Μια δυνατή ρίζα ενώνει την ιδιαίτερη ιερή εικονογραφία και τις διαδρομές της πίστης μεταξύ της Ελλάδας και της Ιταλίας. Η εξαιρετική ομοιότητα της βυζαντινής εικόνας της Madonna di Ripalta (που είναι πολιούχος της πόλης της Cerignola της Απουλίας και λατρεύεται και στο Τορίνο) με αυτήν της Παναγίας Κανάλας στην Κύθνο, υπήρξε η αφορμή να ξεκινήσει ένας πρώτος και αποφασιστικός διάλογος όσον αφορά τη θρησκευτική, ιστορική και πολιτιστική συνάντηση μεταξύ των δύο χωρών, των πολιτών και πιστών τους.

Μερική απεικόνιση της Παναγίας της Κανάλας (αριστερά) και της Madonna di Ripalta (δεξιά)

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πρωτοβουλία αυτή στοχεύει στην ενίσχυση και την προώθηση των δεσμών που ενώνουν τις δύο χώρες και τις κοινές τους μεσογειακές ρίζες, δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στην ιερή εικονογραφία και στις διαδρομές της πίστης μεταξύ του Τορίνο, της Cerignola και της Κύθνου.

Ένα πιστό αντίγραφο της βυζαντινής αυτής εικόνας θα δωρηθεί στον Δήμο Κύθνου ως ένδειξη φιλίας και ενότητας μεταξύ των δύο λαών. Τελέστηκε δε ειδική λειτουργία ευλογίας της εικόνας στο Τορίνο, στην εκκλησία Madonna del la Pace (Παναγιά Ειρηνοποιός), όπου γίνεται κάθε χρόνο η γιορτή της Θεοτόκου με την Κοινότητα της Cerignola και τον Σύλλογο La Cicogna, προκειμένου να συνοδευθεί στο ταξίδι της για το νέο της προορισμό, την Κύθνο μας.

Μια αντιπροσωπεία από την Ιταλία, συμπεριλαμβανομένων κληρικών και πολιτών, θα φτάσει στην Κύθνο στις 18 Ιουνίου 2022, συνοδεύοντας την εικόνα της Madonna di Ripalta.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συνάντηση θα είναι μια ευκαιρία να εμβαθύνουμε και να ενδυναμώσουμε τις ιστορικά υπάρχουσες σχέσεις μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας, αλλά με μια πρωτότυπη παραδοσιακή ιδιαιτερότητα, που είναι ικανή να αποκαλύψει τους αρχαίους υλικούς και πνευματικούς μας δεσμούς.

Θα είναι επίσης μια ευκαιρία να γιορτάσουμε με ελληνικές και ιταλικές μελωδίες και χορούς από την κοινή μεσογειακή μας παράδοση.

Simone Campa

Οι εκδηλώσεις θα πλαισιωθούν από μουσικoχορευτική βραδιά με τη συμμετοχή τριών εξεχόντων Ιταλών καλλιτεχνών, των μουσικών Simone Campa και Domenico Celiberti, της χορεύτριας Maristella Martella καθώς και ντόπιων μουσικών και χορευτών σε συνεργασία με τους Πολιτιστικούς Συλλόγους Δρυοπίδας και Χώρας Κύθνου.

Aκολουθεί ένα υπέροχο βίντεο με εικόνες εποχής από τη λατρεία της Madonna di Ripalta, που θυμίζει αντίστοιχες θρησκευτικές εκδηλώσεις στην Ελλάδα. Απολαύστε το, καθώς και τη συγκινητική ομοιότητα με την εικόνα της Παναγίας της Κανάλας!

Δείτε το βίντεο:

Πληροφορίες για τη Madonna di Ripalta

Είναι η Πολιούχος της πόλης Cerignola στην Απουλία της Νότιας Ιταλίας

Η εικόνα απεικονίζει τη Θεοτόκο βρεφοκρατούσα, ένθρονη και χρονολογείται τον 13ο αιώνα.

Σύμφωνα με την παράδοση, την εικόνα την έφεραν μαζί τους Βασιλιανοί Μοναχοί προερχόμενοι από το Βυζάντιο. Όταν κατά τη διάρκεια της εικονομαχίας το μοναστήρι τους καταστράφηκε, για να σώσουν την πολύτιμη εικόνα από την εικονοκλαστική μανία, την έκρυψαν σε μια σπηλιά κοντά στις όχθες του ποταμού Ofanto. Η ιερή εικόνα, η οποία θεωρούνταν χαμένη, βρέθηκε τυχαία το 1172 από μια ομάδα ληστών οι οποίοι χρησιμοποίησαν την ξύλινη επιφάνεια για να κόψουν το λαρδί για το γεύμα τους. Τότε το ξύλο άρχισε να ματώνει και οι ληστές αντιλήφθηκαν ότι πρόκειται για ιερή εικόνα και την παρέδωσαν στον Επίσκοπο. Το 1859 ο Πάπας Πίος 9ος την ανακήρυξε Πολιούχο της Cerignola.

Είναι μια από τις ελάχιστες σωζόμενες βυζαντινές εικόνες στην Απουλία που αναπαριστούν την Παναγία ένθρονη. Η Θεοτόκος, καθισμένη σε πλούσια διακοσμημένο θρόνο, φοράει μπλε χιτώνα και σκούρο κόκκινο μαφώριο ενώ κρατάει τον μικρό Ιησού εκ δεξιών. Το Θείο Βρέφος φοράει κοντό χιτώνα στο χρώμα της σκουριάς με λεπτές χρυσές διακοσμήσεις και ευλογεί με το δεξί του χέρι ενώ στο αριστερό κρατάει περγαμηνή. Στις δύο επάνω γωνίες απεικονίζονται οι φιγούρες δύο αγγέλων πάνω σε σύννεφα και υπάρχει η επιγραφή ΜΗΡ  ΘΟΥ.
 
Πρόγραμμα εκδηλώσεων:

Σάββατο 18 Ιουνίου 2022

Παναγία Κανάλα, ώρα 18.00 μμ.

Προσκύνημα της Ιταλικής αντιπροσωπείας που θα συνοδεύεται από τον Ιερέα Don Luca στην Παναγία Κανάλα, προσευχή, συνάντηση των δύο εικόνων και των πιστών.

Κυριακή 19 Ιουνίου 2022

Πλατεία Δημαρχείου, Χώρα, ώρα 11.00 πμ.

Τελετή δωρεάς στην Κύθνο της εικόνας της Madonna di Ripalta που είναι πολιούχος της Cerignola στη Νότια Ιταλία και λατρεύεται και στην πόλη του Τορίνο.Συνάντηση των Δημοτών της Κύθνου με την Ιταλική αντιπροσωπεία.

Θεατράκι Δρυοπίδας ώρα 21.00 μμ.

Maristella Martella

Ελληνο-Ιταλική γιορτή
 

Παραδοσιακές μουσικές και χοροί από Ελλάδα και την Ιταλία.Προσκεκλημένοι από την Ιταλία οι μουσικοί Simone Campa και Domenico Celiberti και η χορεύτρια Maristella Martella, με τη συμμετοχή ντόπιων μουσικών και χορευτών.

Πρόκειται για μια συνεργασία του Δήμου Κύθνου με την Περιφέρεια Απουλίας, τον Σύλλογο La Cicogna, και τους Πολιτιστικούς Συλλόγους Δρυοπίδας και Χώρας Κύθνου, στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Πρωτοβουλίας kythniale.

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης