ΚΘΒΕ: «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» του Ευριπίδη στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου

Η τραγωδία «Ιφιγένεια η εν Αυλίδι» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανού θα παρουσιαστεί στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου στις 19-20/7.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η τραγωδία εστιάζει στην απόφαση του Αγαμέμνονα, αρχιστράτηγου των Αχαιών, να θυσιάσει την κόρη του την Ιφιγένεια, ώστε να μπορέσει να σαλπάρει για την Τροία ο ελληνικός στόλος, που έχει ακινητοποιηθεί λόγω άπνοιας στην Αυλίδα. Αυτό είναι το θέλημα της θεάς Άρτεμης, όπως αποκαλύπτει με τον χρησμό του ο μάντης Κάλχας. Έτσι, ο Αγαμέμνονας καλεί την Ιφιγένεια στην Αυλίδα, με το πρόσχημα του γάμου της με το πρωτοπαλίκαρο των Αχαιών, τον Αχιλλέα, προτού αναχωρήσουν για τον πόλεμο. Παρά το φρικτό δίλημμα που αντιμετωπίζει, αφού καλείται να επιλέξει μεταξύ της κόρης και της πατρίδας του, ο Αγαμέμνονας υπακούει στην “ανάγκη” και αποφασίζει να προχωρήσει στη θυσία, αγνοώντας τις ικεσίες της Κλυταιμνήστρας, της Ιφιγένειας, του Αχιλλέα, ακόμα και του ίδιου του Μενέλαου. Η ευγενική Ιφιγένεια τελικά συμφιλιώνεται με την τραγική μοίρα της και αποδέχεται να θυσιαστεί υπέρ πατρίδας. Στο τέλος του έργου, ένας αγγελιοφόρος ανακοινώνει στην Κλυταιμνήστρα ότι η Ιφιγένεια εξαφανίστηκε από τον βωμό προτού δεχτεί το θανάσιμο χτύπημα.

Σ’ αυτό το κορυφαίο δράμα του, όπου οι χαρακτήρες εξελίσσονται από επεισόδιο και σε επεισόδιο, ο Ευριπίδης, βαθιά σοφός και ώριμος, αναδιευθετεί το επικό υλικό και, απευθυνόμενος στους διχασμένους Έλληνες της εποχής του, γίνεται ο κήρυκας της φιλοπατρίας.

Συντελεστές

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετάφραση: Παντελής Μπουκάλας
Σκηνοθεσία: Γιάννης Καλαβριανός
Σκηνικά -Κοστούμια: Αλεξάνδρα Μπουσουλέγκα – Ράνια Υφαντίδου
Μουσική: Θοδωρής Οικονόμου
Χορογραφία – Κίνηση: Δημήτρης Σωτηρίου
Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος
Μουσική διδασκαλία: Παναγιώτης Μπάρλας
A’ Βοηθός σκηνοθέτη: Αλεξία Μπεζίκη
Β’ Βοηθός σκηνοθέτη: Xάρης Πεχλιβανίδης
Βοηθός σκηνογράφου – ενδυματολόγου: Ελίνα Ευταξία
Οργάνωση παραγωγής: MarleenVerschuuren – Μαρία Λαζαρίδου

Διανομή: Ανθή Ευστρατιάδου (Ιφιγένεια), Γιώργος Γλάστρας (Αγαμέμνων), Γιώργος Καύκας (Πρεσβύτης), Νικόλας Μαραγκόπουλος (Μενέλαος), Χρίστος Στυλιανού (Αγγελιοφόρος), Μαρία Τσιμά (Κλυταιμήστρα), Θανάσης Ραφτόπουλος (Αχιλλέας).

Χορός: Μομώ Βλάχου, Στελλίνα Βογιατζή, Δέσποινα Γιαννοπούλου, Ιωάννα Δεμερτζίδου, Δανάη Επιθυμιάδη, Αίγλη Κατσίκη, Λήδα Κουτσοδασκάλου, Μαρία Κωνσταντά, Αλεξία Μπεζίκη, Ζωή Μυλωνά, Μαριάνθη Παντελοπούλου, Κατερίνα Παπαδάκη, Ρεβέκκα Τσιλιγκαρίδου

Με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους.

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2019.
Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου
19 Ιουλίου 2019    Παρασκευή    21:00
20 Ιουλίου 2019    Σάββατο    21:00
19 Ιουλίου 2019 – 20 Ιουλίου 2019

Ο Γιώργος Περρής  στο Κηποθέατρο Παπάγου

Ο τραγουδιστής που αγαπήσαμε για τη μοναδική του ικανότητα να παντρεύει το ελληνικό με το ξένο τραγούδι έρχεται να συναντήσει το κοινό της Αθήνας.

Φέρνει μαζί του τα ολοκαίνουργια τραγούδια που έγραψαν γι’ αυτόν οι σπουδαίες Ευανθία Ρεμπούτσικα και Λίνα Νικολακοπούλου, αλλά και όλες τις επιτυχίες, δικές του και άλλων.

Παίζουν οι μουσικοί:
Στάθης Σούλης: πιάνο
Κωστής Βήχος: μπάσο
Γιώργος Καρδιανός: κιθάρες
Κώστας Μυλωνάς: τύμπανα

Ενορχηστρώσεις: Αλέξανδρος Λιβιτσάνος.

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Παπάγου – Χολαργού 2019.

Κηποθέατρο Παπάγου
Άλσος Παπάγου, οδός Κορυτσάς Τηλέφωνο: 210 6520412

19 Ιουλίου 2019
21:00
Εισιτήρια
Γενική είσοδος: 15€ – Κάρτα Δημότη/φοιτητικό/ανέργων/άνω των 65/ΑμεΑ: 12€

«Το δικό μας σινεμά» στο Θέατρο Άλσος

«Το δικό μας σινεμά», το θεατρικό μιούζικαλ με την υπογραφή του συγγραφικού δίδυμου των μεγάλων επιτυχιών Θανάση Παπαθανασίου και Μιχάλη Ρέππα και τις ευφάνταστες χορογραφίες του Φωκά Ευαγγελινού, έρχεται στο ανακαινισμένο ιστορικό Θέατρο Άλσος.

Εξαιρετικές ερμηνείες, υπέροχα τραγούδια, χορός και 1.000 κοστούμια, μέσα σε ένα ευφάνταστο σκηνικό, με υψηλής ποιότητας υπηρεσίες στον ήχο και φώτα τελευταίας τεχνολογίας, δίνουν το στίγμα της παράστασης.

«Το δικό μας σινεμά», είναι η ιστορία κάποιων καλλιτεχνών που ξεκινάνε περίπου το 1955 όταν πια αρχίζει η μεγάλη άνοδος του κινηματογράφου, ζουν την μεγάλη δόξα της δεκαετίας του ’60 και ακολουθούν την πτώση του σινεμά στη δεκαετία του ’70.

O Πέτρος (Σπύρος Παπαδόπουλος) είναι πρωταγωνιστής του θεάτρου και κάνει τις πρώτες του ταινίες στη δεκαετία του ’50. Είναι παντρεμένος με τη Μιράντα (Κατερίνα Λέχου) η οποία είναι σταρ του θεάτρου και περιφρονεί το σινεμά αλλά κάνει και κάποιες ταινίες για να βγάζει χρήματα. Η Μιράντα έχει μια κόρη από τον προηγούμενο γάμο της, τη Δανάη (Ευγενία Σαμαρά).

Η Μαίρη (Δέσποινα Βανδή) είναι μια πετυχημένη τραγουδίστρια που στη δεκαετία του ’50 κάνει ρόλους σε ταινίες του άντρα της, Γιώργου (Κώστας Κόκλας) που είναι σεναριογράφος και σκηνοθέτης.

Όταν ο Πέτρος και η Μαίρη συνεργάζονται για πρώτη φορά σε μια ταινία του Γιώργου αρχίζει μια ιστορία με έρωτες, ανταγωνισμούς, φιλοδοξίες και διαψεύσεις.

Η ιστορία αυτή κρατάει μέχρι το ΄77 τη χρονιά που πεθαίνει ο Φιλοποίμενας Φίνος και στην ουσία λήγει η ιστορία του παλιού ελληνικού κινηματογράφου. Γύρω από αυτά τα τέσσερα πρόσωπα περιστρέφεται ένας ολόκληρος κόσμος από καλλιτέχνες που ζουν και εργάζονται στα στούντιο της Φίνος Φιλμ.

Δείτε περισσότερα εδώ

«Η μικρή μας πόλη» στο θέατρο Λαμπέτη

Ο σκηνοθέτης Γιάννης Κακλέας, με οδηγό την ιστορική μετάφραση του Μίνωα Βολανάκη, την θεατρική αφήγηση του Χρήστου Φερεντίνου, τη σύμπραξη  ενός έμπειρου θιάσου αλλά και με την συμμετοχή αποφοίτων και μαθητών της δραματικής σχολής «Ίασμος» δημιουργεί ένα σύμπαν επιθυμίας και μνήμης που αναδημιουργεί  μικρές αλλά αξιοσημείωτες καθημερινές στιγμές και αναδεικνύει την ευαίσθητη ματιά του συγγραφέα και την αγάπη του για τον άνθρωπο που μοχθεί, ερωτεύεται, ανησυχεί και συνεισφέρει με το ήθος του, τις δικές του δυνάμεις και τις αξίες του, στη δημιουργία ενός καλύτερου και βιώσιμου κόσμου.
«Η Μικρή μας Πόλη» είναι ένας ύμνος στη ζωή, στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και στην πολύτιμη αξία της κάθε στιγμής που ζούμε, όσο μικρή και ασήμαντη και αν φαίνεται.

Ο έρωτας, η φιλία, η ενηλικίωση, οι σχέσεις των γονιών με τα παιδιά τους, τα ατομικά και συλλογικά όνειρα της κοινωνίας, η απλή καθημερινή ζωή μιας πόλης, αλλά και όλος ο κύκλος της ζωής των ανθρώπων είναι τα θέματα πού διαπραγματεύεται με γλαφυρό, τρυφερό αλλά και αστείο τρόπο ο τιμημένος με το βραβείο Πούλιτζερ συγγραφέας Θόρντον Γουάιλντερ σε ένα από τα πιο διάσημα έργα της παγκόσμιας δραματουργίας.

Δείτε περισσότερα εδώ

«Δάφνις και Χλόη» στο Μικρό Θέατρο Aρχαίας Επιδαύρου

Έρως ανθόσπαρτος! Στη μικρή Επίδαυρο, τον τέλειο καμβά για να κεντηθεί αυτό το μικρό βουκολικό έπος, ένα κοπάδι ερωτόλογα θα αφεθεί ελεύθερο, ο τόπος θα βουίξει σαν μέλισσα, ο θεατής θα τσιμπηθεί και θα ταξιδέψει στον χώρο και τον χρόνο.

Σε αυτήν την ιστορία-καρπό του Έρωτα και της εκπλήρωσης, ο Δημήτρης Μπογδάνος ζωντανεύει ένα από τα παλαιότερα σωζόμενα  ποιμενικά ειδύλλια που παραμένει ακόμη και σήμερα ροδαλό, σα νεογέννητο: ένα σμίξιμο άγουρο και φουντωμένο, δικαιωματικά κυρίαρχο όπως η φύση την Άνοιξη. Μια αλήθεια που βγαίνει όνειρο -φθινοπωρινής, χειμερινής, εαρινής και θερινής νυκτός- ξυπνώντας μνήμες της πρώτης αγάπης.

Σαν χορτάρι που φυτρώνει στα βράχια, οργιώδες και αγνό, πλατωνικό και διονυσιακό, το ταίριασμα του αρχετυπικού νεαρού ζευγαριού γεννιέται οργανικά μέσα από τις τεχνικές του θεάτρου της επινόησης, με στέρεη βάση μια νέα μετάφραση, και θυμίζει την πρώτη αλήθεια: η καρδιά ούτε ρωτά ούτε θεραπεύεται, αγιάτρευτη σπέρνει, αγιάτρευτη θερίζει. Εδώ, «λες και τα μήλα είναι από έρωτα που πέφτουνε στη γη. Κι ο ήλιος, λες και είναι από έρωτα που μας γυμνώνει όλους. Ο έρωτας. Κανείς δεν ξέφυγε απ’ αυτόν και ούτε θα ξεφύγει, όσο υπάρχει η ομορφιά και μάτια που τη βλέπουν.»

Συντελεστές:

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ-ΔΙΑΣΚΕΥΗ Δημήτρης Μπογδάνος
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ-ΔΡΑΜΑΤΟΛΟΓΙΑ Τζιάνα Τσαϊλακοπούλου
ΚΙΝΗΣΙΟΛΟΓΙΑ Μαριάννα Καβαλλιεράτου
ΜΟΥΣΙΚΗ David Lynch
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΦΩΤΙΣΜΩΝ Σάκης Μπιρμπίλης
ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ Βασιλική Σύρμα
ΒΟΗΘΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ Κωνσταντίνος Κουνέλλας
ΒΟΗΘΟΣ ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΟΥ Φώτης Κομεσσάριος
ΕΙΔΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΣ Κατερίνα Έσσλιν
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ-TRAILER Γιάννης Ζάχος
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Μανόλης Σάρδης/Pro4
ΒΟΗΘΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Χριστίνα Πολυχρονιάδου

Πρωταγωνιστούν:

Γιάννης Φέρτης, Έλλη Πασπαλά, Δημήτρης Μάριζας,
Μάρκος Παπαδοκωνσταντάκης, Φωτεινή Παπαχριστοπούλου, Δημήτρης Πασσάς,
Λυδία Τζανουδάκη, Ηλέκτρα Φραγκιαδάκη, Σωσώ Χατζημανώλη.

Μουσικός επί σκηνής ο David Lynch

Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου
19 και 20 Ιουλίου, 21.30

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ / ΚΑΝΟΝΙΚΟ 25€ / ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ & 65+ 10€ / ΑΝΕΡΓΩΝ & ΑΜΕΑ 5€
http://greekfestival.gr/festival_events/dafnis-chloi-toy-loggoy/

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης