Εδώ και περισσότερα από 50 χρόνια ο ιδρυτής της οργάνωσης Sea Shepherd Global, Πολ Γουότσον, έχει αφιερώσει τη ζωή του στην προστασία φαλαινών, δελφινιών, καρχαριών και γενικά της θαλάσσιας ζωής – συχνά με μεγάλο προσωπικό κίνδυνο.

Στο ντοκιμαντέρ «Watson», σε παραγωγή-σκηνοθεσία της Λέζλι Τσίλκοτ, καταγράφεται η πορεία του καπετάνιου Πολ Γουότσον από την παιδική του ηλικία μέχρι σήμερα και προβάλλεται το πώς η Sea Shepherd έχει εξελιχθεί σε ένα παγκόσμιο κίνημα με παραρτήματα σε δεκάδες χώρες και με χιλιάδες μέλη να αποτελούν πληρώματα αρκετών πλοίων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Μεγάλωσα σε ένα ψαροχώρι του ανατολικού Καναδά και όταν ήμουν 10 ετών πέρασα ένα καλοκαίρι κολυμπώντας με μια οικογένεια καστόρων στο κοντινό δάσος» αναφέρει ο Πολ Γουότσον.

«Ήταν μια σπουδαία στιγμή και το επόμενο έτος, όταν ήμουν 11 ετών, πήγα να βρω τους κάστορες και διαπίστωσα ότι είχαν φύγει. Οι κυνηγοί τούς είχαν πάρει όλους… Αυτό με έκανε να θυμώσω τόσο πολύ, ώστε τον χειμώνα άρχισα να ελευθερώνω τα ζώα και να καταστρέφω τις παγίδες. Έτσι ξεκίνησα πραγματικά ως ακτιβιστής για την προστασία των ζώων, στα 11» επισημαίνει.

Στα 19 του χρόνια ο Πολ Γουότσον έγινε το νεότερο ιδρυτικό μέλος της Greenpeace, από την οποία αποχώρησε το 1977, επειδή, όπως εξηγεί, ήθελε να παρέμβει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεν του άρεσε η ιδέα της διαμαρτυρίας. Ήθελε να κάνει τη διαφορά και να παρεμβαίνει. Γι΄ αυτό ίδρυσε τη «Sea Shepherd».

«Για μένα, η διαμαρτυρία είναι υποχωρητική. Πάντα υπήρξε. Είναι σαν λες: “Παρακαλώ, παρακαλώ, παρακαλώ, μη σκοτώσετε τη φάλαινα” και το κάνουν ούτως ή άλλως και το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να βγάλεις μια φωτογραφία» υπογραμμίζει.

Ο Γουότσον σε συνέντευξή του στην εφημερίδα The Sydney Morning Herald για το ντοκιμαντέρ, τα τηλεοπτικά δικαιώματα του οποίου έχει αποκτήσει το Animal Planet, απορρίπτει τους ισχυρισμούς ότι η παρέμβαση της Sea Shepherd ισοδυναμεί με τρομοκρατία.

Τα πλοία της οργάνωσης έρχονται ακόμα και σε συγκρούσεις για να σταματήσουν παράνομες ενέργειες εναντίον της θαλάσσιας ζωής, από την Ευρώπη έως τον Νότιο Ωκεανό, μεταξύ άλλων, με ιαπωνικά φαλαινοθηρικά σκάφη και με αλιευτικά στα ύδατα της Γουατεμάλας.

«Είμαστε μία οργάνωση κατά της λαθροθηρίας, τώρα ένα κίνημα, και αποκαλώ αυτό που κάνουμε “επιθετική μη βία”» λέει. «Είμαστε επιθετικοί, αλλά ποτέ δεν τραυματίσαμε κανέναν σε ολόκληρη την ιστορία μας και σκοπεύουμε να διατηρήσουμε αυτό το ρεκόρ. Ωστόσο οι εκστρατείες μας ήταν επιτυχείς λόγω αυτής της επιθετικής προσέγγισης» προσθέτει.

Η ταινία είναι μια κύρια συνέντευξη με τον Πολ Γουότσον και προβάλλεται επίσης αρχειακό υλικό της Sea Shepherd. Ο ιδρυτής της οργάνωσης έχει ζήσει μια περιπετειώδη ζωή. Έχει πυροβοληθεί, φυλακιστεί και απειληθεί περισσότερες φορές απ’ όσες θυμάται.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης