Συνέντευξη στη Σπυριδωνία Κρανιώτη

Ο πολυτάλαντος τραγουδοποιός και τραγουδιστής Σταύρος Σιόλας είναι αδιαμφισβήτητα ένας από τους πιο αξιόλογους καλλιτέχνες της γενιάς του με μια καλλιτεχνική διαδρομή γεμάτη επιτυχίες, σημαντικές συνεργασίες και εξαιρετικά τραγούδια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η πηγή της έμπνευσης μου είναι ένας στίχος που θα με ιντριγκάρει που θα μιλάει για κάτι που με αφορά με έναν τρόπο πρωτότυπο ή κάποιο ερέθισμα απ την καθημερινότητα που θα με αγγίξει. Είμαι πολύ ευτυχής για όσα μου έφερε η ζωή» αναφέρει μεταξύ άλλων στο zougla.gr ο καταξιωμένος καλλιτέχνης με αφορμή την παράσταση του «Οι μόνοι ζευγάρια γίνονται» με τη Μάγδα Βαρούχα στον Σταυρό του Νότου, τις Παρασκευές 12-19-26 Νοεμβρίου.

Ακόμη ο Σταύρος Σιόλας εξηγεί γιατί η σημερινή εποχή είναι πολύ λιγότερο αθώα απ τις προηγούμενες και αποκαλύπτει τι ονειρεύεται για την καλλιτεχνική του πορεία.


 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πείτε μας λίγα λόγια για την επερχόμενη παράσταση σας «Οι μόνοι ζευγάρια γίνονται»

Η ιδέα να βρεθούμε μαζί επί σκηνής ανήκει στον γνωστό παραγωγό, αγαπημένο φίλο και συνεργάτη και των δύο Νίκο Μακράκη ο οποίος έχει και την καλλιτεχνική επιμέλεια της παράστασης.

 Ο τίτλος αποτυπώνει την ανάγκη να βρεθούμε πάλι μαζί. Να ανακτήσουμε όλων των ειδών τις σχέσεις που έχουν πληγεί, τις ερωτικές, τις φιλικές, τις συγγενικές, τις ανθρώπινες και αυτές που χρειάζονται για να υπάρξει μια μουσική παράσταση όπως αυτή που ετοιμάζουμε στον Σταυρό του νότου.

Μιλήστε μας  για τη συνεργασία σας με τη Μάγδα Βαρούχα

Τη Μαγδα την εκτιμούσα καλλιτεχνικά αλλά δεν τη γνώριζα προσωπικά. Συναντηθήκαμε πρώτη φορά στη Minos emi όπου συμφωνήσαμε να κάνουμε ένα τραγούδι μαζί κι έτσι προέκυψε το «Ξέρω μια χώρα» σε μουσική δική μου και στίχους του Σταύρου Σταύρου από όπου δανειστήκαμε και τον τίτλο της παράστασης μας «Οι μόνοι ζευγάρια γίνονται».

Τα τραγούδια σας είναι τόσο διαφορετικά το ένα από το άλλο, και  παίζονται εδώ και χρόνια διαρκώς στα ραδιόφωνα. Ποια η πηγή της έμπνευσης σας και πώς νιώθετε γι αυτήν την επιτυχημένη καλλιτεχνική πορεία σας;   

Η πηγή της έμπνευσης μου είναι ένας στίχος που θα με ιντριγκάρει που θα μιλάει για κάτι που με αφορά με έναν τρόπο πρωτότυπο ή κάποιο ερέθισμα απ την καθημερινότητα που θα με αγγίξει. Είμαι πολύ ευτυχής για όσα μου έφερε η ζωή!

Είστε ένας πολυτάλαντος καλλιτέχνης. Τραγουδοποιός,  ηθοποιός και τραγουδιστής.  Πώς συνδυάζονται όλες αυτές οι ιδιότητες  και πόσο σας βοήθησε το θέατρο στη μουσική σας διαδρομή.

Το θέατρο διαμόρφωσε τον τρόπο που βλέπω τον κόσμο. Τον τρόπο που ερμηνεύω και δημιουργώ. Αντιμετωπίζω τον στίχο που μελοποιώ σαν να πρόκειται για θεατρικό μονόλογο και τον ερμηνεύω αντιστοίχως η καθοδηγώ τον ερμηνευτή ομοιοτρόπως.

Ποια ήταν τα πρώτα σας μουσικά ακούσματα και ποιο είδος τραγουδιού αγαπάτε περισσότερο;

Τα πρώτα μουσικά μου ακούσματα ήταν ετερόκλητα όπως είναι και τώρα και αυτό είναι κάτι που συμβάλει στον πλούτο της καλλιτεχνικής ταυτότητας κάποιου. Ακούγαμε στο σπίτι Μοσχολιού και Γλυκερία αλλά και θρακιώτικα και μετά εγώ ανακάλυψα την κλασική μουσική τον Χατζηδάκι την Bjork τους Portishead τον Leonard Cohen και τον Νίκο Ξυδάκη αλλά και πολλές ακόμα μουσικές και καλλιτέχνες απ την παγκόσμια μουσική σκηνή!

Από τη μέχρι τώρα καλλιτεχνική σας διαδρομή ποιες στιγμές και συνεργασίες ξεχωρίζετε;

Η πιο μεγάλη στιγμή ήταν και η πρώτη μου δημόσια εμφάνιση μέσα απ την τηλεόραση της ΕΡΤ στο φεστιβάλ τραγουδιού Θεσσαλονίκης όπου κέρδισα το πρώτο βραβείο  καλύτερου τραγουδιού αλλά και το βραβείο ερμηνείας με «Της άρνης το νερό». Έκτοτε έκανα πολλά τραγούδια και συνεργάστηκα με πολλούς σημαντικούς καλλιτέχνες όπως ο Μάνος  Ελευθέριου, ο Νίκος Ξυδάκης ο Μανώλης Μητσιάς, η Ελεθερία Αρβανιτάκη, η Ελένη Τσαλιγοπούλου, ο Γιάννης Κότσιρας, Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου και πολλοί ακόμα και δεν ξεχωρίζω κανέναν!

Πώς διαχειριστήκατε όλο αυτό το διάστημα την περίοδο της καραντίνας;  Ήταν μία δημιουργική περίοδος για εσάς;

Η πρώτη περίοδος ναι. Βρήκα την ευκαιρία και μελοποίησα μέρος από το ημερολόγιο ενός αθέατου Απρίλη του Οδυσσέα Ελύτη αλλά και ολοκλήρωσα το άλμπουμ «Φωνές Θιάσου» που κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 20.

Πώς θα περιγράφατε τον εαυτό σας με λίγες λέξεις;

 Με το ένα πόδι στον ουρανό και το άλλο στη γη.

Πώς σας αρέσει να εκφράζεστε μουσικά; Προτιμάτε μεγάλους χώρους, συναυλίες ή πιο ατμοσφαιρικούς και μικρούς χώρους που ο ένας νιώθει την ενέργεια του άλλου;

Συνήθως προτιμώ χώρους που μπορεί να δημιουργηθεί παρεΐστικο κλίμα και διαμορφώνω αναλόγως το πρόγραμμα απολαμβάνω όμως και τις μεγάλες σκηνές όταν αυτό προκύπτει αλλά και τις θεατρικές σκηνές που υποστηρίζουν ένα πιο ιδιαίτερο ρεπερτόριο!

Ποια είναι η γνώμη σας για τη σημερινή κατάσταση στον χώρο του θεάματος και της μουσικής στην Ελλάδα; Πόσο εύκολο είναι να χτίσει κανείς σήμερα καριέρα στη μουσική;

Θα πω ότι  λέω πάντα σ αυτή την ερώτηση. Είναι το ίδιο εύκολο και το ίδιο δύσκολο με κάθε εποχή και για τον καθένα διαφέρει ανάλογα με το ταλέντο και την προσωπικότητα του.Θα παρατηρήσω ότι η σημερινή εποχή είναι πολύ λιγότερο αθώα απ τις προηγούμενες και μιλώ για τον χώρο που είναι κατειλημμένος και ελεγχόμενος στα μέσα περιορίζοντας τη προσβασιμότητα σε νέους. Όμως η κάθε εποχή έχει τα δικά της εμπόδια που πρέπει ο καθένας να υπερβεί βρίσκοντας η εφευρίσκοντας δρόμους γύρω από αυτά!

Στην καθημερινότητα σας τι σας δίνει χαρά και από πού αντλείτε για να είστε καλά;

Οι άνθρωποι μου και η δημιουργία!

Τι ονειρεύεστε για την καλλιτεχνική σας πορεία και ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Ονειρεύομαι και σχεδιάζω μουσικά ταξίδια μεταφορικά και κυριολεκτικά!

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης