Ο Όθωνας Μεταξάς στον Σταυρό του Νότου

Ο Όθωνας Μεταξάς επιστρέφει στην σκηνή του Σταυρού του Νότου – club για δύο εμφανίσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με το ξεχωριστό του ηχόχρωμα και την αμεσότητα της ερμηνείας του, τραγουδά -από το ελληνόφωνο κυρίως ρεπερτόριο -ό,τι αγαπά και ό,τι του αρέσει. Ενώνει σε μια γραμμή από ρεμπέτικα και λαϊκά, μέχρι έντεχνα και ροκ μπαλάντες. Με έξι δεξιοτέχνες μουσικούς, σε απρόβλεπτες έθνικ/τζαζ μείξεις, αποτυπώνει τον δικό του προσωπικό ήχο.


Μαζί του:

Γιάννης Μπελώνης (πιάνο)
Σταύρος Δεριζιώτης (μπουζούκι-μαντολίνο-λαούτο)
Ερμόλαος Κατζουρίδης (κλαρινέτο-σαξόφωνο-νέι)
Παναγιώτης Καψαμπέλης (κιθάρες)
Αντώνης Αρβανίτης (κοντραμπάσο)
Γιάννης Χαραλαμπίδης (ντραμς) 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σταυρός Του Νότου – Club

4 Απριλίου 2019

Πέμπτη

21:30

11 Απριλίου 2019

Πέμπτη

21:30

4 Απριλίου 2019 – 11 Απριλίου 2019

Εισιτήρια

Είσοδος: 12€ (μπίρα/κρασί) 

«Ζητείται Ψεύτης» του Δημήτρη Ψαθά στο Θέατρο Παλλάς

Η κορυφαία πολιτική και ιδιαίτερα προεκλογική και επίκαιρη κατά συνέπεια, σάτιρα του Δημήτρη Ψαθά “Ζητείται Ψεύτης” που έχει μεταφραστεί σε πέντε γλώσσες και αναφέρεται στις πελατειακές σχέσεις των πολιτικών με τους ψηφοφόρους τους, έρχεται στο Παλλάς.

Ο Θόδωρος Πάρλας ή “Ψευτοθόδωρος” (τον ερμηνεύει ο Αλέξης Γεωργούλης) δηλώνει επαγγελματίας ψεύτης και έρχεται από το χωριό του στην Αθήνα για δουλειά ζητώντας να αξιοποιήσει το ταλέντο του αυτό. Μια τυχαία συμπλοκή και μια γροθιά που θα δώσει σε έναν επιβάτη μέσα στο λεωφορείο, στο κατόπιν αφεντικό του τον βουλευτή Φερέκη (τον ερμηνεύει ο Γιώργος Παρτσαλάκης) θα του ανοίξουν διάπλατα τον δρόμο για μια λαμπρή καριέρα ως ιδιαίτερος του βουλευτή. Μια καριέρα που βασίζεται στα ασύστολα και κραυγαλέα ψέματα τα οποία σκαρφίζεται, προκειμένου να δικαιολογήσει τις απραγματοποίητες προεκλογικές υποσχέσεις του βουλευτή προς τους οργισμένους ψηφοφόρους του. Στην επιτυχημένη καριέρα του όμως βρίσκει σθεναρή αντίπαλο την σύζυγο του βουλευτή, την γοητευτική Τζένη (Ναταλία Δραγούμη).

Το “Ζητείται ψεύτης” είναι το έργο που θίγει ένα από τα πιο έντονα χαρακτηριστικά της φυλής μας. Την έφεση που έχουμε στη φαντασία και στην ωραιοποίηση. Ο Ψευτοθόδωρος εκπροσωπεί τη φυγή από την άσχημη και μίζερη πραγματικότητα. Το πέρασμα από την σκληρή αλήθεια στο όνειρο και την ελπίδα. Έχει ανάγκη να πιστέψει ότι θα πλουτίσει μέσα στη πίεση της φτώχειας που ζει. Με έντονο το ένστικτο της επιβίωσης. Είναι ο επαρχιώτης βιοπαλαιστής, που κατεβαίνει στην Αθήνα για να βρει την τύχη του επιτέλους! Να γίνει κι αυτός “κάποιος”. Σημασία έχει να κρατήσει ζωντανό μέσα του το όνειρο. Να κάνει αληθινό το ψέμα του για να επιζήσει μέσα σε μια δύσκολη εποχή.

Διαχρονικό το έργο του Ψαθά, δεν είναι τυχαίο που έσπασε τα όρια του χρόνου και ανέβηκε και εκτός συνόρων. Διαθέτει δύναμη και παγκοσμιότητα. Αντέχει πάντα και παντού.

Συντελεστές:
Σκηνοθεσία: Πέτρος Ζούλιας
Σκηνικά: Μαίρη Τσαγγάρη
Κοστούμια: Αναστασία Αρσένη
Μουσική: Γιώργος Ζαχαρίου
Μουσική Επιμέλεια: Άκης Δείξιμος
Χορογραφία: Φώτης Διαμαντόπουλος
Φωτισμοί: Λευτέρης Παπαδόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτη: Παύλος Σαχπεκίδης

Πρωταγωνιστούν:

Γιώργος Παρτσαλάκης, Ναταλία Δραγούμη, Αργύρης Αγγέλου, Αποστολία Ζώη και στον ρόλο του Ψεύτη ο Αλέξης Γεωργούλης

Παίζουν:
Κορίνα Αλεξανδρίδου, Παναγιώτα Βιτετζάκη, Γιώργος Δεπάστας, Στεφανία Δράκου, Γεωργία Καλλέργη, Χρύσα Κλούβα, Βαγγέλης Κρανιώτης, Ιωάννης Κοντέλλης, Πατρίκιος Κωστής, Βασίλης Λέμπερος, Δημήτρης Μακρής, Δημήτρης Μαχαίρας, Μάνος Πατέλης, Γιώργος Τσουρουνάκης

Με αγγλικούς και ελληνικούς υπέρτιτλους.

Ανακοίνωση:
Δεν θα πραγματοποιηθούν παραστάσεις 25-28 Απριλίου.

Θέατρο Παλλάς

Πέμπτη

21:00

Παρασκευή

21:00

Σάββατο

18:00

Σάββατο

21:00

Κυριακή

19:00

Εισιτήρια

10€-80€

Κατερίνα Πολέμη – Δήμητρα Σελεμίδου «Μέσα απ΄τη φωνή βγήκε η μουσική…» στον Σταυρό του Νότου

Η Κατερίνα Πολέμη και η Δήμητρα Σελεμίδου παρουσιάζουν τις Πέμπτες 4 και 11 Απριλίου την κοινή τους παράσταση – πρόταση με τίτλο «Μέσα απ΄τη φωνή βγήκε η μουσική» και μας προσκαλούν στο Σταυρό του Νότου plus, σε μία από τις πιο ξεχωριστές και εκλεκτές παραστάσεις της Άνοιξης! 

Έχοντας στις αποσκευές της τη βραβευμένη μουσική και τα τραγούδια που έχει γράψει για το θέατρο και τον κινηματογράφο, αλλά και το εκρηκτικό ταμπεραμέντο της που αντλεί από τις βραζιλιάνικες ρίζες της, η Κατερίνα Πολέμη συναντά μία από τις πιο αισθαντικές και μεστές φωνές της νεότερης γενιάς, την Δήμητρα Σελεμίδου, που μετρά ήδη πολλές και σημαντικές κατακτήσεις σε απαιτητικές ερμηνείες κορυφαίων συνθετών αλλά και στις δικές της πρωτότυπες ερμηνείες.

Mε επιλογές διαφορετικές από τις αναμενόμενες, με δημιουργική φόρα και εξαιρετικούς μουσικούς στο πλευρό τους, η Κατερίνα Πολέμη και η Δήμητρα Σελεμίδου θα καταθέσουν τη δική τους εκδοχή σε τραγούδια των πιο σημαντικών Ελλήνων συνθετών, ενώ δεν θα λείπουν και περάσματα από τραγούδια-διαμάντια του ξένου ρεπερτορίου, σε ένα πρόγραμμα που επιμελείται η γνωστή ραδιοφωνική παραγωγός Όλγα Λασκαράτου.

Επιμέλεια προγράμματος: Όλγα Λασκαράτου

Μουσικοί:

Κατερίνα Πολέμη: Πιάνο, Kιθάρα, Ενορχηστρώσεις
Δημήτρης Θεοχάρης: Πιάνο
Βαγγέλης Τούντας: Βιολί
Πέτρος Βαρθακούρης: Κοντραμπάσο, Hλεκτρικό μπάσο
Άγγελος Πολυχρόνου: Ντράμς, Κρουστά

Ηχοληψία: Γιάννης Παξεβάνης
Φωτισμοί: Μαρία Αθανασοπούλου
Φωτογραφίες: Ανδρέας Σιμόπουλος
Artwork: Κωνσταντίνος Γεωργαντάς 

Οι πόρτες ανοίγουν: 21.00.

Σταυρός Του Νότου – Plus

4 Απριλίου 2019

Πέμπτη

21:30

11 Απριλίου 2019

Πέμπτη

21:30

4 Απριλίου 2019 – 11 Απριλίου 2019

Εισιτήρια

13€ (με μπίρα ή κρασί)

Προπώληση: viva.gr

«Το αγκάθι της ακακίας»  στο Θέατρο Άβατον

Κάθε 11 δευτερόλεπτα κάπου στον κόσμο ένα κορίτσι ηλικίας 3-12 χρόνων κινδυνεύει να ακρωτηριαστεί. Κάθε 11 δευτερόλεπτα κάπου στον κόσμο θα ακουστεί η κραυγή ενός παιδιού. Μια ομάδα νέων καλλιτεχνών-τρεις ηθοποιοί και ένας μουσικός έστρεψαν «ευήκοον ους» στην κραυγή αυτή. Εσύ;

Ένα έργο που τολμά να φέρει στο φως τις πραγματικές ιστορίες γυναικών, οι οποίες έχουν υποστεί την πρακτική της κλειτοριδεκτομής.

Ο Ακρωτηριασμός των Γυναικείων Γεννητικών Οργάνων (Α.Γ.Γ.Ο.), η επίσημη ονομασία που καθιέρωσε ο Ο.Η.Ε., είναι μια παράδοση που καταστρατηγεί τα ανθρώπινα δικαιώματα του παιδιού και της γυναίκας. Αυτό το έθιμο “κατάρα” της γυναικείας σεξουαλικότητας είναι το έναυσμα για “Το Αγκάθι της Ακακίας”. Τρεις νέοι ηθοποιοί: ο Φίλιππος Ζαρφειάδης (υπογράφει και το κείμενο), η Μαρίνα Παντελάκη και η Μαριλένα Δήμα, καθώς και ένας μουσικός, ο Θωμάς Αντωνόπουλος, δραματοποιούν ιστορίες γυναικών, βασισμένες και εμπνευσμένες από μαρτυρίες και ντοκουμέντα. Στόχος τους, να φωτίσουν πτυχές που μας είναι άγνωστες ακόμη και σήμερα. Μέσα από ένα μωσαϊκό εικόνων, λόγου και αφρικανικών κρουστών, το κοινό θα μάθει όλα όσα συνέβησαν στη Σεμπίγια, την Αμίνα και την Ζανάχ, αλλά και τι σημαίνει μια γυναίκα να πηγαίνει ενάντια στην υποτιθέμενη «αναπόδραστη» νομιμότητα.

Συντελεστές:
Κείμενο-Σκηνοθεσία: Φίλιππος Ζαρφειάδης
Κρουστά: Θωμάς Αντωνόπουλος
Φώτα: Γιώργος Ψυχράμης
Φωτογραφίες και Βίντεο: Βαγγέλης Γουβέλης, Παναγιώτης Δομούζης, Έφη Γελέ
Αφίσα: Κυριακή Γεωργοπούλου
Σύνθεση-Στίχοι πρωτότυπου τραγουδιού: Γιώργος Τριανταφύλλου
Χορηγοί της παράστασης: Beer time και On tap Athens
Παραγωγή: Ουρανός με αστέρια
Προβολή/Επικοινωνία: Βάσω Σωτηρίου – We Will

Ερμηνεία:

Φίλιππος Ζαρφειάδης, Μαρίνα Παντελάκη, Μαριλένα Δήμα

Διάρκεια: 80 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

Θέατρο Άβατον

Πέμπτη

21:15

Κυριακή

21:15

Εισιτήρια

10€ (κανονικό), 8€ (φοιτητικό, πολυτέκνων, ανέργων, ατέλειες, εκπαιδευτικό), 7€ (για ομαδικά των 7 ατόμων και πάνω)

Προπώληση: Στα ταμεία του θεάτρου
Τηλ. Κρατήσεων: 6946225169 και 210 3412689

«Εικοσιτέσσερις ώρες από τη ζωή μιας γυναίκας» του Στέφαν Τσβάιχ

Η Κίρκη Καραλή σκηνοθετεί την παράσταση «Εικοσιτέσσερις ώρες από τη ζωή μιας γυναίκας» του Στέφαν Τσβάιχ στο θέατρο Θησείον.

Ο έρωτας ανατρέπει την ήρεμη, προβλέψιμη ζωή μιας καθώς πρέπει γυναίκας. Δυστυχώς μόνο για είκοσι τέσσερις ώρες. Μια σαρανταδυάχρονη αριστοκράτισσα χήρα φτάνει στο Μόντε Κάρλο και επισκέπτεται το καζίνο, όπου παρακολουθεί με ενδιαφέρον την υψηλή κοινωνία να ποντάρει. Την προσοχή της τραβάει ένας όμορφος νέος, που χάνει όλα του τα χρήματα και αποχωρεί απελπισμένος. Φοβούμενη ότι θα κάνει κάποια τρέλα, η γυναίκα τον ακολουθεί και τελικά του σώζει τη ζωή περνώντας μια νύχτα μαζί του. Αυτή η νύχτα όμως αλλάζει και τη δική της ζωή για πάντα και η επόμενη μέρα που ξημερώνει της επιφυλάσσει δυσάρεστες εκπλήξεις…

Πρωταγωνιστεί η Ιωάννα Μαυρέα.

Μαζί της ο Γιώργης Βασιλόπουλος, η Ολυμπία Σκορδίλη κι ο Άρης Νινίκας.

Συντελεστές:

Συγγραφέας: Στέφαν Τσβάιχ
Μετάφραση: Δημήτρης Δημοκίδης
Δραματουργική επεξεργασία – Σκηνοθεσία: Κίρκη Καραλή
Σκηνογραφία – Ενδυματολογία: Άση Δημητρολοπούλου
Κινησιολογία: Κωνσταντίνος Παπανικολάου
Μουσικη: Αντώνης Παπακωνσταντίνου
Φωτισμοί: Άλεξ Αλεξάνδρου
Βοηθός σκηνοθέτη: Ολυμπία Σκορδίλη

Φωτογραφίες: Νίκος Πανταζάρας
Βίντεο: Ειρήνη Στείρου
Διεύθυνση παραγωγής: Αναστασία Παπαγεωργίου
Παραγωγή: Τέχνης Πολιτεία

Θησείον, Ένα θέατρο για τις Τέχνες

Τετάρτη

17:00

Πέμπτη

18:45

Παρασκευή

18:45

Κυριακή

17:00

7 Μαρτίου 2019 – 21 Απριλίου 2019

Εισιτήρια

Γενική είσοδος: 14€
Προπώληση: 11€
ΑμΕΑ, φοιτητές, άνω των 65 και άνεργοι: 10€
Ατέλειες: 5€

«Cowboy Mouth» των Sam Shepard & Patti Smith

Από την ομάδα «Αρχή Workshop Theater», σε σκηνοθετική επιμέλεια της Νέλλης Καρρά.

Πρόκειται για ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά αυτοβιογραφικά έργα που πρωτοπαρουσιάστηκε στο American Place Theater της Νέας Υόρκης, με τον Sam Shepard στο ρόλο του Slim και την Patti Smith στο ρόλο της Cavale. Με αφετηρία τη μουσική και σε έναν ελεύθερο τζαζ αυτοσχεδιασμό λόγου, οι συγγραφείς δημιουργούν ένα αλλόκοτο περιβάλλον στα όρια του παράλογου, ένα περιβάλλον μεταξύ τέχνης και ζωής, γεμάτο φαντασιώσεις και όνειρα, ψάχνοντας στην ουσία την ταυτότητα και τον προσανατολισμό τους. Εξερευνώντας το διάστημα μεταξύ της απόλυτης φαντασίωσης και του ωμού ρεαλισμού, προσπαθούν να ισορροπήσουν πόθους, ανάγκες, αισθήματα κι ένστικτα. 

Η συνάντηση με τους ήρωες συμβαίνει στο δωμάτιο ενός ξενοδοχείου, σε ένα απομονωμένο σημείο κάπου στην Αμερική. Μακριά από την επίδραση του πολιτισμού και της κοινωνίας, ο Slim και η Cavale δημιουργούν μια δική τους πραγματικότητα, ζωντανεύοντας τα πιο τρελά όνειρα τους. Ένα δωμάτιο απόλυτης ελευθερίας του νου και της φαντασίας. Ένα μέρος ψυχικής και σωματικής έξαρσης που φέρνει τους ήρωες αντιμέτωπους με τα όριά τους.

Συντελεστές:

Μετάφραση: Κατερίνα Χριστοδουλίδου
Επιμέλεια σκηνοθεσίας: Νέλλη Καρρά
Φωτισμοί: Θωμάς Οικονομάκος
Επιμέλεια μουσικής: Ονησίφορος Ονησιφόρου
Επιμέλεια κίνησης: Πάρης Μαντόπουλος
Photo credit: Νίκος Κουστένης

Παίζουν:

Ονησίφορος Ονησιφόρου, Κατερίνα Χριστοδουλίδου, Γιώργος Λιάκος.

Θέατρο Φούρνος

Τετάρτη

21:00

Πέμπτη

21:00

13 Μαρτίου 2019 – 11 Απριλίου 2019

Εισιτήρια

12€ (γενική είσοδος)
10€ (άνω των 65 ετών)
8€ (φοιτητικό)
5€ (ατέλειες, άνεργοι)

Προπώληση εισιτηρίων: viva.gr

Για τηλεφωνικές κρατήσεις και πληροφορίες παραστάσεων: 210 6460748

«Νόρα» του Χένρικ Ίψεν

«Η Νόρα παίζει το θέατρο της ζωής στην εντέλεια. Το οδηγεί μαζοχιστικά στα άκρα μέχρι που να εκραγεί, να διασπασθεί και να απελευθερώσει τον ναρκωμένο πυρήνα του Εγώ. Η Νόρα συμβολίζει τον αγώνα του θεάτρου να πάει πέρα, ή μάλλον πίσω, από τον θεατρικό εαυτό του και να γίνει ζωή. Να αυτοπυρποληθεί, να αγγίξει το αθέατο, το Τίποτα. Αυτό το άλλο θέατρο, το θέατρο πίσω από την σκηνή, είναι εκείνο που δεν μπορεί να είναι “θέατρο”. Το Κουκλόσπιτο του Ίψεν είναι, τελικά, μια μελέτη πάνω στο “είναι” του θεάτρου.

Γιατί το παιχνίδι στο Κουκλόσπιτο παίζεται μεταξύ του φοβισμένου, κατασκευασμένου Εγώ και του καταχωνιασμένου αληθινού εαυτού που αγωνίζεται να πάρει ανάσα. Την στιγμή που παίρνει ανάσα, όμως, αντιμετωπίζει ένα κενό. Αυτό είναι το τίμημα της αυτογνωσίας. Και αυτό είναι το κίνητρο του θεάτρου. Δηλαδή της ζωής. Μ’ αυτό το τίποτα μας αφήνει η Νόρα κλείνοντας την πόρτα του θεάτρου πίσω της και μπαίνοντας στον χώρο και τον χρόνο του αθέατου”.

Σκηνοθεσία-Σκηνική εγκατάσταση: Θεόδωρος Τερζόπουλος

Διανομή:

Νόρα: Σοφία Χιλλ
Κρόγκσταντ: Τάσος Δήμας
Χέλμερ: Αντώνης Μυριαγκός

Θέατρο Άττις

Τετάρτη

21:00

Πέμπτη

21:00

Παρασκευή

21:00

Σάββατο

21:00

Κυριακή

19:00

Εισιτήρια

15€ (γενική είσοδος)/ 12€ (φοιτητικό/ ανεργίας)

«Ο άνθρωπος που γελά» του Βίκτωρος Ουγκώ

Το πιο πολιτικό έργο του Βίκτωρ Ουγκώ αποκαλύπτεται πίσω από ένα θυελλώδες ειδύλλιο. Χάρη στην ιδιοφυή γραφή του κορυφαίου Γάλλου λογοτέχνη, μια ερωτική υπόθεση μάς θέτει ενώπιον της ακρότητας της εξουσίας. Μας δείχνει πόσο αποκρουστικό μπορεί να είναι το “αληθινό” της πρόσωπο, όταν εκφράζεται στην πιο χυδαία και απροκάλυπτη μορφή της.

Ένα χειμαρρώδες πολιτικό ρομαντικό μυθιστόρημα συνιστά την πρώτη ύλη για μια ανατρεπτική παράσταση σύγχρονου μουσικού θεάτρου σε σκηνοθεσία και πρωτότυπη μουσική Θοδωρή Αμπαζή, Αναπληρωτή Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου. Μια ομάδα ταλαντούχων ερμηνευτών – ηθοποιοί, τραγουδιστές, χορευτές και μουσικοί επί σκηνής, αναλαμβάνει να υπηρετήσει την πολυδιάστατη και απαιτητική μουσικοθεατρική παρτιτούρα, όπου συνυπάρχουν ισότιμα όλα τα μέσα της σκηνικής αφήγησης.

Ο άνθρωπος που γελά δημοσιεύτηκε το 1869, δύο μόλις χρόνια πριν από την εξέγερση της Παρισινής Κομμούνας. Χωρίς ποτέ να έχει την απήχηση όπως άλλα έργα του Ουγκώ με μνημειώδη χαρακτήρα, δεν στερείται του μεγαλείου τους. Κάθε ζήτημα – κοινωνική ανισότητα, αλλοτρίωση από την επαφή με την εξουσία, πολιτική ευθύνη του ανθρώπου για παρέμβαση, συντριβή του ατόμου έναντι του συστήματος, λανθάνει και αποκαλύπτεται αριστοτεχνικά πίσω από μια πλοκή που ανάγει τον έρωτα σε κινητήριο δύναμη. Ακριβώς με τον ίδιο απροσδόκητο μα ουσιώδη τρόπο, αποκαλύπτεται η υπαρξιακή τραγικότητα του ανθρώπου όταν υφίσταται τις στρεβλώσεις της εξουσίας. Στην περίπτωσή μας, είναι η μάσκα του εύθυμου σαλτιμπάγκου με το βίαιο και τεχνητό γέλιο του κεντρικού ήρωα. Άλλωστε ο άνθρωπος που γελά, δεν γελά ποτέ από επιλογή. Το χαμόγελό του αντικατοπτρίζει την παραμόρφωση που επιφέρει η εξουσία με τον πιο ακραίο και ευθύ τρόπο.

Λονδίνο, αρχές του 18ου αιώνα. Μια αυστηρά δομημένη, αριστοκρατική κοινωνία με απολύτως διακριτά όρια μεταξύ των τάξεων. Ο πλούτος και η υψηλή θέση στην ιεραρχία προκαλεί αλαζονεία. Ο λαός, άνθρωποι εξαθλιωμένοι, άβουλοι, τρομοκρατημένοι, χωρίς διάθεση για αντίσταση και κάποιες φορές χωρίς ελπίδα. Σε αυτό το σκληρό περιβάλλον, ο Γκουίνπλεϊν, ένας νεαρός άνδρας με παραμορφωμένο πρόσωπο -ένα μόνιμα χαραγμένο χαμόγελο ως εκδίκηση από τον βασιλιά, βιώνει τον απόλυτο έρωτα με την τυφλή Ντία. Η σχέση τους φαίνεται να είναι ό,τι πιο σημαντικό για εκείνον. Ως μέλος ενός θιάσου, σύντομα, θα γίνει διάσημος λόγω της ιδιαιτερότητάς του. Όταν τολμήσει να υψώσει το ανάστημά του θα βρεθεί αντιμέτωπος με την αναλγησία των ισχυρών.

Συντελεστές:

Ντορέτα Πέππα, Μετάφραση
Έλσα Ανδριανού, Διασκευή – Λιμπρέτο
Θοδωρής Αμπαζής, Σύνθεση, Σκηνοθεσία
Κωνσταντίνος Ζαμάνης, Σκηνογραφία
Νίκη Ψυχογιού, Κοστούμια
Αγγελική Στελλάτου, Χορογραφία
Νίκος Σωτηρόπουλος, Φωτισμοί
Ελεάνα Τσίχλη, Βοηθός Σκηνοθέτης
Μελίνα Παιονίδου, Μουσική διδασκαλία
Κατερίνα Ζαφειροπούλου, Β΄βοηθός σκηνοθέτη
Κωνσταντίνος Καρδακάρης, Γ΄βοηθός σκηνοθέτη
Βιβή Σπαθούλα, Δραματολόγος παράστασης
Φωτογράφος παραστάσεις: Ελίνα Γιουνανλή

Διανομή:

Θανάσης Ακοκκαλίδης, Νέλη Αλκάδη, Θανάσης Βλαβιανός, Τζωρτζίνα Δαλιάνη, Μαρία Δελετζέ, Αντιγόνη Δρακουλάκη, Πάρις Θωμόπουλος, Κώστας Κορωναίος, Θοδωρής Κοτεπάνος, Ελίτα Κουνάδη, Νέστωρ Κοψιδάς, Δαυίδ Μαλτέζε, Ελένη Μπούκλη, Παναγιώτης Παναγόπουλος, Εβελίνα Παπούλια, Αρετή Πασχάλη, Αιμιλιανός Σταματάκης, Λυδία Τζανουδάκη, Σπύρος Τσεκούρας, Δήμητρα Χαριτοπούλου, Βαγγέλης Ψωμάς

Η παράσταση έχει αγγλικούς υπέρτιτλους.

Εθνικό Θέατρο – Θέατρο Rex – Σκηνή Κοτοπούλη

Τετάρτη

20:30

Πέμπτη

20:30

Παρασκευή

20:30

Σάββατο

20:30

Κυριακή

19:00

22 Μαρτίου 2019 – 26 Μαΐου 2019

Εισιτήρια

Σάββατο, Κυριακή & επίσημες αργίες
Πλατεία 18€
Θεωρεία – Ά Εξώστης (Β’ Ζώνη) 15€
Β΄ Εξώστης (Γ’ Ζώνη) 5€

Τετάρτη & Πέμπτη
Γενική Είσοδος 15€

Παρασκευή
Γενική Είσοδος 13€

«Ο Μισάνθρωπος» του Μολιέρου στο Εθνικό

Ο Μισάνθρωπος, ένα από τα καλύτερα έργα του Μολιέρου, γεννά χαρακτήρες που δομούνται αριστοτεχνικά σε μια δηκτική κωμωδία που αποκαλύπτει την υποκρισία κάθε κοινωνίας και κάθε εποχής. Μια παράσταση στην οποία τα πάντα μπορούν να συμβούν με την υπογραφή του σκηνοθέτη Γιάννη Χουβαρδά, πρώην Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου. Η έξοχη μετάφραση, εκ νέου επεξεργασμένη από τη Χρύσα Προκοπάκη, καθιστά τις λέξεις φονικά όπλα στα στόματα ευγενών υπάρξεων.

Ο Αλσέστ, μέλος της “καλής κοινωνίας”, είναι αθεράπευτα ερωτευμένος με τη Σελιμέν. Μισεί, όμως, όλους τους άλλους, καθώς όσοι τον περιστοιχίζουν επιδίδονται ανελέητα στην κολακεία, στον κοινωνικό σχολιασμό και στις ίντριγκες, στην υποκρισία και στο ψεύδος. Όταν ο Αλσέστ δει με τα μάτια του πως, η αγαπημένη του, διάγει ακριβώς αυτή τη ζωή που ο ίδιος απεχθάνεται και πως απορρίπτει τον δρόμο της αληθινής αγάπης, επιλέγει την αναχώρηση και τη μοναξιά.

Ένας αθεράπευτα ειλικρινής ήρωας που απεχθάνεται την υποκρισία κερδίζει τη συμπάθεια και τον θαυμασμό μας. Χάρη στη μαεστρία του κορυφαίου Γάλλου κωμωδιογράφου αναδεικνύεται σε σύμβολο που εκφράζει και δικές μας αγωνίες. Ο Αλσέστ μοιάζει να φέρει βιώματα του συγγραφέα για μια από σκηνής διαμαρτυρία. Εκεί συναντά τη δική μας φωνή.

Συντελεστές:

Χρύσα Προκοπάκη, Μετάφραση
Γιάννης Χουβαρδάς, Σκηνοθεσία
Εύα Μανιδάκη, Σκηνικά
Ιωάννα Τσάμη, Κοστούμια
Σταυρούλα Σιάμου, Κίνηση
Κορνήλιος Σελαμσής, Μουσική
Σίμος Σαρκετζής, Φωτισμοί
Παντελής Μάκκας, Σχεδιασμός video
Γρηγόρης Ελευθερίου, Μουσικός συνεργάτης
Άντα Πουράνη, Βοηθός σκηνοθέτη
Δήμητρα Μητσάκη, Β΄ βοηθός σκηνοθέτη
Ιωάννα Πιταούλη, Β΄ βοηθός σκηνοθέτη
Ελένη Αραποστάθη, Βοηθός σκηνογράφου

Παίζουν:

Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης, Γιάννης Βογιατζής, Έμιλυ Κολιανδρή, Χρήστος Λούλης, Λαέρτης Μαλκότσης, Μιχαήλ Μαρμαρινός, Δημήτρης Παπανικολάου, Άλκηστις Πουλοπούλου, Έλενα Τοπαλίδου.

Μουσικοί επί σκηνής: Γρηγόρης Ελευθερίου

Κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή η παράσταση με αγγλικούς υπέρτιτλους.

Εθνικό Θέατρο – Κτίριο Τσίλλερ – Κεντρική Σκηνή

Τετάρτη

19:00

Πέμπτη

20:30

Παρασκευή

20:30

Σάββατο

20:30

Κυριακή

19:00

10 Μαρτίου 2019 – 26 Μαΐου 2019

Εισιτήρια

25€ (Διακεκριμένη ζώνη), 18€ (Α΄ Ζώνη), 15€ (A΄Εξώστης), 10€ (Β΄ Εξώστης)
Κάθε Τετάρτη και Πέμπτη: 18€ (Διακεκριμένη ζώνη), 15€ (Α΄Εξώστης), 10€ (Β΄ Εξώστης)
Κάθε Παρασκευή: 18€ (Διακεκριμένη ζώνη), 13€ (Α΄και Β΄ Εξώστης)
Ειδικές τιμές: Φοιτητικό-Νεανικό 10€ (κάθε Πέμπτη)
Άνω 65 ετών 10€ (κάθε Τετάρτη)
Κάρτα ανεργίας 5€ (κάθε Τετάρτη και Πέμπτη)
ΑΜΕΑ 5€ και συνοδός 5€ (καθημερινά & Σαββατοκύριακο)
Πολύτεκνοι 10€ (καθημερινά & Σαββατοκύριακο)

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης