Την όπερα του Τζιουζέπε Βέρντι (Giuseppe Verdi) «Rigoletto», μια από τις δημοφιλέστερες όπερες του μεγάλου μουσικοσυνθέτη, που βασίζεται στη νουβέλα του Βίκτoρος Ουγκό, με τίτλο «ο βασιλιάς διασκεδάζει», παρουσιάζει από την ερχόμενη Παρασκευή έως και τη Δευτέρα, για τέσσερις παραστάσεις, στο θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, το θέατρο «St. Petersburg Chamber Opera», που είναι το τρίτο μεγαλύτερο θέατρο όπερας στη Ρωσία, με έδρα την Αγία Πετρούπολη.

Πρόκειται για μια συνεργασία με το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, που ξεκίνησε στις αρχές του 2019, μετά από προσέγγιση της ρωσικής πλευράς και θα συνεχιστεί με την παρουσίαση της ελληνικής παραγωγής της όπερας του κλασικού ρεπερτορίου, «Διδώ και Αινείας» του Χένρι Πέρσελ (Henry Purcell), στο φεστιβάλ της Αγίας Πετρούπολης, τον Οκτώβριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Τις επόμενες μέρες φτάνουν στη Θεσσαλονίκη περίπου εκατό συντελεστές, μαζί με σκηνικά και κουστούμια, από την Αγία Πετρούπολη» τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος του Κέντρου Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Άννα Μυκωνίου, η οποία έκανε λόγο για μια σημαντική συνεργασία. Σημείωσε ακόμη ότι υπήρξε εξαιρετική χημεία ανάμεσα στις δύο πλευρές, ανέφερε ότι πρόκειται για μια παράσταση υψηλών προδιαγραφών, ωστόσο υπογράμμισε ότι τα εισιτήρια για τις παραστάσεις ξεκινούν από 10 ευρώ, προκειμένου η τιμή να είναι προσιτή στο κοινό της πόλης. Θύμισε, άλλωστε, ότι το «Rigoletto» είχε παρουσιαστεί την τελευταία φορά στη Θεσσαλονίκη το 2002 και ευχαρίστησε το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος για τη συνεργασία.

Δεν παρέλειψε, άλλωστε, να σημειώσει ότι η παρουσίαση της όπερας «Διδώ και Αινείας» στην Αγία Πετρούπολη θα δώσει τη δυνατότητα και στους καλλιτέχνες της Θεσσαλονίκης και της Περιφέρειας ευρύτερα να παρουσιάσουν τη δουλειά τους στο εξωτερικό. “Έχουμε την ευκαιρία να εξάγουμε πολιτισμό, μια δική μας παραγωγή που φτιάχτηκε από την ίδια την πόλη με τη συμφωνική ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης, τη μεικτή χορωδία Θεσσαλονίκης και ανθρώπους που ζουν και δουλεύουν εδώ” σημείωσε από την πλευρά του ο Θανάσης Κολαλάς, που ανέλαβε την καλλιτεχνική επιμέλεια της αποστολής στην Αγία Πετρούπολη. Στον ρόλο του Κέντρου Πολιτισμού της Περιφέρειας αναφέρθηκε η τομεάρχης Πολιτισμού της Περιφέρειας, Κατερίνα Περιστέρη, η οποία ευχήθηκε να εξελιχθεί η συνεργασία με τον καλύτερο τρόπο.

Με θερμά λόγια μίλησε για την Ελλάδα ο Γιούρι Αλεξαντρώφ, παραγωγός, σκηνοθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής στην όπερα «Rigoletto». «Βρίσκομαι σε μια χώρα που είναι η ρίζα της τέχνης και του πολιτισμού» είπε χαρακτηριστικά. Για την παράσταση που θα δοθεί επισήμανε ότι το εν λόγω έργο είναι πολύ δύσκολο και γενικά δεν παρουσιάζεται στο εξωτερικό λόγω των απαιτήσεών του, ωστόσο αποφασίστηκε να έρθει στη Θεσσαλονίκη με πέντε εκπληκτικούς ερμηνευτές και τρεις ομάδες καλλιτεχνών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο γενικός διευθυντής του θεάτρου «St. Petersburg Chamber Opera», Ευγκένι Μαλίνκι, επισήμανε ότι η περιοδεία του θεάτρου ξεκινά από την Ελλάδα, χαρακτήρισε άψογη τη συνεργασία, αναφέρθηκε στην ελληνική αποστολή η οποία θα παρουσιάσει την όπερα «Διδώ και Αινείας» και υπογράμμισε ότι γενικά στην Ευρώπη υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον στις όπερες του μπαρόκ και στη συγκεκριμένη. Απηύθυνε, εξάλλου, κάλεσμα σε όλους να επισκεφθούν την Αγία Πετρούπολη, καθώς, όπως σημείωσε, ξεκινά από τον Οκτώβριο η εφαρμογή συμφωνίας που προβλέπει τη δυνατότητα των πολιτών από 33 χώρες να επισκεφθούν την πόλη για οκτώ ημέρες, χωρίς να απαιτείται η έκδοση βίζας. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν σχετική πληροφόρηση στην ιστοσελίδα του υπουργείου εξωτερικών της Ρωσίας και στην ιστοσελίδα του γενικού προξενείου της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη.

Σημειώνεται ότι η διάρκεια της παράστασης «Rigoletto», είναι τρεις ώρες και 15 λεπτά, ενώ οι παραστάσεις θα δοθούν στις 20, 21, 22 και 23 Σεπτεμβρίου, στις 8 το βράδυ, στο θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος.

Η υπόθεση του έργου εκτυλίσσεται σε τρεις πράξεις. Η δράση του έργου τοποθετείται στην Μάντουα του 16ου αιώνα και αφηγείται τον έρωτα της Τζίλντας, κόρης του καμπούρη αυλικού γελωτοποιού Ριγκολέτου, για τον έκλυτο Δούκα της Μάντουας, ο οποίος της παρουσιάζεται ως φτωχός φοιτητής. Ο Δούκας της Μάντοβας είναι ένας ηγεμόνας σκληρός και επιπόλαιος, ενώ μοναδική του έγνοια είναι η κατάκτηση των γυναικών της περιοχής. Βοηθός στα σκοτεινά του σχέδια είναι ο γελωτοποιός του, ο καμπούρης Ριγκολέτο, ο οποίος στο βάθος όμως ζηλεύει και μισεί τον Δούκα. Ο Ριγκολέτο κρατά την κόρη του την Τζίλντα μακριά από το παλάτι για να την προστατέψει. Όμως η μοίρα παίζει το δικό της παιχνίδι…

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης