Ένας καλλιτέχνης πολύ ιδιαίτερος και πρωτοπόρος ξεκινά τη συνεργασία του με την Final Touch και παρουσιάζει την πρώτη του ολοκληρωμένη δισκογραφική δουλειά.

Ο δίσκος φέρει τον συμβολικό τίτλο «Through Time», καθώς αποτελεί το ηχητικό αποτύπωμα μιας δωδεκαετούς περιόδου, περιγράφοντας το συναισθηματικό ταξίδι του καλλιτέχνη μέσα στον χρόνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η σύνθεση και ηχογράφηση των τραγουδιών έλαβε χώρα σε διάφορες περιόδους αλλά κατά τη μίξη αντιμετωπίστηκαν σαν κομμάτια του ίδιου παζλ, μιας και η διαφορετικότητα τους είναι αποκύημα της έλξης του καλλιτέχνη για διαφορετικά μουσικά όργανα και είδη όπως rock, folk, jazz, πειραματική, electronica, κλασσική μουσική.

Πηγή έμπνευσης υπήρξε ο τρόπος με τον οποίο ο Yorgos Elàson βιώνει την καθημερινότητα. Η μοναξιά, η συντροφικότητα, η απογοήτευση, η απλότητα, το απρόσιτο, η επαφή, ο απραγματοποίητος πόθος, η φύση και η απομάκρυνση μας από αυτή, είναι τα κυρια θέματα της έμπνευσής του.

Ο πολυτάλαντος τραγουδοποιός και πολυοργανίστας σε αυτό του το εγχείρημα έκανε ο ίδιος τη σύνθεση, παραγωγή, ενορχήστρωση, ηχοληψία, editing, μίξη, καθώς και τραγούδησε και έπαιξε τα περισσότερα όργανα, ενώ προγραμμάτισε τα όργανα που δεν παίζει. Επιπλέον, ανέλαβε και δημιούργησε με την προσωπική του αισθητική το γραφιστικό κομμάτι του άλμπουμ, καθώς και το video clip για το single.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το τραγούδι που επέλεξε για να μας μυήσει στον σκοτεινό, μινιμαλιστικό του κόσμο, είναι μια πρωτοποριακή επανεκτέλεση του κλασσικού τραγουδιού «Απόψε αντάμωσα το Χάρο», σε στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου και μουσική του Μίμη Πλέσσα, που πρωτοτραγούδησε ο Γιάννης Πουλόπουλος.

Ο ίδιος ο Μίμης Πλέσσας, ακούγοντας την εκτέλεση του Elàson, τη χαρακτήρισε «ευαίσθητη, συνεπή και σύγχρονη» ενώ δεν παρέλειψε να δώσει και τα συγχαρητήρια του!

Τα μινιμαλιστικά samples, πλήκτρα, βιολιά και τα φωνητικά του Elàson δημιουργούν μια ανατριχιαστικά συγκινητική ατμόσφαιρα που παντρεύει το παλιό με το μοντέρνο με τρόπο μοναδικό.

Στο σύνολο του, το album αυτό αποτελεί ένα σύγχρονο μουσικό κόσμημα, με ήχους που ταξιδεύουν τον ακροατή και τον προσκαλούν να βυθιστεί στο πολυδιάστατο σύμπαν του Yorgos Elàson.

Λίγα λόγια για τον καλλιτέχνη:

Ο Yorgos Elàson, γεννημένος το 1981 σε ένα προάστιο της Αθήνας, είναι αυτοδίδακτος πολυοργανίστας του οποίου η ερμηνευτική ευχέρεια συμπεριλαμβάνει κιθάρες, πιάνο, τύμπανα, μπάσο, τζουρά και πειραματίζεται με οποιοδήποτε μουσικό όργανο πέσει στα χέρια του.

Οι σπουδές του ξεκίνησαν με κύρια ειδικότητα την μουσική τεχνολογία, με σκοπό να τον φέρουν πιο κοντά στον μουσικό προγραμματισμό και το digital recording τα οποία θα γινόντουσαν τα εργαλεία για την παραγωγή της μουσικής του.

Στη συνέχεια διδάχτηκε την ειδικότητα της ηχοληψίας, η οποία ήταν απαραίτητη για να αποκτήσει τεχνικές γνώσεις περί του αντικειμένου. Όντας αυτοδίδακτος μουσικός εμπλούτισε τις γνώσεις του με την μαθητεία του σε ωδείο, επάνω στο ειδικό αρμονίας της μουσικής και στην φωνητική-ορθοφωνία. Σύντομα απέκτησε το Bachelor of Science στην Μουσική Τεχνολογία από το Preston University (USA).

Αμέσως μετά τις σπουδές του εργάσθηκε στο «Athens Mastering» ως ηχολήπτης και σε νυχτερινά μαγαζιά ως μουσικός ή ηχολήπτης. Την τελευταία δεκαετία αξιοποιεί άλλες πτυχές της καλλιτεχνικής του φύσης εργαζόμενος ως γραφίστας και σχεδιαστής.

Παράλληλα μελετά θεωρητικά και πρακτικά την ακουστική κλειστών χώρων.

Είναι συνθέτης, στιχουργός και παραγωγός της μουσικής του, η οποία, σαφώς επηρεασμένη από τα ακούσματα του και λόγω της μελέτης του επάνω στα διαφορετικά μουσικά όργανα, συνδυάζει διαφορετικά στυλ όπως ακουστική rock, παραδοσιακή, ηλεκτρονική, jazz και πειραματική.

Δείτε το βίντεο:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης