Συναυλίες, και θεατρικές παραστάσεις μάς περιμένουν σήμερα, 23 Δεκεμβρίου μια ανάσα πριν τα Χριστούγεννα, και μας προσφέρουν στιγμές ξεγνοιασιάς και ψυχαγωγίας.

«Μια υπέροχη ζωή» με τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη και τη Νάντια Κοντογεώργη στο Μέγαρο Μουσικής

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Μια υπέροχη ζωή». Η κλασική χριστουγεννιάτικη ταινία του Φρανκ Κάπρα γίνεται μουσικοθεατρική παράσταση και έρχεται στο Μέγαρο από τις 23 Δεκεμβρίου μέχρι τις 5 Ιανουαρίου, μόνο για 9 παραστάσεις, σε σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανού, με ένα εξαιρετικό πρωταγωνιστικό καστ: Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, Νίκος Ψαρράς, Νάντια Κοντογεώργη, Γιώργος Γλάστρας, Άγγελος Μπούρας, Θεοδοσία Σαββάκη. Την ελληνική μετάφραση του κειμένου του Τζο Λάντρυ υπογράφει ο Νίκος Χατζόπουλος.

Τα σκηνικά είναι του Γιώργου Γαβαλά, τα κοστούμια της Βάνας Γιαννούλα και οι φωτισμοί του Νίκου Βλασόπουλου. Τους ηθοποιούς πλαισιώνει ζωντανά επί σκηνής η Athens Collective Orchestra που διευθύνει ο Αλέξανδρος Δράκος Κτιστάκης (μουσική σύνθεση και ενορχήστρωση).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το «Μια υπέροχη ζωή – a live radio play» στη σκηνή

Μια παράσταση βασισμένη στη διασκευή της κλασικής, αγαπημένης σε όλες τις ηλικίες, ομώνυμης ταινίας του Φρανκ Κάπρα. Σε ένα στούντιο της δεκαετίας του 1940, αμέσως μετά τη λήξη του Πολέμου, έξι ηθοποιοί κάνουν τη ραδιοφωνική μετάδοση της ταινίας και παίζουν όλους τους ρόλους. Παράλληλα, δημιουργούν επί σκηνής όλους τους ήχους του φιλμ με τον τρόπο που γίνονταν τα ηχητικά εφέ της εποχής, χρησιμοποιώντας καθημερινά και αναπάντεχα αντικείμενα, όπως τους δίδαξε ένας «foley», δηλαδή ένας επαγγελματίας δημιουργός ηχητικών εφέ για τον κινηματογράφο. Την ίδια στιγμή, η ζωντανή τζαζ ορχήστρα παρακολουθεί τη δράση, παρεμβαίνει και σχολιάζει. Όλοι μαζί δημιουργούν τη ραδιοφωνική μεταφορά του κόσμου της ταινίας και της συγκινητικής ιστορίας του Τζωρτζ Μπέηλυ. Μια παράσταση στην οποία θριαμβεύουν η παιγνιώδης εναλλαγή των ρόλων, η δημιουργία φανταστικών κόσμων και η πίστη καλλιτεχνών και θεατών πως η ζωή μπορεί να είναι πραγματικά υπέροχη.

Η παράσταση παίζεται στις 23, 25, 26, 29, 30 Δεκεμβρίου & 4 και 5 Ιανουαρίου στο Μέγαρο Μουσικής.

Αφιέρωμα στον Θάνο Μικρούτσικο στο Christmas Theater

Απόψε η σκηνή του Christmas Theatre υποδέχεται όπως του αξίζει το εμβληματικό «Εμπάργκο» του Θάνου Μικρούτσικου στη νέα εκδοχή του, με ερμηνευτές δύο σπουδαίους μαθητές του. Τον Μίλτο Πασχαλίδη και τον Χρήστο Θηβαίο.

Την παράσταση πλαισιώνει απάνθισμα τραγουδιών από την πλούσια εργογραφία του συνθέτη με τους: Μανώλη Μητσιά, Γιάννη Κότσιρα, Μίλτο Πασχαλίδη, Χρήστο Θηβαίο, Ρίτα Αντωνοπούλου, Κώστα Θωμαΐδη, Γιώργο Μεράντζα και όλους όσοι θα είμαστε εκεί για να ενώσουμε τις φωνές μας στα τραγούδια του Θάνου που αγαπήσαμε.

«Το πρώτο μέρος θα έχει τη μορφή αυστηρού θεάτρου ενώ το δεύτερο θα είναι η αποθέωση της ένωσης κοινού κι ερμηνευτών», όπως χαρακτήριζε ο ίδιος τις μουσικές του παραστάσεις.

Μια βραδιά που υπηρετεί το μεγάλο «θέλω» του Θάνου Μικρούτσικου. Ας θυμηθούμε τα λόγια του: «Θέλω ακρίβεια και έκφραση σε ισορροπία, χωρίς να υπερτερεί η μία της άλλης».

Μπορεί να συμπληρώνονται δύο χρόνια από τότε που ο Θάνος έφυγε για τον Σταυρό του Νότου, αλλά όσοι αγάπησαν τη μουσική του πορεύονται μαζί του καθημερινά μέσα από τα τραγούδια και τις θέσεις του για την τέχνη, τον πολιτισμό, τον κόσμο.

Τα τραγούδια του θα είναι πάντα εδώ, για να μας δείχνουν έναν καλύτερο κόσμο, να μας ενδυναμώνουν. Να υπηρετούν την επιθυμία του: «Θέλω να μπορώ να κάνω τους ανθρώπους να νιώθουν ότι δεν είναι μόνοι τους»…

Έτσι απόψε, στο Christmas Theatre, ο Θάνος Μικρούτσικος θα είναι μαζί μας.

«Κι αν η Ιστορία έγινε σιωπή, ο μόνος δρόμος είναι ο δρόμος, σ΄ αυτόν τον τόπο που θα μας ακολουθεί όπου κι αν πάμε».

Συμμετέχουν οι μουσικοί:

Καλλίστρατος Δρακόπουλος: τύμπανα
Γιώτης Κιουρ τσόγλου: μπάσο
Μάξιμος Δράκος: πιάνο
Χρήστος Περτσινίδης: ηλεκτρική και ακουστική κιθάρα
Βαγγέλης Μαχαίρας: μπουζούκι
Θύμιος Παπαδόπουλος: ενορχηστρώσεις, φλάουτο, κλαρινέτο, σαξόφωνο

στις 20.30

Τιμές Εισιτηρίων

VIP: 48 ευρώ
Α’ Ζώνη: 42 ευρώ
Β’ Ζώνη: 36 ευρώ
Γ’ Ζώνη: 30 ευρώ
Δ’ Ζώνη: 22 ευρώ
Ε’ Ζώνη: 15 ευρώ(παιδικό, εφηβικό, φοιτητικό, πολυτέκνων, ανέργων: 13 ευρώ)
ΑΜΕΑ: 13 ευρώ, Συνοδός: 15 ευρώ (Μόνο με τηλεφωνική κράτηση στο 211- 7701 700 ή στο Ταμείο του θεάτρου)

Ισχύουν ειδικές τιμές για ομαδικά εισιτήρια, Πληροφορίες στο 211 7701 700 και στο tickets.office@ct.gr

CHRISTMAS THEATER

Ολυμπιακά Ακίνητα Γαλατσίου
Βεϊκου 137, Γαλάτσι
Τηλέφωνο: 211 77 01 700 και https://ct.gr/

«Ο Κουρέας της Σεβίλλης» με τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο στο θέατρο Ακροπόλ

Η «Θέαμα Ακροπόλ» παρουσιάζει τον «Κουρέα της Σεβίλλης» με τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο, σε σκηνοθεσία Σοφίας Σπυράτου.

Η Σοφία Σπυράτου στήνει εφέτος μία παράσταση κωμική, φασαριόζικη και ονειροπόλα, ενσωματώνοντας σύγχρονα στοιχεία και ταξιδεύοντας το θεατή μέσα από την καινούρια μετάφραση- διασκευή της ΛουίζαςΜητσάκου, με μία γλώσσα σημερινή. H μουσική της παράστασης, από τα γνωστά σε όλους θέματα του Ροσίνι έως τις πρωτότυπες μελωδίες του Μιλτιάδη Παπαστάμου συγκινούν και τονίζουν το μουσικό χαρακτήρα της παράστασης. Τα σκηνικά και τα κοστούμια του Μανόλη Παντελιδάκη εντυπωσιάζουν ισορροπώντας ανάμεσα στο κλασικό και το σύγχρονο.

Τον ρόλο του Φίγκαρο αναλαμβάνει ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, ο οποίος θα ερμηνεύσει και την περίφημη άρια του Ροσίνι ελαφριά πειραγμένη. Στον ρόλο του Ντοτόρε Μπαρτόλο ο Φάνης Μουρατίδης.

Ο δεκαεπταμελής θίασος αποτελείται από ταλαντούχους ηθοποιούς, χορευτές, τραγουδιστές, μουσικούς καθώς και ζωντανή ορχήστρα.

Λίγα λόγια για το έργο:

Το 1775 στις παρυφές της Γαλλικής επανάστασης ο Καρόν ντε Μπομαρσέ εμπνεό-μενος από το διαφωτισμό και τα κηρύγματα του Βολταίρου,του Ρουσσώ κι επηρεασμένος εκτός των άλλων από τον Μολιέρο και τον Μαριβώ γράφει τον περίφημο «ΚΟΥΡΕΑ ΤΗΣ ΣΕΒΙΛΛΗΣ» που ανεβαίνει στο θέατρο με πρωτοφανή επιτυχία και στη συνέχεια  μεταμορφώνεται από τον ΤζοακίνοΡοσίνι σε μια από τις πιο διάσημες όπερες παγκοσμίως.

Ο περίφημος Φίγκαρο εμφανίζεται για πρώτη φορά στη θεατρική πινακοθήκη ως ένας μυθικός  χαρακτήρας τυχοδιώκτη πονηρού καταφερτζή αλλά και ονειροπόλου ο ο-ποίος ήταν προάγγελος μιας επανάστασης που έμελλε να αλλάξει τον κόσμο.

Στην ιστορία του έργου μπαίνει ανάμεσα στη διαμάχη του γέρο Ντοτόρε Μπαρτόλο και του νεότερού του κόμη Αλμαβίβα που μάχονται για το ποιος θα καταφέρει να παντρευτεί την πανέμορφη Ροζίνα.Παρά τις μάταιες προφυλάξεις του Μπαρτόλο ο Φίγκαρο με τα πανέξυπνα τεχνάσματά του καταφέρνει να κερδίσει ο αριστοκράτης κόμης Αλμαβίβα την  πανέμορφη Ροζίνα κι ως εκ τούτου στο τέλος να νικήσει ο έρωτας.
    
Σκηνοθεσία, Χορογραφία: Σοφία Σπυράτου

Πρωταγωνιστούν:

Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, Φάνης Μουρατίδης, Γιώργος Συμεωνίδης, Ρένος Ρώτας, Νίκη Βακάλη, Μάριος Πετκίδης, Ιωάννης Κοντέλης.

Τετάρτη 19.00, Πέμπτη 21.00, Παρασκευή: 21.00, Σάββατο: 18.00, και 21.00, Κυριακή: 18.00
Τοποθεσία:

Θέατρο ΑΚΡΟΠΟΛ, Ιπποκράτους 9-11, Αθήνα

Eισιτήρια:

45, 35, 25, 20 ευρώ | Φοιτητικό – Ανέργων 15 ευρώ | Δεχόμαστε εισιτήρια ΟΓΑ | Ειδικές τιμές για group
Πληροφορίες / Κρατήσεις:

Τηλ: 2103648 303

«Σλουθ» με τον Σωτήρη Χατζάκη και τον Δημήτρη Μυλωνά στο «Από Μηχανής» Θέατρο

Στο «Από Μηχανής» Θέατρο παρουσιάζεται με μεγάλη επιτυχία το κορυφαίο ψυχολογικό θρίλερ του Άντονι Σάφερ «Σλουθ». Στους δύο ήρωες του έργου απολαμβάνουμε τον σκηνοθέτη της παράστασης Σωτήρη Χατζάκη και τον Δημήτρη Μυλωνά, δύο καλλιτέχνες με σημαντική διαδρομή στον χώρο της υποκριτικής και της σκηνοθεσίας, οι οποίοι συναντιούνται επί σκηνής σε ένα ρεσιτάλ ερμηνείας που συναρπάζει.

Λίγα λόγια για το έργο:

Η σύγκρουση δύο ανδρών με επίκεντρο μια γυναίκα μετατρέπει τη σκηνή σε ένα πεδίο «μάχης» μεταξύ του απατημένου συζύγου και του εραστή της γυναίκας του ο οποίος διεκδικεί να την παντρευτεί. Με γενναίες δόσεις φλεγματικού χιούμορ και την ατμόσφαιρα ενός στιβαρού αστυνομικού έργου, το συναρπαστικό θεατρικό του Άντονι Σάφερ εξελίσσεται σε ένα συμφωνημένο μεταξύ των ηρώων «παιχνίδι» όπου όλα επιτρέπονται: οι ρόλοι εναλλάσσονται, η πραγματικότητα θολώνει, η μεταμόρφωση αντανακλά την αλήθεια.
Σε αυτήν την κωμικοτραγική αρένα που έχει στηθεί, η κοινωνική καταξίωση, η σεξουαλική υπεροχή, η αγωνία της φθοράς του χρόνου γίνονται οι καταλύτες που παρακινούν τους δύο άντρες σε ένα μυστήριο παιχνίδι αλληλοεξόντωσης…δίχως επιστροφή!  Θα υπάρξει άραγε νικητής;

Σκηνοθεσία: Σωτήρης Χατζάκης
Παίζουν:
Σωτήρης Χατζάκης
Δημήτρης Μυλωνάς

Δείτε το τρέιλερ:

 

Info:
Μια παραγωγή του Από Μηχανής Θεάτρου
ΚΑΤΩ ΣΚΗΝΗ

Ημέρες και ώρες παραστάσεων:
Τετάρτη 18:00, Πέμπτη & Σάββατο 21:00, Κυριακή 17:00

Τιμές Εισιτηρίων:

Τετάρτη & Πέμπτη
Κανονικό:15€
Μειωμένο (Φοιτητικό/Ανέργων/ΑμεΑ):12€

Ο Φρουρός, του Ferenc Molnár, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Ο Φρουρός έρχεται με τη γοητεία του Βορρά, τη μέθεξη της σκηνικής ψευδαίσθησης, το χιούμορ και την αγάπη του θεατρικού παιχνιδιού. Η μεγάλη επιτυχία του Δημήτρη Χορν, το 1964, έρχεται στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, 57 χρόνια μετά, σε νέα απόδοση και ανατρεπτική σκηνοθεσία της Αναστασίας Κουμίδου.

Μια εκρηκτική πεντάδα ηθοποιών, με τον Δημήτρη Πλειώνη ως Φρουρό και τον Γεράσιμο Γεννατά σε έναν ανατρεπτικό ρόλο-έκπληξη, χορεύει, τραγουδάει, δημιουργεί ρομαντικές ψευδαισθήσεις αλλά και στιγμές τρελές και απρόσμενες. Ο Κωνσταντίνος Κασπίρης ντύνει τον θίασο με λαμπερά κοστούμια και αυθεντικές τουαλέτες εποχής.

Η ιστορία του έργου επικεντρώνεται σε ένα διάσημο θεατρικό ζευγάρι, όπου μετά από έξι μήνες γαμήλιας ζωής ο σύζυγος-ηθοποιός αρχίζει να πιστεύει ότι η σύζυγος ηθοποιός δεν έχει πλέον μάτια μόνο γι’ αυτόν. Ο σύζυγος, σε συνεννόηση με έναν κριτικό θεάτρου, καταστρώνει ένα σχέδιο μεταμόρφωσης και αποπλάνησης της συζύγου, ένα έργο μέσα στο έργο, που λαμβάνει χώρα κατά τη διάρκεια μιας παράστασης στην όπερα.

«Κανένας δεν θα μου πάρει τη γυναίκα μου! Εδώ δεν παίζουμε θέατρο. Χρειάζεται ένα καινούργιο ειδύλλιο; Πολύ ωραία, θα το έχει. Θα γίνω εγώ αυτός ο άντρας. Θα παίξω τον Φρουρό της».

Ο Φρουρός, του Ούγγρου συγγραφέα Ferenc Molnar, είναι ένα έργο-σταθμός στην παγκόσμια θεατρική ιστορία, αλλά και μια αγαπημένη κωμωδία των Ελλήνων πρωταγωνιστών του 20ού αιώνα.

Απόδοση – σκηνοθεσία: Αναστασία Κουμίδου

ΗΘΟΠΟΙΟΙ

Γεράσιμος Γεννατάς
Κωνσταντίνος Δημητρακάκης
Ολίνα Μανωλοπούλου
Δημήτρης Πλειώνης
Μάρια Φλωράτου

Η παράσταση έχει επιχορηγηθεί από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ
23, 25, 29, 30/12 & 1/1
Ώρα έναρξης: 21.30

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
Γεν. είσοδος: 12€
Μειωμένο: 10€

«Λεωφορείον ο πόθος» στο Εθνικό Θέατρο

Το κορυφαίο έργο του βραβευμένου με Πούλιτζερ Αμερικανού θεατρικού συγγραφέα, Τενεσί Ουίλιαμς, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο Εθνικό Θέατρο.

Η Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος» ξεκίνησε τη νέα θεατρική περίοδο με ένα αριστούργημα της παγκόσμιας δραματουργίας, το Λεωφορείον ο πόθος, του Τενεσί Ουίλιαμς, το οποίο παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Θανάση Σαράντου.

Νέα Ορλεάνη, τέλη της δεκαετίας του 1940. Η Στέλλα και ο Στάνλεϊ Κοβάλσκι, δύο άνθρωποι από διαφορετικούς κόσμους – η Στέλλα κόρη μιας ξεπεσμένης αριστοκρατικής οικογένειας του Νότου, ο Στάνλεϊ ένας τραχύς Πολωνός μετανάστης δεύτερης γενιάς – ζουν έναν παθιασμένο έρωτα σε μια γοητευτικά παρηκμασμένη συνοικία της πόλης υπό τους μελαγχολικούς ήχους της τζαζ. Αυτό μέχρι τη στιγμή που στο σπίτι τους φτάνει η Μπλανς Ντυμπουά, η αδελφή της Στέλλας. Η Μπλανς στις αποσκευές της φέρνει όλη την απελπισία της χαμένης ζωής της, τα οικογενειακά βάρη που την τσάκισαν, έναν εύθραυστο ψυχισμό που την κάνει να προτιμά να ζει στη φαντασία αντί στην οδυνηρή πραγματικότητα. Η ματαίωση, η αποτυχία και ο χρόνος που περνά αδυσώπητα στοιχειώνουν το πολυδιάστατο έργο του Ουίλιαμς, που αντανακλά έναν σκληρό κόσμο ο οποίος αποβάλλει ή καταστρέφει όποιον δεν μπορεί να ενσωματωθεί.

Μετάφραση-Σκηνοθεσία: Θανάσης Σαράντος

Διανομή (αλφαβητικά):

Γιατρός:  Άγγελος Ανδριόπουλος
Μιτς:  Ιερώνυμος Καλετσάνος    
Μάργκαρετ-Νοσοκόμα:  Ίντρα Κέιν            
Πάμπλο: Λάμπρος Κτεναβός        
Στιβ: Νικόλας Μακρής    
Ευνίκη-Μεξικάνα: Πηνελόπη Μαρκοπούλου     
Στέλλα: Νάνσυ Μπούκλη    
Mπλανς: Κωνσταντίνα Τάκαλου    
Στάνλεϊ: Αποστόλης Τότσικας    
Νέος: Γρηγόρης Φρέσκος        

Μουσικοί επί σκηνής: Κωνσταντίνος Ευαγγελίδης, Γιάννης Παπαναστασίου

Hμέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο  στις 21:00, Κυριακή στις 19:30.

 Πληροφορίες: Ταμεία κτηρίου Τσίλλερ (Αγίου Κωνσταντίνου 22-24), τηλ. 210.5288170-171

 

 

 

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης