Συνέντευξη: Αναΐς Βάθη

Η Αλεξάνδρα Κόνιακ αποτελεί αδιαμφισβήτητα ένα από τα νέα ταλέντα της εγχώριας μουσικής σκηνής. Φωνή με συναίσθημα, βλέμμα που σε καθηλώνει και ερμηνεία που σε συνεπαίρνει. Η ερμηνεύτρια μίλησε αποκλειστικά στο zougla.gr και την Αναΐς Βάθη για την πορεία της στο τραγούδι, αποκαλύπτοντάς μας τα επόμενά της καλλιτεχνικά σχέδια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πότε ξεκίνησες να ασχολείσαι με τη μουσική;

Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Μιας που ολόκληρη η οικογένεια μου ασχολούταν με τη μουσική, ήταν κομμάτι της καθημερινότητάς μου από σχεδόν βρεφική ηλικία. Εισχώρησε στη ζωή μου με πολύ φυσικό τρόπο και μεγαλώνοντας άρχισα να εμβαθύνω. Διάβασα, μελέτησα, άκουσα πολλούς καλλιτέχνες και είδη κι έτσι την αγάπησα ακόμα περισσότερο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ποιο είναι το μήνυμα που θέλεις να περάσεις μέσα από τα τραγούδια που ερμηνεύεις;

Ότι για να είμαστε ευτυχισμένοι πρέπει να είμαστε ειλικρινείς με τον εαυτό μας, ότι οι μεγάλοι έρωτες πρέπει να τελειώνουν την κατάλληλη στιγμή και το να αντέξει μία σχέση στο χρόνο, εκτός των άλλων, είναι θέμα επιλογής. Αυτά είναι μερικά από τα μηνύματα των τραγουδιών του πρώτου ολοκληρωμένου μου δίσκου με τίτλο “Λαχείο”, που κυκλοφόρησε πριν ένα χρόνο από την Polymusic.

Πιστεύεις ότι στη σημερινή Αθηναϊκή σκηνή το έντεχνο, αν μου επιτρέπεται ο όρος, έχει απήχηση;

Σίγουρα το κοινό του είναι κάπως πιο περιορισμένο από αυτού που ονομάζουμε mainstream αλλά όπως έχει δείξει η ιστορία, όταν είσαι καλός σε αυτό που κάνεις και υπάρχουν καλά τραγούδια, οι ακροατές αργά ή γρήγορα ταυτίζονται με έναν τρόπο κι ακολουθούν. Επίσης, με τις τελευταίες μου επιλογές δισκογραφικά αλλά και στο συναυλιακό κομμάτι, αποφεύγω τις ταμπέλες και τα μουσικά ταμπού κι απευθύνομαι σε όλο τον κόσμο ανεξαρτήτως ακουσμάτων.

Ως γυναίκα, αντιμετώπισες δυσκολίες στο χώρο;

Αμήχανες στιγμές ναι, όχι όμως δυσκολίες. Αν θέσεις εξαρχής τα όρια σου και με τους τρόπους και τη συμπεριφορά σου κερδίσεις το σεβασμό των γύρω σου, μπορείς να αποφύγεις σχεδόν όλες τις δυσάρεστες καταστάσεις.

Τι πιστεύεις ότι πρέπει να αλλάξει στην μουσική παιδεία του Έλληνα;

Νομίζω ότι η μουσική παιδεία στην Ελλάδα χρειάζεται να γίνει πιο σφαιρική. Καλό θα ήταν από μικρή ηλικία να αποκτάμε ακούσματα και να εκπαιδεύουμε το αισθητήριό μας να μπορεί να παρακολουθήσει και να εκτιμήσει μια ευρεία γκάμα μουσικών ακουσμάτων, έτσι ώστε να είμαστε πιο πλούσιοι εσωτερικά και να διευρίνουμε τον κόσμο μας.

Ποια είναι τα σχέδια σου για τη φετινή χρονιά;

Οι ζωντανές εμφανίσεις παρέα με την μπάντα μου συνεχώς εμπλουτίζονται και σταθερός στόχος μου είναι να πληθαίνουν και να έχουν πάντα κάτι να πουν. Παράλληλα με το μαέστρο και συνθέτη μου Χρίστο Σερενέ ξεκινάμε τη συλλογή υλικού για το δεύτερο δίσκο, δείγματα του οποίου θα κυκλοφορήσουν εντός του ’19.

Ποιες ανερχόμενες φωνές ξεχωρίζεις και θα ήθελες να συνεργαστείς;

Σε ένα τραγούδι του δίσκου (Μια βόλτα στην πόλη) συμμετέχουν η Μάγδα Βαρούχα, η Μιρέλα Πάχου και η Βαλάντω Τρύφωνος. Τις εκτιμώ πολύ και δεν αποκλείω το ενδεχόμενο να το επαναλάβουμε στο μέλλον. Ωστόσο μου αρέσουν κι άλλες φωνές όπως ενδεικτικά η Γιάννα Βασιλείου, ο Βασίλης Λαμπρόπουλος κι ο Βασίλης Κατσούλας. Ελπίζω κάποια στιγμή οι συνθήκες να το επιτρέψουν και να συμπράξουμε.

Η Αλεξάνδρα Κόνιακ θα εμφανιστεί την Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου στο Barrus by Spollati (Αθήνα, πλατεία Αγίας Ειρήνης) για τον εορτασμό του ενός έτους κυκλοφορίας του δίσκου “Λαχείο”.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης