνεται ταυτόχρονα ζωντανή ορχήστρα.

Η όψη της παράστασης, με τα κοστούμια του Άγγελου Μέντη και τα σκηνικά της Μαγδαληνής Αυγερινού, παραπέμπουν στο πρόσφατο παρελθόν της Ελλάδας, διατηρώντας τη φρεσκάδα της σύγχρονης εποχής.

19 Σεπτεμβρίου 2018
21:00
 
Εισιτήρια
VIP Ζώνη 60€
Α Ζώνη 50€
Β Ζώνη 40€
Γ Ζώνη 30€
Άνω Διάζωμα 20€, 15€



Ο Φοίβος Δεληβοριάς σε ένα «Flea market» με τη Μαρίνα Σάττι και τις «Fones» στην Ελευσίνα

Ο Φοίβος Δεληβοριάς και οι συνεργάτες του δημιουργούν μιαν ατμόσφαιρα γιουσουρούμ, απλώνοντας στους πάγκους τις μικρές ιστορίες που μαζεύει ο τραγουδοποιός από το ‘89 έως σήμερα και δίνοντάς τις όσο-όσο, μετά από σκληρό παζάρι με τα κενά της ζωής ανάμεσα στους δίσκους.

Κι επειδή κάθε σωστό «flea market» οφείλει να έχει στην πραμάτεια του εξωτικά αρώματα και εντόπια ζεστασιά, ο Φοίβος Δεληβοριάς καλεί τη Μαρίνα Σάττι και τις Fones της για να μας πουν τραγούδια από όλο τον κόσμο, από τα Βαλκάνια ως την παλιά Αμερική κι από την Αραβία ως τη μεσαιωνική Γαλλία.

Μια πολύχρωμη μουσική παράσταση με το εδώ τη ζωής μας και το αλλού όσων θα θέλαμε να ζήσουμε, απλωμένα στον ξύλινο πάγκο της λαϊκής, που στην περίπτωσή αυτή ονομάζεται πάλκο.

Συμμετέχει η Νεφέλη Φασούλη.

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αισχύλεια 2018.
Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας
Παραλία Ελευσίνας (Κανελλοπούλου και Δραγούμη)

19 Σεπτεμβρίου 2018
20:30

Γενική είσοδος: 12€
Μειωμένο: 5€



«Ηλέκτρα» του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Θάνου Παπακωνσταντίνου στου Παπάγου

Σε παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου.

Η Ηλέκτρα, έργο της όψιμης περιόδου του Σοφοκλή (γράφτηκε πιθανότητα το 412 ή 411 π.Χ.) δραματοποιεί ένα από τα πιο ζοφερά επεισόδια του μύθου των Ατρειδών: την εκδίκηση της Ηλέκτρας και του Ορέστη για τον φόνο του Αγαμέμνονα που διέπραξαν η Κλυταιμνήστρα και ο Αίγισθος. Κεντρική μορφή του δράματος, η Ηλέκτρα, διατηρεί ζωντανή την ανάμνηση του φόνου του πατέρα της παρακαλώντας τους θεούς να βοηθήσουν στην τιμωρία των δολοφόνων του. Η επιστροφή του αδελφού της, του εξόριστου Ορέστη, δρομολογεί το έργο της τιμωρίας που θα ολοκληρωθεί με την πράξη του διπλού φόνου.

Συντελεστές:

Μετάφραση: Γιώργος Χειμωνάς
Σκηνοθεσία: Θάνος Παπακωνσταντίνου
Σκηνικά-Κοστούμια: Νίκη Ψυχογιού
Φωτισμοί: Χριστίνα Θανάσουλα
Μουσική: Δημήτρης Σκύλας
Χορογραφία: Χαρά Κότσαλη

Διανομή:

Ηλέκτρα Αλεξία Καλτσίκη
Κλυταιμνήστρα Μαρία Ναυπλιώτου
Ορέστης Αλέξανδρος Μαυρόπουλος
Αίγισθος Χρήστος Λούλης
Χρυσόθεμις Ελένη Μολέσκη
Πυλάδης Μάριος Παναγιώτου
Παιδαγωγός Νίκος Χατζόπουλος

Χορός:

Ασημίνα Αναστασοπούλου, Σοφία Αντωνίου, Ιωάννα Δερμετζίδου, Νάντια Κατσούρα, Ελένη Κουτσιούμπα, Κλεοπάτρα Μάρκου, Μαρία Μηνά, Τζωρτζίνα Παλαιοθεοδώρου, Νάνσυ Σιδέρη, Καλλιόπη Σίμου, Δανάη Τίκου, Μαρία Χάνου.

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Δήμου Παπάγου-Χολαργού 2018.
Κηποθέατρο Παπάγου

Άλσος Παπάγου, οδός Κορυτσάς Τηλέφωνο: 210 6520412

19 Σεπτεμβρίου 2018
21:00

Εισιτήρια
Γενική είσοδος 15€
Ειδική τιμή/ μειωμένο εισιτήριο 12€ (Άνεργοι, φοιτητές, άνω των 65 ετών, ΑΜΕΑ, ομαδικά-σύλλογοι)



Συναυλία με τη Δήμητρα Γαλάνη στη Νέα Σμύρνη

H Δήμητρα Γαλάνη παρουσιάζει ένα δίωρο απολαυστικό πρόγραμμα με τα τραγούδια που την ανέδειξαν είτε τραγουδώντας τα είτε γράφοντας την μουσική τους και που συνθέτουν το soundtrack μιας ξεχωριστής ζωής και πορείας.

Καλεσμένος της, ο νεαρός συνθέτης και ερμηνευτής Ευστάθιος Δράκος που γνωρίσαμε μέσα από τους Minor Project και με τον οποίο παρουσίασαν το 2017 το άλμπουμ “Το Βαλς των χαμένων μετά” σε στίχους Νίκου Μωραϊτη.

Συντελεστές:

Τύμπανα: Σεραφείμ Γιαννακόπουλος
Ηλεκτρική κιθάρα: Μηνάς Λιάκος
Λαούτο, μαντολίνο, λάφτα, κιθάρα: Θωμάς Κωνσταντίνου
Πιάνο: Σπύρος Μάνεσης
Μπάσο: Στέλιος Προβής

Στο πλαίσιο του Πολιτιστικού Φεστιβάλ «Ιωνικές Γιορτές» του Δήμου Νέας Σμύρνης.
Άλσος Νέας Σμύρνης
Λεωφόρος Ελευθέριου Βενιζέλου και Εφέσου

19 Σεπτεμβρίου 2018
20:30

Εισιτήρια
Γενική Είσοδος: 8€ / Για δημότες – κατοίκους Δήμου Νέας Σμύρνης: 5€



«Αγαμέμνων» του Αισχύλου στην Ηλιούπολη

Το πρώτο έργο της τριλογίας της Ορέστειας αφηγείται την επιστροφή του βασιλιά Αγαμέμνονα στο Άργος, μετά το τέλος του Τρωικού Πολέμου. Ο Αγαμέμνων μπαίνει θριαμβευτικά στην πόλη και το παλάτι, φέρνοντας μαζί του ως αιχμάλωτη την τρωαδίτισσα πριγκίπισσα, ιέρεια του Απόλλωνα, μάντισσα Κασσάνδρα. Η Κλυταιμνήστρα υποδέχεται τον σύζυγό της με στόμφο και τιμή, ωστόσο πολύ γρήγορα αποκαλύπτεται πως η ενθουσιώδης της υποδοχή υποκρύπτει ένα οργανωμένο σχέδιο εκδίκησης για το φόνο της κόρης τους, Ιφιγένειας, που ο Αγαμέμνονας θυσίασε στην Αυλίδα, για να ξεκινήσουν τα πλοία της εκστρατείας δέκα χρόνια πριν. Το κόκκινο χαλί που στρώνει για την υποδοχή του οδηγεί σ’ ένα λουτρό αίματος όπου, με τη συνέργεια του εραστή της Αίγισθου, θα πνιγούν και ο ίδιος και η ερωμένη του.

Συντελεστές:

Μετάφραση: Γιώργος Μπλάνας
Σκηνοθεσία: Τσέζαρις Γκραουζίνις
Σκηνικά – Κουστούμια: Κέννυ ΜακΛέλλαν
Μουσική – Μουσική Διδασκαλία: Χάρης Πεγιάζης
Κίνηση: Eddie Lame
Φωτισμοί: Αλέκος Γιάνναρος
Βοηθός Σκηνοθέτη: Συγκλητική Βλαχάκη
Διεύθυνση παραγωγής: Αναστασία Καβαλάρη
Επικοινωνία: Ανζελίκα Καψαμπέλη
Καλλιτεχνική διεύθυνση Stefi Productions: Αλίκη Δανέζη Knutsen
Παραγωγή: Stefi & Lynx Productions και ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Βέροιας

Παίζουν: Μαρία Πρωτόπαππα (Κλυταιμνήστρα), Γιάννης Στάνκογλου (Αγαμέμνων/Αίγισθος), Αργύρης Πανταζάρας (Κήρυκας), Ιώβη Φραγκάτου (Κασσάνδρα), Θοδωρής Κατσαφάδος (Φρουρός) και 12μελής χορός

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ηλιούπολης 2018.
Δημοτικό Θέατρο Άλσους (Δ. Κιντής)
Γαρδίκη και Σμόλικα Τηλέφωνο: 210 9923840

19 Σεπτεμβρίου 2018
21:00

Είσοδος: 12€



Ο Γιάννης Αγγελάκας στο Θέατρο Βράχων

O Γιάννης Αγγελάκας όλα αυτά τα χρόνια που βρίσκεται στο μουσικό μας χάρτη, δεν έπαψε ποτέ να είναι δημιουργικός, ανατρεπτικός και κυρίως ανήσυχος. Δεν θα μπορούσε να μην ισχύει το ίδιο και για την μπάντα του, τους 100°C. Σχεδόν δυο χρόνια πειραματίζονται, γελάνε, γράφουν, σβήνουν και ταξιδεύουν. Αποτέλεσμα όλων αυτών ένας νέος δίσκος που κυκλοφόρησε πρόσφατα.

Με την υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής.

Τους 100°C αποτελoύν οι:
Ακουστική κιθάρα: Λαμπρινή Γρηγοριάδου
Τύμπανα: Αλέξης Αρχοντής
Ηλεκτρική κιθάρα: Γιάννης Σαββίδης
Τρομπέτα: Γιώργος Αβραμίδης
Σαξόφωνο: James Wylie
Πλήκτρα: Ηλίας Μπαγλάνης
Την επιμέλεια του ήχου έχει ο Γιώργος Ταχτσίδης.

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ “Στη Σκιά των Βράχων” 2018.
Θέατρο Βράχων
Οδός Ταταούλων Τηλέφωνο: 2107609340, 2107609350

19 Σεπτεμβρίου 2018
21:00

Είσοδος ελεύθερη.



«Εβδομάδα Κυπριακού Θεατρικού Έργου στην Αθήνα» στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Το Κυπριακό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου (ΚΚΔΙΘ), σε συνεργασία με το Μορφωτικό Γραφείο της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα, Σπίτι της Κύπρου και το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (ΙΜΚ), διοργανώνει την “Εβδομάδα Κυπριακού Θεατρικού Έργου στην Αθήνα”, η οποία θα πραγματοποιηθεί από τις 19 μέχρι τις 23 Σεπτεμβρίου 2018, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

Στο πλαίσιο της έκτης διοργάνωσης της “Εβδομάδας Κυπριακού Θεατρικού Έργου στην Αθήνα”, θα παρουσιαστούν τρεις παραστάσεις σύγχρονων κυπριακών θεατρικών έργων, από κυπριακά θεατρικά σχήματα, στην αίθουσα του Θεάτρου του Πολιτιστικού Κέντρου ΙΜΚ.

Πρόγραμμα:

Τετάρτη, 19 Σεπτεμβρίου

«…Κοιμήσου αγγελουδι μου…» των Στέλιου Θεοχάρους και Μαρίνας Φραγκεσκίδου
Παραγωγή: Εταιρεία Θεατρικής Ανάπτυξης Λεμεσού (ΕΘΑΛ)
Σκηνοθεσία: Βαρνάβας Κυριαζής
Μουσική σύνθεση: Γιώργος Κολιάς
Σκηνικά-Κοστούμια: Θέλμα Κασουλίδου
Σχεδιασμός φωτισμών: Σταύρος Τάρταρης
Βοηθός σκηνοθέτη: Κωνσταντίνος Νικηφόρου

Διανομή:

Άρτεμις Βερβέρη: Χριστίνα Κωνσταντίνου
Στέφανος Στασινόπουλος: Παναγιώτης Μπρατάκος
Αχιλλέας Βερβέρης: Αλέξανδρος Αχτάρ
Διάρκεια παράστασης: 75 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

Παρασκευή, 21 Σεπτεμβρίου

«Η Σιδηρά» του Μιχάλη Παπαδόπουλου
Παραγωγή: Θέατρο Versus
Σκηνοθεσία: Μαρίνος Ανωγυριάτης
Σκηνικά-Κοστούμια: Λάκης Γενεθλής
Σχεδιασμός φωτισμών: Αλεξάντερ Γιότοβιτς
Μουσική: Αντρέας Κλεοβούλου

Ερμηνεύουν οι Βίβιαν Νικολαΐδου, Αντρέας Νικολαΐδης και Παντελίτσα Μαυρογιάννη
Διάρκεια παράστασης: 60 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

Κυριακή, 23 Σεπτεμβρίου

«Αφηγήσεις γυναικών» μια διασκευή του βιβλίου Δεκαοκτώ Αφηγήσεις της Νίκης Μαραγκού
Παραγωγή: Prima Lux
Σκηνοθεσία/Δραματουργική επεξεργασία: Αιμίλιος Χαραλαμπίδης
Κοστούμια: Ελένη Τζιρκαλλή
Σκηνογραφία: Μαρία Βασιλειάδου
Κίνηση: Julia Brendle
Βοηθός σκηνοθέτη: Μαρία Χριστοδούλου
Σχεδιασμός προγράμματος και αφίσας: Χριστιάνα Καραγιάννη
Δημόσιες σχέσεις: Μαρία Χατζηγεωργίου
Φωτογραφίες: Γαβριέλλα Πιερή

Ερμηνεύουν οι Λένια Σορόκου, Πόπη Αβραάμ, Έλενα Δημητρίου, Άννα Γιαγκιώζη, Μυρσίνη Χριστοδούλου
Συμμετέχει η Αλθαία Τοφαρίδου – Αβρααμίδου
Διάρκεια παράστασης: 75 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

19 Σεπτεμβρίου 2018 Τετάρτη 21:00
21 Σεπτεμβρίου 2018 Παρασκευή 21:00
23 Σεπτεμβρίου 2018 Κυριακή 21:00

Γενική είσοδος: 10€
Μειωμένο: 5€



Μελίνα Ασλανίδου στο Βεάκειο Θέατρο

Μετά την πανευρωπαϊκή περιοδεία και τις συναυλίες της στην Λατινική Αμερική, η Μελίνα Ασλανίδου συνεχίζει το μουσικό ταξίδι της.

Έχοντας στις αποσκευές της το νέο της άλμπουμ «Ξημερώνει Κυριακή» με διασκευές σε τραγούδια του Μίμη Πλέσσα, η ερμηνεύτρια θα ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα, και θα τραγουδήσει αγαπημένα τραγούδια από την πολύχρονη πορεία της αλλά και τραγούδια – σταθμούς σπουδαίων Ελλήνων δημιουργών.

Στo πλαίσιo των καλοκαιρινών εκδηλώσεων 2018 στο Βεάκειο Θέατρο Πειραιά.
Βεάκειο θέατρο
Λόφος Προφήτη Ηλία Τηλέφωνο: 210 4194520

19 Σεπτεμβρίου 2018
21:00

Εισιτήρια
14€ (γενική είσοδος) / 12€ (προπώληση) / 12€ (φοιτητές, άνεργοι) / 10€ (τα πρώτα 300 εισιτήρια)

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης