«Ο κήπος» του Bruce Gooch

Παγκόσμια πρεμιέρα σήμερα, 22 Οκτωβρίου 2018, στο Από Μηχανής Θέατρο για το έργο «Ο Κήπος» του διακεκριμένου Καναδού ηθοποιού και συγγραφέα Bruce Gooch. Πρωταγωνιστούν οι Στέλιος Μάινας και Κάτια Σπερελάκη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Μπάρι, βετεράνος του Βιετνάμ κι οικοδόμος τώρα στο επάγγελμα, αναρρώνει μετά από εγχείρηση στο γόνατό του όταν ξαφνικά εμφανίζεται στο σπίτι του η Λουίζ. Καθώς πρέπει, άψογη επαγγελματίας και με ποιητικές ανησυχίες, έχει προσληφθεί από τον ανιψιό της πρώην γυναίκας του Μπάρι για να τον φροντίζει. Ο άξεστος χαρακτήρας του την τρέπει σε άτακτη φυγή, όμως η συνέχεια τούτης της γνωριμίας κάθε άλλο παρά αναμενόμενη αποδεικνύεται. Ο Μπάρι δείχνει αποφασισμένος να γίνει καλύτερος άνθρωπος ενώ η Λουίζ, στο πρόσωπο του, θα αναζητήσει απεγνωσμένα τη βοήθεια. Δύο μοναχικοί άνθρωποι συναντιούνται σε μια προσπάθεια να γεφυρώσουν δύο εντελώς διαφορετικούς κόσμους και να βρουν, ο καθένας με τον τρόπο του, τη σωτηρία. Η διαδρομή που πρέπει να διανύσουν είναι μεγάλη.

Συντελεστές:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κείμενο: Bruce Gooch
Μετάφραση: Κάτια Σπερελάκη
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Μυλωνάς
Σκηνικά – Κοστούμια: Αγγελικη Αθανασιάδου, Λήδα Σπερελάκη
Μουσική: Παύλος Κατσιβέλης
Φωτισμοί: Γιώργος Αγιαννίτης
Επιμέλεια Κίνησης και Χορογραφίες: Χρυσηίς Λιατζιβίρη
Βοηθός Σκηνοθέτη: Βίκυ Παναγιωτοπούλου
Β΄ βοηθός σκηνοθέτη: Χρήστος Καρανικόλας
Φωτογραφίες: Πάτροκλος Σκαφίδας

Παίζουν:

Στέλιος Μάινας, Κάτια Σπερελάκη

Από Μηχανής Θέατρο
Δευτέρα 21:00
Τρίτη 21:00
Εισιτήρια
Κανονικό: 15€
Άνω των 65/Φοιτητικό – Ανέργων – Αμεα: 12€
Aτέλεια: 5€



Russian Ballet Theater «Σταχτοπούτα» του Σεργέι Προκόφιεφ στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Η «Σταχτοπούτα» του Russian Ballet Theater, σε μουσική του Σεργέι Προκόφιεφ και σε χορογραφία του διαπρεπoύς χορευτή και χορογράφου Anatoly Emelianov έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά για λίγες μόνο παραστάσεις.

Η ομάδα κλασικού χορού Russian Ballet Theater ιδρύθηκε το 2000 και αμέσως καθιερώθηκε ως ένα διαρκώς εξελισσόμενο συγκρότημα χορού. Υιοθετώντας τις παραδόσεις της κληρονομιάς του κλασικού μπαλέτου, περιλαμβάνει στο ρεπερτόριό του σχεδόν όλες τις παραστάσεις του χρυσού αιώνα του ρωσικού μπαλέτου.

Η Σταχτοπούτα είναι ένα έργο μπαλέτου σε μουσική του Σεργκέι Προκόφιεφ και κείμενα του Νικολάι Βολκόφ, βασισμένο στο πασίγνωστο παραμύθι του Σαρλ Περώ. Αποτελεί μια από τις γνωστότερες μουσικές συνθέσεις του Προκόφιεφ και έχει αποτελέσει πηγή έμπνευσης για μια πλειάδα χορογράφων. Η μουσική γράφτηκε μεταξύ 1940 και 1944 και η πρεμιέρα δόθηκε στις 21 Νοεμβρίου 1945 στο Θέατρο Μπολσόι της Μόσχας, με χορογραφίες του Ροστισλάβ Ζαχάρωφ και με την Γκαλίνα Ουλάνοβα στον ομώνυμο ρόλο. Το έργο ξεχωρίζει για την εύθυμη μουσική του, τα πλούσια σκηνικά και το κωμικό δίδυμο των ετεροθαλών αδερφών της Σταχτοπούτας. Η ιστορία της Σταχτοπούτας αποτελεί μια όμορφη παραβολή για την αγάπη, τον έρωτα και το θρίαμβο του καλού.

Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

22 Οκτωβρίου 2018 Δευτέρα 20:00

24 Οκτωβρίου 2018 Τετάρτη 20:00
25 Οκτωβρίου 2018 Πέμπτη 20:00
26 Οκτωβρίου 2018 Παρασκευή 17:00 20:00
27 Οκτωβρίου 2018 Σάββατο 15:0018:00 21:00
28 Οκτωβρίου 2018 Κυριακή 12:0017:00 20:00

Εισιτήρια

Διακεκριμένη: 30€
Α’ Ζώνη: 25€ – Φοιτητικό-Ανέργων: 20€
B’ Ζώνη: 20€ – Φοιτητικό-Ανέργων: 15€
Γ’ Ζώνη: 15€ – Φοιτητικό-Ανέργων: 10€

Οι Περιστρεφόμενοι Δερβίσηδες του τάγματος «Mevlevi» στο Παλλάς

Τη Δευτέρα 22 Οκτωβρίου οι Περιστρεφόμενοι Δερβίσηδες του τάγματος «Mevlevi» μοιράζονται τη σκηνή του θεάτρου «Παλλάς» με τον κορυφαίο στο είδος του, Ziya Azazi για μια πρωτοποριακή συνάντηση που ξεφεύγει από τα αναμενόμενα. Το κοινό θα έχει την σπάνια ευκαιρία να απολαύσει μια σύμπραξη με τον μαγικό κόσμο των μυστικιστικών χορών να αποκαλύπτεται μπροστά του.

Ο εντυπωσιακός χορός των Περιστρεφόμενων Δερβίσηδων του τάγματος «Mevlevi» συμπληρώνεται ιδανικά από την παράσταση «Dervish in Progress», μια πρωτοποριακή παράσταση που προσέγγισε για πρώτη φορά μια τόσο μυστικιστική κουλτούρα όπως αυτή των Σούφι με μοντέρνα γλώσσα και έκφραση και η οποία έχει παρουσιαστεί σε όλο τον κόσμο, προκαλώντας τον ενθουσιασμό του κοινού και θεωρείται ως σήμερα μια από τις σημαντικότερες παραστάσεις του λεγόμενου Ανατρεπτικού Περιστρεφόμενου Δερβίση, Ziya Azazi.

Οι Περιστρεφόμενοι Δερβίσηδες του τάγματος Mevlevi είναι μέλη του αρχαιότερου τάγματος των Σούφι, που ιδρύθηκε τον 13ο αιώνα από τον Τζελαλεντίν Ρούμι.

Ο Ρούμι θεωρήθηκε από πολλούς μελετητές ένας από τους μεγαλύτερους μυστικούς ποιητές του ανθρώπινου γένους ενώ από τους σύγχρονούς του, του δόθηκε το όνομα «Μεβλάνα» που σημαίνει «ο δάσκαλός μας».

Οι Δερβίσηδες, μέσα από μια χορική ιεροτελεστία αιώνων, επιδιώκουν να εξαγνίσουν την ανθρώπινη ψυχή. Κοινός στόχος όλων των σούφικων ταγμάτων των Δερβίσηδων και υπέρτατη επιθυμία, είναι η ένωσή τους με τον Αγαπημένο (Θεό) και η «σεμά», ο εκστατικός, περιστροφικός τους χορός, αποτελεί το βασικό όχημα για την πραγμάτωση του. Οι Δερβίσηδες περιστρέφονται γύρω από τον εαυτό τους υπό τους ήχους παραδοσιακής μουσικής, ενώ ταυτόχρονα κινούνται κυκλικά σε όλη τη σκηνή.

Ο Ziya Azazi γεννήθηκε στην Αντιόχεια της Τουρκίας, αλλά ζει μόνιμα στην Βιέννη.

Ξεκίνησε της σπουδές του πάνω στον μοντέρνο χορό και το 1999 άρχισε να εξερευνά των παραδοσιακό χορό των Σούφι.

Την ίδια χρονιά χαρακτηρίστηκε ως ο εντυπωσιακότερος χορευτής της χρονιάς από το περιοδικό «Ballet International Magazine» που τον έκανε ευρύτερα γνωστό. Συνεχίζοντας και σήμερα τη δυναμική του καριέρα και τα διαρκώς εξελισσόμενα Projects του, συνεργάζεται μεταξύ άλλων με σημαντικά θέατρα όπως τα Vienna Volksoper (όπου διδάσκει έως και σήμερα), Theaterhaus Stuttgart και το Grand Théâtre de Geneve ως χορογράφος και σολίστ χορευτής. Έχει εμφανιστεί σε πολλά φεστιβάλ και θεατρικές σκηνές όλου του κόσμου, πάντα με standing ovation για τις βραβευμένες δουλειές του και μετράει συνεργασίες με πολλούς επώνυμους καλλιτέχνες όπως οι Jan Fabre, Silvert Hoyem, Mercen Dede και Burhan Ocal. Βασιζόμενος στη περιστροφική κίνηση των Δερβίσηδων παρουσιάζει μια σύγχρονη και άκρως καλλιτεχνική άποψη του χορού των Σούφι ενώ η τεχνική του, την οποία θα αποκαλύψει για πρώτη φορά στο κοινό της Ελλάδας, έχει χαρακτηριστεί ως παγκοσμίως αριστουργηματική.



«Κυρία Ιουλία» των Εμμανουέλας Αλεξίου και Μάρως Μπουρδάκου

Η κυρία Ιουλία, μια ξεχωριστή γυναίκα, γεμάτη αγάπη και ανιδιοτέλεια, αντιμετωπίζει την οικονομική και κοινωνική κρίση της Ελλάδας του σήμερα. Όταν τα πράγματα ζορίζουν, κάνει μια ακραία επιλογή σε ένα παραβατικό περιβάλλον που την οδηγεί σε καταστάσεις που δεν θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί για τον εαυτό της. Η θέληση της να πάρει τη ζωή στα χέρια της την αναγκάζει να κάνει την υπέρβαση και από «κυρία της διπλανής πόρτας» να μετατραπεί σε διάσημη για τις «υπηρεσίες» της εργαζόμενη σε στριπτιτζάδικο της Αθήνας. Εκεί όμως θα ανακαλύψει απρόσμενα την ουσία της ζωής και την ευτυχία με ένα παράδοξο και μοναδικό τρόπο.

Συντελεστές:

Κείμενο: Εμμανουέλα Αλεξίου – Μάρω Μπουρδάκου
Σκηνοθεσία: Εμμανουέλα Αλεξίου
Σκηνικά: David Negrin
Κοστούμια: Δημήτρης Στρέπκος – Celebrity Skin
Φωτισμοί: Δημήτρης Αποστόλου
Χορογραφίες: Θάνος Λέκκας
Μουσική επιμέλεια: Εμμανουέλα Αλεξίου
Φωτογραφίες: Γιώργος Καλφαμανώλης
Artwork: Κατερίνα Γεωργακοπούλου
Παραγωγή: Στράτος Μαρκίδης

Πρωταγωνιστούν:

Μαρία Γεωργιάδου, Γιώργος Γιαννόπουλος, Ρίνος Τζάνης

Κινηματογραφική παρουσία: Γιάννης Τσιμιτσέλης

Ανακοίνωση:

Θα πραγματοποιηθούν δύο avant premieres τη Δευτέρα 22 Οκτωβρίου και την Τρίτη 23 Οκτωβρίου στις 21:30, με μειωμένο εισιτήριο 5€ για τους θεατές που θα ήθελαν να τις παρακολουθήσουν.



Η Χριστίνα Μαξούρη στον Σταυρό του Νότου Club

Έχοντας ως αφετηρία τον πρώτο της προσωπικό δίσκο σε στίχους της Ελένης Φωτάκη και μουσική του Άγγελου Τριανταφύλλου, ο οποίος θα κυκλοφορήσει τον Οκτώβριο από τη Μικρή Άρκτο, η Χριστίνα Μαξούρη διαλέγει αγαπημένα τραγούδια του πόθου και του έρωτα συνθέτοντας έναν κόσμο άλλοτε ευάλωτο και άλλοτε εκρηκτικό.

Επιλέγει τραγούδια των Χατζιδάκι, Τσιτσάνη, Λοΐζου, Πλέσσα, Ανδριόπουλου, Καραΐνδρου, Σαββόπουλου, Κραουνάκη, Δεληβοριά, Μαραβέγια, Bregovic, Ara Dijian κ.ά. τα οποία έχουν συνοδεύσει τις ζωές όλων μας και μας καλεί σε τρεις νύχτες στον Σταυρό του Νότου.

Συμμετέχουν:

Πιάνο, τρομπόνι: Βασίλης Παναγιωτόπουλος
Βιολί: Μιχάλης Βρέττας
Τσέλο: Σοφία Ευκλείδου
Κοντραμπάσο: Δημήτρης Τίγκας
Τύμπανα: Νίκος Παπαβρανούσης

Ενορχηστρώσεις: Σταύρος Ρουμελιώτης
Σκηνοθετική επιμέλεια: Γιάννης Καλαβριανός
Ηχητικός σχεδιασμός: Γιάννης Παξεβάνης
Συνεργάτης στην επιμέλεια προγράμματος: Όλγα Λασκαράτου
Φωτογραφίες: Μαρίλη Ζάρκου
Σχεδιασμός αφίσας: Πέτρος Παράσχης
Χτένισμα: Θωμάς Γαλαζούλας
Μακιγιάζ: Όλγα Faleichyk
Παραγωγή: Ηχόχρωμα
Σταυρός Του Νότου – Club

Δευτέρα 21:30

22 Οκτωβρίου 2018 – 5 Νοεμβρίου 2018

Εισιτήρια
Γενική είσοδος: 13€ με μπίρα ή κρασί

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης