H προγραμματισμένη για τον Δεκέμβριο παράσταση «Ντον Κάρλο» του Τζουζέπε Βέρντι θα πραγματοποιηθεί στην Εθνική Λυρική Σκηνή (ΕΛΣ) τις ίδιες ημερομηνίες σε σκηνοθεσία του σερ Νίκολας Χάιτνερ, αντί του αρχικά ανακοινωθέντος Βρετανού σκηνοθέτη Γκρέιαμ Βικ, ο οποίος μετά από σοβαρό πρόβλημα υγείας στη μέση, είναι αναγκασμένος να μην προγραμματίσει ο ίδιος την παράσταση, ανακοινώνει σήμερα η ΕΛΣ.

Έτσι η ΕΛΣ, προκειμένου να μην απογοητεύσει το κοινό που έχει ήδη εκδηλώσει τεράστιο ενδιαφέρον για τον «Ντον Κάρλο», εξασφάλισε και θα παρουσιάσει την παραγωγή του πεντάπρακτου αριστουργήματος του Τζουζέπε Βέρντι σε σκηνοθεσία του σπουδαίου Βρετανού σκηνοθέτη και πρώην διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, της Αγγλίας, σερ Νίκολας Χάιτνερ και σκηνικά-κοστούμια του Μπομπ Κρόλεΐ. Η παραγωγή αυτή πρωτοπαρουσιάστηκε από τη Βασιλική Όπερα του Λονδίνου το 2008 και αποτελεί μια συμπαραγωγή της Βασιλικής Όπερας του Λονδίνου, της Μετροπόλιταν Όπερας της Νέας Υόρκης και της Εθνικής Όπερας της Νορβηγίας (Όσλο).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η υποδοχή του κοινού και της κριτικής υπήρξε θερμή σε όλες τις αναβιώσεις της παραγωγής, σε Λονδίνο, Νέα Υόρκη και Όσλο. Στην κριτική τους οι «New York Times» έγραψαν, μεταξύ άλλων: «Η σκηνοθεσία του Νίκολας Χάιτνερ ρέει με εντυπωσιακό τρόπο και ντύνει τους τραγουδιστές με επιβλητικά κοστούμια εποχής σε ένα φόντο από λιτά, σύγχρονα σκηνικά και εντυπωσιακές εικόνες». Ο βρετανικός «Guardian» έγραψε για την παραγωγή: «Η ανεπίλυτη πάλη ανάμεσα στην εκκλησία και στο κράτος στην Ισπανία της εποχής του Φιλίππου Β’, η οποία αποδίδεται μέσα από τις κρίσιμες αντιπαραθέσεις του βασιλιά πρώτα με τον Ροντρίγκο, μαρκήσιο της Πόζα, και στη συνέχεια με τον Μέγα Ιεροεξεταστή, αποτελούν την κινητήρια δύναμη της ευφυούς, διόλου επιδεικτικής παραγωγής του Νίκολας Χάιτνερ».

Η παραγωγή υλοποιείται με τη στήριξη της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για την ενίσχυση της καλλιτεχνικής εξωστρέφειας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Ο «Ντον Κάρλο» θα παρουσιαστεί στην αίθουσα «Σταύρος Νιάρχος» της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ στις προγραμματισμένες ημερομηνίες: 8, 13, 15, 19, 21, 28 Δεκεμβρίου 2019 και 2, 5 Ιανουαρίου 2020. Διευθύνει ο καταξιωμένος αρχιμουσικός και φιλοξενούμενος καλλιτέχνης της ΕΛΣ για τη σεζόν 2019/20 Φιλίπ Ογκέν. Πρωταγωνιστούν διεθνώς καταξιωμένοι μονωδοί, όπως οι Μαρσέλο Πουέντε, Μπάρμπαρα Φρίττολι / Τσέλια Κοστέα, Αλεξάντερ Βινογκράντοφ, Εκατερίνα Γκουμπάνοβα, Τάσης Χριστογιαννόπουλος / Δημήτρης Πλατανιάς, Ράφαλ Σίβεκ κ.ά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης