Οι πολιτιστικοί σύλλογοι έκλεισαν σε όλη τη χώρα, λόγω των περιοριστικών μέτρων για την αποτροπή διάδοσης του κορωνοϊού, ωστόσο κάποιοι εξ αυτών αποφάσισαν να «ανοίξουν» τις διαδικτυακές πύλες τους στο κοινό.

Εκδηλώσεις, χορευτικά και εικαστικά γεγονότα επιστρέφουν στη ζωή των πολιτών, με την πολύτιμη βοήθεια της τεχνολογίας. Ήδη, τα μέλη της ένωσης ποντίων Ν. Κιλκίς «Οι Αργοναύτες», σε ρόλο …παρουσιαστών, έκαναν την πρώτη τους διαδικτυακή εκπομπή και επέλεξαν για την πρεμιέρα τους ως κεντρικό θέμα τη λαογραφία του Πόντου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Σκεφτήκαμε πως μπορούμε να “ανοίξουμε” τους συλλόγους μας, που προωθούν εδώ και δεκαετίες τον πολιτισμό. Αποφασίσαμε να συνεχίσουμε, με όποιον τρόπο οι καιροί μας επιτρέπουν, να μείνουμε όρθιοι σε αυτόν τον αγώνα. Το διαδίκτυο σαφώς και δεν μπορεί να υποκαθιστά σε μόνιμη βάση την άμεση επαφή των μελών ενός συλλόγου αλλά στο προσωρινό κέλευσμα των καιρών “Μένουμε σπίτι”, αποτελεί μία διέξοδο επικοινωνίας που θα την εκμεταλλευτούμε στο έπακρο για να συνεχίσουμε να δηλώνουμε παρόντες», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η γενική γραμματέας του συλλόγου Λένα Σαββίδου.

Τα μέλη του συλλόγου έχουν ήδη στα χέρια τους υλικό για τα επόμενα «γυρίσματα», ενώ ο κόσμος θα έχει τη δυνατότητα να στέλνει ιδέες και προτάσεις για τις διαδικτυακές εμφανίσεις των «Αργοναυτών», που έχουν στόχο να κρατήσουν τον κόσμο κοντά στον σύλλογο και τις δράσεις του αλλά και να τους ψυχαγωγήσουν «τηλεοπτικά», αυτό το διάστημα της «καραντίνας».

Οι εκπομπές θα προβάλλονται τρεις φορές την εβδομάδα και οι θεματικές ενότητες θα περιλαμβάνουν όλες τις πτυχές του ποντιακού στοιχείου. Μάλιστα, στην πρεμιέρα, τα μέλη του συλλόγου, μπαίνοντας στο πνεύμα των ημερών, έδωσαν και οδηγίες για την κατασκευή ενός πασχαλινού στεφανιού με υφασμάτινα αβγά χρησιμοποιώντας υλικά που υπάρχουν στα περισσότερα σπίτια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την πλευρά της, η Ηπειρωτική Εστία Θεσσαλονίκης, που επίσης δεν λειτουργεί λόγω των μέτρων για τον κορωνοϊό, έχει ανοίξει τις τηλεφωνικές της γραμμές και κρατά τη ζεστή επαφή με τα μέλη της. «Ενισχύαμε τη δράση “Δεν είσαι μόνος” και σχεδόν καθημερινά επικοινωνούμε με τα μέλη μας. Πολλοί απ’ αυτούς, μάλιστα, συγκινούνται και περιμένουν με ανυπομονησία την επόμενη επικοινωνία. Στις συζητήσεις μας είναι πρώτο θέμα ο κορωνοϊός, αλλά κι η επόμενη μέρα του συλλόγου, ενώ συγκεντρώνουμε και ιδέες», εξηγεί στο ΑΠΕ- ΜΠΕ η γενική γραμματέας του διοικητικού συμβουλίου της Ηπειρωτικής Εστίας Θεσσαλονίκης, Αθηνά Τοτοκώτση.

Στη σελίδα της Ηπειρωτικής Εστίας στο facebook μπορεί επίσης κάποιος να ενημερωθεί ακόμη και για οικονομικά θέματα και να στείλει ερωτήσεις, στις οποίες απαντούν ειδικοί.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης