Ο Δήμος Νεάπολης – Συκεών, σε συνεργασία με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα διοργανώνουν στις 25 Ιουνίου το βράδυ στη Μονή Λαζαριστών, τη Συναυλία Αγάπης με έργα του Θωμά Μπακαλάκου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων εν όψη του εορτασμού των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, αλλά και της συμμετοχής στον εορτασμό των 200 χρόνων από τον απελευθερωτικό αγώνα των Ελλήνων το 1821.

Όλα τα έργα του προγράμματος της συναυλίας έχουν ένα βαθύ σημειολογικό νόημα αναφοράς στο 1821 και  άλλα στο σήμερα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συναυλία αρχίζει με το  μουσικό έργο του συνθέτη για πιάνο και φωνή:

Εις την Ελλάδα                                                                                                                                                                Είναι έργο σε ποίηση του μεγαλύτερου Ρώσου ποιητή Αλεξάντρ Σεργκέγιβιτς Πούσκιν που έγραψε το 1822, για να ενισχύσει το φιλελληνικό κίνημα. Ο ποιητής δεν έδωσε τίτλο. Στο μουσικό έργο που προέκυψε από τη μελοποίησή του, ο συνθέτης έδωσε τον τίτλο «Εις την Ελλάδα».  Η παγκόσμια πρώτη του έργου θα δοθεί στις Συκιές.

Στη συνέχεια θα ακουστεί ένας μουσικός χαιρετισμός που ο Θωμάς Μπακαλάκος συνέθεσε, ειδικά για τη σημερινή συναυλία, με τον τίτλο «Απ’ την Ελλάδα γεια χαρά σας», για πιάνο τέσσερις σολίστες σοπράνο, άλτο, τενόρο, βαρύτονο και μικτή χορωδία. Είναι ένα παιδικό τραγούδι που δύναται να συγκινήσει και τους μεγάλους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το έργο αφιερώνει ο συνθέτης στο δήμαρχο κ.Σίμο Δανιηλίδη, γιατί όπως τονίζει «Ο δήμαρχος είναι φίλος μου και γιατί με τη συναυλία αυτή μου έδωσε τη δυνατότητα να συμμετέχω και εγώ με τα έργα μου στον εορτασμό των 200 χρόνων από το 1821».

Στο πρόγραμμα της συναυλίας δεσπόζει το έργο Η Συμφωνία της Αγάπης. Είναι μελοποίηση σε μορφή ορατορίου για συμφωνική ορχήστρα, μικτή χορωδία και τέσσερις σολίστες, του κειμένου περί αγάπης του Αποστόλου Παύλου, από την πρώτη προς Κορινθίους επιστολή. Με το ορατόριο «Η Συμφωνία της Αγάπης» κλείνει πανηγυρικά η Συναυλία Αγάπης. Το έργο αφιερώνει ο συνθέτης στον σεβασμιότατο μητροπολίτη Βαρνάβα.

Ενδιάμεσα παρεμβάλλονται τρεις γαλάζιες μουσικές του νουβέλες, όπως τις έχει ονομάσει ο συνθέτης, εμπνευσμένες από ξεχωριστά δημοτικά τραγούδια του Καστελόριζου, της Ρόδου και του μουσικού ιδιώματος των Επτανήσων αντιστοίχως.

Με τα έργα αυτά ο συνθέτης δημιουργεί ένα μουσικό άξονα, που τον χαράσσει με οδηγό ένα έργο για πιάνο τέσσερις σολίστες και μικτή χορωδία, ως έναν μουσικό του χαιρετισμό  με τον τίτλο, «Απ’ την Ελλάδα Γεια Χαρά σας» ξεκινώντας από το Καστελόριζο και τη Ρόδο για να διατρέξει ολόκληρο το Αιγαίο, την Ηπειρωτική Ελλάδα μέχρι και το Ιόνιο πέλαγος. Ευχής έργον θα ήταν αυτή η ελληνική μουσική λαλιά, με έργα γραμμένα στην Ελληνική Μουσική Γλώσσα, να φτάσει στις καρδιές όλων των Ελλήνων εδώ και όπου γης.

Οι γαλάζιες μουσικές νουβέλες που θα ακουστούν στη συναυλία είναι:

«Θαλασσάκι μου», για κλασική κιθάρα, «Πέρα στους πέρα Κάμπους» για πιάνο, εμπνευσμένες από τα ομώνυμα δημοτικά τραγούδια του Καστελόριζου και της Ρόδου, αφιερωμένες από τον συνθέτη σε αυτά τα δύο νησιά αντιστοίχως  και η μουσική νουβέλα «Ιόνιο» για κλαρινέτο και βιόλα, εμπνευσμένη από το μουσικό ιδίωμα των Επτανήσων.

Με τα έργα αυτά και γενικότερα με όλες τις μουσικές νουβέλες, έργα ποτισμένα από τις καθαρότερες ελληνικές μουσικές παραδόσεις, αφού είναι εμπνευσμένες από τα κεντημένα στο χέρι του πρωτομάστορα λαού δημοτικά μας τραγούδια, ο συνθέτης θέλει να υπενθυμίσει  ότι ο λαός μας στα δύσκολα γυρίσματα της ιστορίας του, από το δημοτικό τραγούδι γαντζώνεται για να υπάρξει, για να κρατήσει ζωντανές γλώσσα και πίστη. Θέλει επίσης να υπενθυμίσει ότι και οι αγωνιστές της επανάστασης του 1821, με τα δημοτικά μας τραγούδια ετοιμάζονταν για τη μάχη, με αυτά γιόρταζαν τις νίκες τους και με αυτά θρηνούσαν τα παλικάρια που έχαναν τη ζωή τους στον αγώνα.

Αλλά και σήμερα οι απλοί Έλληνες, με το δημοτικό τραγούδι πολλαπλασιάζουν τις χαρές και λιγοστεύουν τις λύπες τους, ενώ αξιοποιείται ή θα έπρεπε να αξιοποιείται ως αστείρευτη πηγή έμπνευσης των συνθετών για νέα και πρωτότυπα και μοντέρνα έργα ελληνικής κλασικής μουσικής που να τα καταλαβαίνουν οι Έλληνες και να τα σέβονται οι ξένοι, όπως είναι οι μουσικές νουβέλες, νέο είδος πρωτοποριακό για τη μουσική παγκοσμίως και τα συμφωνικά μου έργα, αλλά γραμμένα στην Μουσική Γλώσσα, εξίσου πλούσια και εκφραστική με τη δίδυμη αδερφή της  Ελληνική Ομιλούμενη Γλώσσα Ελληνική, από την οποία προκύπτουν όλα τα της μουσικής μου.

Παίζουν οι μουσικοί:

Στο πιάνο ο διεθνούς φήμης πολυβραβευμένος σολίστας, διευθυντής ορχήστρας και δρ. μουσικολογίας Απόστολος Παληός, απόφοιτος της Μουσικής Ακαδημίας του Βερολίνου και της Λειψίας, που προετοίμασε και τους σολίστες.

Επίσης παίζουν οι κορυφαίοι μουσικοί: Ιάκωβος Κολανιάν σόλο κλασική κιθάρα, Igor Efimov, κλαρινέτο και ο  David Bogorad, βιόλα.

Το ορατόριο και το μουσικό χαιρετισμό «Απ’ την Ελλάδα Γεια Χαρά σας», ερμηνεύει η Μικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης. Τραγουδούν οι εκ των κορυφαίων σολίστ του λυρικού θεάτρου και της Λυρικής Σκηνής: Βανέσα Καλκάνη σοπράνο-κολορατούρα, Σοφία Μάλαμα άλτο, Δημήτρης Σιγαλός τενόρος και Μιχάλης Κατσούλης, μπάσος.

Διευθύνει ο κ. Μαίρη Κωνσταντινίδη, μαέστρος της Χορωδίας Θεσσαλονίκης.

Τη συναυλία προλογίζει η γνωστή παραγωγός του Τρίτου Προγράμματος και μουσικός, Αλαξάνδρα Γιαλίνη.
 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης