Συνέντευξη στην Αναΐς Βάθη

Η Βάγια Καλαντζή μίλησε αποκλειστικά στην Αναΐς Βάθη και το zougla.gr για την όλη πορεία της στον χώρο της μουσικής ως μία από τις πιο διακεκριμένες σαξοφωνίστες στην Ελλάδα, έχοντας κάνει κορυφαίες συνεργασίες με τα μεγαλύτερα ονόματα της εγχώριας μουσικής σκηνής και όχι μόνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Miss Saxo Vaya – κατά κόσμον, Βάγια Καλαντζή γεννήθηκε στην Κόρινθο και έχει ελληνο – βραζιλιάνικη υπηκοότητα. Έχοντας σπουδές στη μουσική, θέατρο και χορό συμμετείχε με το σαξόφωνο σε κλασικές και σύγχρονες ορχήστρες. Τα τελευταία χρόνια, ως σαξοφωνίστα, συνεργάζεται με μια σειρά καθιερωμένων DJ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, καθώς και διάσημους τραγουδιστές, κάνοντας live εμφανίσεις σε Clubs, μουσικές σκηνές και private parties.

Πριν μερικά χρόνια εισήλθε στον χώρο της στιχουργικής κάνοντας συνεργασίες με σημαντικούς Έλληνες τραγουδιστές (Άννα Βίσση- αλήτισσα Ψυχή, το τάβλι, Αντώνης Ρέμος- Είναι Στιγμές- Να μ΄αγαπάς, Σάκης Ρουβάς- Αγάπησέ με, κ.α, Έλενα Παπαρίζου- Δεν αλλάζω, Tamta-Σ αγαπάω, Κώστας Μαρτάκης- Ένταση, Μαρία- Έλενα Κυριακού- Δυο Εγωισμοί) και πολλά άλλα με αξιόλογους ερμηνευτές καθως και μουσικοσυνθετες (Jeljko Joksimovic, Κυριάκος Παπαδόπουλος , Δημήτρης Κοντόπουλος, Γιάννης Κυφωνίδης) με στίχους που έγιναν επιτυχία.

Ως ηθοποιός η Βάγια έχει συνεργαστεί με πολλούς αξιόλογους καλλιτέχνες στον χώρο του θεάτρου και της τηλεόρασης (Λάκης Λαζόπουλος, Γιάννης Μπέζος, Εβελίνα Παπούλια, Άκης Σακελλαρίου, Τάκης Ζαχαράτος και πολλούς άλλους ).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πότε ανακάλυψες την αγάπη σου για το σαξόφωνο;

Νομίζω πως την αγάπη δεν την ανακαλύπτεις. Απλά τη βιώνεις.

Ποιο είναι το είδος μουσικής που υπηρετείς και σε κάνει να αισθάνεσαι όμορφα;

Αν υπηρετώ κάτι, αυτό θα ήθελα να είναι η ίδια η μουσική. Όμορφα με κάνει να νιώθω οποιαδήποτε μελωδία μου αγγίζει την καρδιά και μου χορεύει το κορμί.

Πόσο δύσκολο είναι για σένα το επάγγελμα του μουσικού; Έχεις νιώσει την ανάγκη να τα παρατήσεις;

Όχι, δεν έχω σκεφτεί να παρατήσω ποτέ κάτι που με κάνει να νιώθω ευτυχισμένη. Η Μουσική με γεμίζει και με ελευθερώνει. Οπότε, οι τυχόν δυσκολίες γίνονται προκλήσεις που καλούμαι να τις υπερβώ, παίρνοντας κάθε φορά το «μάθημα» που έχουν να μου διδάξουν.

Ποιες συνεργασίες σου θα ξεχώριζες και γιατί;

 Όλες οι συνεργασίες μου ήταν και είναι επιλογές καρδιάς. Νιώθω ευλογημένη και τυχερή, γιατί μπορώ να κινούμαι σε διάφορους χώρους, έχοντας τη δυνατότητα να συλλέγω στιγμές και γνώσεις, εμπειρίες και συναισθήματα από εξαιρετικούς στο είδος τους καλλιτέχνες. Κάποιες που έρχονται πρώτες στο μυαλό εξακολουθώντας να με γεμίζουν χαρά, είναι με τον Αντώνη Ρέμο και την εκπληκτική μπάντα του, τον dj Σάββα Μυλωνά και την παραγωγό και υπέροχη σύζυγο του Olympia στη Νέα Υόρκη, τον ανεξάντλητο dj Αντώνη Δημητριάδη, την μπασίστα Tucky Parkis, τον σαξοφωνίστα Karel Ruzicka και την απίστευτη μπάντα της John Hus Moravian Church στο Brooklyn, τον dj/producer Voodoo, τους Local Suicide στο Βερολίνο, τον Sharam Jey, τον Dimitri from Paris, την Καίτη Γαρμπή και πόσους άλλους…Σε άθροισμα με συνεργασίες στο θέατρο, την τηλεόραση, τη μουσική βιομηχανία, θα μπορούσα να γεμίσω 3 σελίδες.

Το σαξόφωνο θεωρείται ένα από τα πιο ερωτικά όργανα, εσύ έχεις νιώσει ποτέ ότι αυτό μπορεί να σε δείχνει ακόμα πιο γοητευτική στα μάτια του αντίθετου φύλου;

 Είναι κάτι που θα μου άρεσε να με απασχολεί που και που, ώστε να θυμάμαι να μην κάνω γκριμάτσες όταν παίζω.

 Εκτός από μουσικός είσαι και ηθοποιός, αν έπρεπε να διαλέξεις μεταξύ των δύο τι θα επέλεγες να κάνεις ως βασικό επάγγελμα;

Το θέατρο έχει μουσικότητα, ρυθμό, μελωδία. Ο ίδιος ο ηθοποιός είναι ένα μουσικό όργανο πάνω στη σκηνή. Ακόμα και στο σωματικό θέατρο, η αναπνοή, η ένταση, οι κινήσεις παράγουν ήχο, που ο ηθοποιός οφείλει κατ’ εμέ να γνωρίζει να τους συνθέτει. Ο μουσικός πιστεύω, οφείλει να έχει τη φαντασία του ηθοποιού. Να μπαίνει σε ρόλους και διαλόγους την ώρα που παίζει. Να χάνεται σε εσωτερικές αφηγήσεις και να τις διηγείται μέσα από τις νότες του. Η τέχνη συνδέεται και μπορούν να διεισδύουν οι μορφές της σε διάφορα επαγγέλματα. Τα τελευταία χρόνια έχω επιλέξει να εργάζομαι κυρίως με το σαξόφωνο, χωρίς να πρέπει και χωρίς να στερούμαι απόλυτα την ικανοποίηση του ηθοποιού.

 Συμμετείχες επίσης ως στιχουργός σε πολλά άλμπουμ μεγάλων καλλιτεχνών της ελληνικής μουσικής σκηνής. Μίλησε μας για αυτό.

 Είχα τη χαρά το τέλος του 2018 να ακούσω έναν στίχο μου στο ελληνικό ραδιόφωνο. Την «Αλήτισσα Ψυχή» από την Άννα Βίσση. Μέχρι τότε δεν μου είχε περάσει από το μυαλό ότι κάποια μέρα θα με αποκαλούσαν στιχουργό. Έγραφα ποιήματα από μικρή σαν πράξη συναισθηματικής αποφόρτισης.

Η μαμά μου είναι ποιήτρια, οπότε έμαθα να εκφράζομαι και με ρίμες. Δεν το κυνήγησα να μπω στη δισκογραφία. Είναι κάτι που συνέβη απρογραμμάτιστα, ευχάριστα και εξακολουθεί να με χαροποιεί, όταν ένας ακόμα στίχος μου ντύνεται με μουσική και αποκτά τον ήχο και μορφή ενός αξιόλογου καλλιτέχνη. Μετά το «τάβλι» που ήταν το επόμενο που τραγούδησε η Άννα Βίσση, ακλούθησαν αρκετοί άλλοι που ερμηνεύτηκαν από τους εξίσου εξαιρετικούς Αντώνη Ρέμο (Είναι Στιγμές, Να αγαπάς), Δ. Βανδη (Το Αντίο), Ε. Παπαρίζου, Σ. Ρουβά, Τάμτα, Ντέμυ κ.α… Μελοποιημένοι από τους Δημήτρη Κοντόπουλο, Κ. Παπαδόπουλο, Γ. Κυφωνίδη, Zeljko Joksimovic Αντρέα Λάμπρου, συνθέτες εμπνευσμένους που είχα την τιμή να συνεργαστώ.

Ποια είναι η γνώμη σου για τη σημερινή κατάσταση στον χώρο του θεάματος και της μουσικής στην Ελλάδα; Πόσο εύκολο είναι να χτίσει κανείς σήμερα μία καριέρα στη μουσική;

Ζούμε σε μια χώρα που συμβαίνει τέχνη. Έχουμε την ελευθερία και τη δυνατότητα έκφρασης. Ο Έλληνας έχει την επιλογή πολλών θεάτρων, μουσικών σκηνών, εικαστικών δρώμενων, χορευτικών παραστάσεων και τόσα άλλα. Διαλέγει και παίρνει. Οι προτιμήσεις του καθενός διαφέρουν και ευτυχώς ο χώρος του θεάματος σήμερα μπορεί και παρέχει μια μεγάλη ποικιλία. Όσον αφορά την καριέρα…γενικότερα χρειάζεται χρόνο, ικανότητες και γνώσεις για να δημιουργηθεί μέχρι να φτάσουμε στο σημείο να πούμε ότι χαρακτηρίζει έναν επαγγελματία. Επιπλέον, για να μπορέσει κάποιος να διαμορφώσει μια επιτυχημένη καριέρα θα πρέπει να κάνει κάτι το οποίο σίγουρα του αρέσει, να έχει αναπτύξει τις δεξιότητες που απαιτούνται ενώ παράλληλα να προσπαθεί να βελτιώνεται και να αναπτύσσεται συνεχώς. Πιστεύω πως η ευκολία έγκειται στη θέληση, την επιμονή και την υπομονή. Όποιος θέλει μπορεί.

Δείτε το βίντεο:

Δείτε το βίντεο:

Δείτε το βίντεο:

Δείτε το βίντεο:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης