«Θεσμοφοριάζουσες» του Αριστοφάνη εκ νέου στο Από Μηχανής Θέατρο

Οι γυναίκες τελώντας τη μεγάλη τους γιορτή, τα Θεσμοφόρια, αποφασίζουν να τιμωρήσουν τον Ευριπίδη επειδή τις δυσφημίζει στα έργα του. Ο ίδιος ταραγμένος, προσπαθεί να αποτρέψει τον κίνδυνο αποστέλλοντας στην γιορτή τον Μνησίλοχο ντυμένο γυναικεία για να τον υπερασπιστεί. Αρχικά προσχηματικά επιτίθεται και εκείνος στον Ευριπίδη ωστόσο έπειτα προσπαθεί να τον υποστηρίξει λέγοντας πως είναι και οι ίδιες οι γυναίκες είναι υπεύθυνες για πολλά περισσότερα από όσα τους προσάπτει ο τραγικός ποιητής. Αγανακτισμένες οι γυναίκες του Χορού, μαθαίνουν από τον Κλεισθένη πως κάποιος άνδρας με γυναικεία περιβολή κυκλοφορεί ανάμεσά τους. Ο Μνησίλοχος αποκαλύπτεται και κατηγορείται για παραβίαση τελετουργικών κανόνων ενώ παράλληλα ο Ευριπίδης στην προσπάθεια να σώσει τον υπερασπιστή του, εμφανίζεται στην γιορτή των Θεσμοφορίων και ζητά από τις γυναίκες να απελευθερώσουν τον Μνησίλοχο με την προϋπόθεση πως θα σταματήσει να τις κακολογεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία: Πάνος Λουκαΐδης
Μετάφραση: Τάσος Ρούσσος
Εκδόσεις : ΚΑΚΤΟΣ Αρχαία Ελληνική Γραμματεία ΄΄Οι Έλληνες΄΄
Βοηθός Σκηνοθέτη : Βαγγέλης Πρασσάς
Σκηνικά-Κουστούμια : Ειρήνη Πετράκη
Χορογραφίες: Χρυσηίς Λιατζιβίρη
Βοηθός Χορογράφου: Χριστίνα Σκλαβάκη
Μουσική: Άγγελος Καλογιάννης
Σχεδιασμός Φωτισμού: Γιώργος Αγιαννίτης
Φωτογραφίες: Πάτροκλος Σκαφίδας

Παίζουν: Γιώργος Δουργούτης, Σοφία Κεσίδου, Αγγελική Κιντώνη, Μυρτώ Μπέρνχαρτ, Ειρήνη Πετράκη, Ειρήνη Τζαβάρα, Θωμάς Χαβιανίδης, Παναγίωτης Τσουκάτος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από Μηχανής Θέατρο

Δευτέρα    18:00
Τρίτη    18:00

Εισιτήρια

Κανονικό: 13€
Μειωμένο: (Φοιτητικό/Ανέργων/ΑμεΑ/ Άνω των 65) 10€
Ατέλεια: 5€

Τηλέφωνο κρατήσεων: 210 5232097

«Κούκλες – SEASON 2» στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά παρουσιάζει σε μια νέα εκδοχή τις Κούκλες – SEASON 2 του Νικόλα Ανδρουλάκη στο Φουαγιέ του ΔΘΠ,  από τις 30 Σεπτεμβρίου έως τις 29 Οκτωβρίου.  

Βασισμένο στο Κουκλόσπιτο του Χένρικ Ίψεν, το έργο μετά την περσινή του επιτυχία στο ΔΘΠ,  επιστρέφει σε νέα εκδοχή και με νέους συντελεστές.  

Ένα κουκλόσπιτο επιβλητικό. Μέσα του κατοικεί μια εντεκάδα γυναικών. Ένας χορός κέρινων ομοιωμάτων. Ή αμαζόνων σε εγρήγορση. Όλες νεαρές. Όλες αλαβάστρινες. Όλες κούκλες. Κι όλες τους είναι κόρες, σύντροφοι, σύζυγοι, αδελφές, φίλες, ερωμένες, μάνες, σε όλους γνωστές και ξένες. Μαριονέτες κι επαναστάτριες. Σε ένα ταμπλό βιβάν του συλλογικού ασυνείδητου της σύγχρονης γυναίκας. Μια στρατιά από εκκολαπτόμενες Νόρες βγαίνει από το κεχριμπάρι της ιστορίας, εξερευνά η μία την άλλη κι όλες μαζί χειραγωγούνται από τον δημιουργό τους. Αλληλέγγυα και συναγωνιστικά. Σε ένα reality show χειραφέτησης.

Σε ένα μουσείο ζωντανής σύγχρονης τέχνης.

Με ένα ensemble γυναικών να συνθέτουν έναν χορό που μεταλλάσσεται, με τακτικές ποδοσφαίρου και σκηνοθεσία ορχήστρας, συνομιλώντας δραματουργικά με έργα ορόσημα, που σμίλεψαν ηρωίδες εμβληματικές. Κάθε υποψήφια Νόρα αυτού του μουσείου σύγχρονης τέχνης κουβαλά τριπλή ταυτότητα. Μια φανερή, μια κρυφή και μία που δεν έχει ανακαλύψει ακόμα. Και θα διαγωνιστεί μέχρι τελικής πτώσεως για να κερδίσει. Με το κορμί μιας νεαρής χορεύτριας και τη φωνή μιας νεαρής σοπράνο ν’ αντανακλούν όσα μένουν από ένα κουκλόσπιτο σε ένα παιδί. Και μάρτυρες όλων τους θεατές. Σε απόσταση αναπνοής. Σε μια πασαρέλα της ζωής. Ως είναι.

Ακριβώς 140 χρόνια μετά την πρώτη ανάγνωση του Κουκλόσπιτου του Χένρικ Ίψεν, το έργο που τάραξε τα λιμνάζοντα ύδατα των κοινωνικών δεδομένων αιώνων, για τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία, ανανεώνεται από την ίδια την ηρωίδα του. Και τα πολλαπλά καθρεφτίσματά της, στη γυναίκα του 21ου αιώνα.  Και μετατρέπεται σε συλλογικό αφήγημα –αφορμή για την προσωπική ρωγμή κάθε Κούκλας. Κι η Νόρα πέθανε.  Κι η Νόρα δεν υπήρξε ποτέ. Και ζήτω η Νόρα.

Δείτε περισσότερα εδώ

Νησιώτικο Γλέντι με τη Νάσια Κονιτοπούλου στην Ερμού

Η Νάσια Κονιτοπούλου και η ορχήστρα της, τη Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου θα εμφανιστεί στην Ερμού στο «Καπνικαρέα»  στην Οδό Χριστοπούλου και  Ερμού.

Η Νάσια Κονιτοπούλου, με την ορχήστρα της, θα μας συμπαρασύρει στο νησιώτικο ρυθμό, χαρίζοντας μας μοναδικές στιγμές, με ένα νησιώτικο πανηγύρι στο κέντρο της Αθήνας, στην Ερμού!

Μαζί με την Νάσια Κονιτοπούλου θα παίξουν:
Γιώργος Γαμπειράκης: βιολί και τραγούδι
Γιαννούλης Μαργώνης: κιθάρα

Καπνικαρέα Καφέ
Χριστόπουλου 2 και Ερμού Τηλέφωνο: 2103227394

30 Σεπτεμβρίου 2019
20:00

 

 

«Παράσιτα» της Βίβιεν Φράντσμαν εκ νέου στο Bios

Η Πινκ και η Ρόλυ, δύο αδελφές, σε μια ζωή εξαρτημένη, τρέφουν μία σχέση διπλής συνεξάρτησης. Οι όποιες προσπάθειές τους να ξεφύγουν από τα ναρκωτικά, την παρανομία και τον ίδιο τους τον εαυτό αποβαίνουν μάταιες, φέρνωντάς μας αντιμέτωπους με την σαρωτική δύναμη του εθισμού και της τοξικότητας, θέτωντας το ερώτημα αν είναι μεγαλύτερος ο εθισμός σε μια ουσία ή σε έναν άνθρωπο. Ο θεατής μέσω της παράστασης καλείται να πάρει το ρόλο του διασώστη των ηρωίδων, αλλά κυρίως του εσωτερικού παιδιού που φέρει ο καθένας, που απειλείται αν δεν βρει φροντίδα, προστασία και τρυφερότητα κάπου μέσα στον κόσμο.
 
Συντελεστές:

Μετάφραση: Αγγελική Κοκκώνη
Σκηνοθεσία: Ευάγγελος Βογιατζής
Σκηνικά-Κοστούμια: Ήρα Καραγκούνη
Μουσική επιμέλεια-επικοινωνία: Ναιρί Πελτεγιάν
Φωτισμοί: Σεμίνα Παπαλεξανδροπούλου
Βοηθός σκηνοθέτη: Κωνσταντίνα Χαρμαλιά
Φωτογραφίες: Κατερίνα Λιακοπούλου
Ψυχολογική διερεύνηση ρόλων: Λάμπρος Γιώτης

Διανομή: (Πινκ) Κατερίνα Λούβαρη-Φασόη, (Ρόλυ) Κατερίνα Δημάτη, (Άγνωστη
γυναίκα) Ηλιάννα Μπουζάνη, (Ανδρική φωνή: Λάμπρος Γιώτης).

Bios

Δείτε περισσότερα εδώ

«Ο παίκτης» του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι στο Θέατρο 104

Σε μια μικρή πόλη της Γερμανίας, αριστοκράτες, κοινοί θνητοί και απατεώνες επιδίδονται με πάθος στα τυχερά παιχνίδια. Με άκρατο κυνισμό και με σαφείς διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στις κοινωνικές τάξεις τζογάρουν χρήματα, ανθρώπους και αισθήματα. Εκεί, σε αυτή τη μικρογραφία της Ευρώπης με τις πολλές γλώσσες, τις διαφορετικές νοοτροπίες και με τις ιδιαιτερότητες κάθε λαού, ο Αλεξέι Ιβάνοβιτς θα παρασυρθεί στη δίνη του αδιέξοδου έρωτα και θα παίξει στη ρουλέτα κάθε ίχνος αξιοπρέπειας.

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία: Σοφία Καραγιάννη
Μετάφραση (από τα γαλλικά): Μιλτιάδης Σαλβαρλής
Προσαρμογή κειμένου: Σοφία Καραγιάννη, Ιωσήφ Ιωσηφίδης, Βάσια Mίχα
Σκηνικά-Κοστούμια: Κωνσταντίνα Κρίγκου
Μουσική: Στάθης Δρογώσης
Επιμέλεια κίνησης: Μαργαρίτα Τρίκκα
Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος
Βοηθός Σκηνοθέτη: Βάσια Μίχα
Φωτογραφίες: Χριστίνα Φυλακτοπούλου
Trailer: Στέφανος Κοσμίδης
Επικοινωνία: Χρύσα Ματσαγκάνη
Παραγωγή: GAFF

Ερμηνεία (με αλφαβητική σειρά):

Βασιλική Διαλυνά, Κορίνα Θεοδωρίδου, Ιωσήφ Ιωσηφίδης και Αλέξανδρος Τούντας.

Θέατρο 104

Δευτέρα    21:15
Τρίτη    21:15

Εισιτήρια

Γενική Είσοδος: 12€

Μειωμένο: 10€
Ατέλειες: 5€

«Ένας κάποιος τέτοιος βυσσινόκηπος» στο Θέατρο Θησείον

Η παράσταση της ομάδας Nunc, εμπνευσμένη από τον Βυσσινόκηπο του Άντον Τσέχοφ και το Quizoola! των Forced Entertainment, ξεκινά με ένα παιχνίδι ερωτοαποκρίσεων μεταξύ των ηθοποιών. Οι ερωτήσεις αποκαλύπτουν στους ηθοποιούς το είδωλό τους, καθρεφτισμένο στους ήρωες του Βυσσινόκηπου και το παιχνίδι εξελίσσεται σε μήτρα από την οποία προκύπτουν οι σκηνές του έργου.
 
Ο βυσσινόκηπος και το πατρικό σπίτι της Λιουμπόφ Αντρέιγεβνα κινδυνεύουν να βγουν στον πλειστηριασμό. Η οικογένεια της έζησε εκεί για περισσότερο από εκατό χρόνια. Η ίδια  βρίσκεται αντιμέτωπη με το δίλημμα να κόψει τον βυσσινόκηπο προκειμένου να πληρωθούν τα χρέη της ή να αφήσει το κτήμα να πουληθεί και η οικογενειακή περιουσία να χαθεί ολοκληρωτικά.

Η ομάδα Nunc διαρρηγνύει την δραματική ροή του έργου με ένα παιχνίδι. Κατά την διάρκεια της παράστασης οι ερμηνευτές μεταβαίνουν από την ανταλλαγή προσωπικών εμπειριών στην ερμηνεία επιλεγμένων σκηνών από τον Βυσσινόκηπο, με στόχο μια ειλικρινή θεατρική αφήγηση, που συνομιλεί με τους θεατές στο εδώ και στο τώρα.

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία: Μάρια Φλωράτου
Σκηνικά – Κοστούμια: Μαρία Βασιλάκη
Μουσική: Γιωργής Καρράς
Φωτισμοί: Νίκος Σωτηρόπουλος
Κίνηση: Μυρτώ Δελημιχάλη
Φωτογραφίες – Αφίσα: Αλέξανδρος Γκαρτζονίκας
Επικοινωνία: Χρύσα Ματσαγκάνη
Παραγωγή: Ομάδα Nunc

Ερμηνεία: Θράσος Αρβανίτης, Ορφέας Γεωργίου, Μαριάννα Δεβετζή, Ελένη Ζαφείρη, Μάρια Φλωράτου.

Θησείον, Ένα θέατρο για τις Τέχνες

Δευτέρα    21:00

Τρίτη    21:00

16 Σεπτεμβρίου 2019 – 1 Οκτωβρίου 2019

Εισιτήρια

Κανονικό: 12€

Μειωμένο (Φοιτητικό, ανέργων, +65 ετών): 10€

Μεσημέρι με μελωδίες άρπας στο Μουσείο Ακρόπολης

Κάθε Δευτέρα έως και Πέμπτη, από τη 1 μ.μ. έως τις 4 μ.μ., οι επισκέπτες του Μουσείου Ακρόπολης έχουν την ευκαιρία ν’ απολαύσουν τον καφέ τους ή το μεσημεριανό γεύμα τους με τη συνοδεία των μελωδικών ήχων της άρπας του μουσικού Θοδωρή Ματούλα.

Ο Θοδωρής Ματούλας είναι μέλος της Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ από το 1995. Έχει συμπράξει με όλες τις ελληνικές ορχήστρες και έχει συνεργαστεί με Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες. Επιπλέον, έχει λάβει μέρος σε συναυλίες και ρεσιτάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό και διδάσκει στο Ωδείο Athenaeum.

Μουσείο Ακρόπολης

Δευτέρα    13:00 – 16:00

Τρίτη    13:00 – 16:00

Τετάρτη    13:00 – 16:00

Πέμπτη    13:00 – 16:00

Εισιτήρια

Είσοδος ελεύθερη, υπάρχει χρέωση στην κατανάλωση.

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης