H 96η τελετή απονομής των Όσκαρ είναι γεγονός και όλα τα βλέμματα απόψε είναι στραμμένα στο Dolby Theatre του Λος Άντζελες, με οικοδεσπότη τον Τζίμι Κίμελ.

Αξίζει να αναφερθεί πως ο Αμερικανός κωμικός και παρουσιαστής τηλεοπτικής εκπομπής αναλαμβάνει για τέταρτη φορά τον ρόλο του οικοδεσπότη της βραδιάς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τζίμι Κίμελ

Δείτε τις αφίξεις:

Επίσης ανακοινώθηκε ότι οι συμπρωταγωνιστές του «Σημαδεμένου», Μισέλ Φάιφερ (Michelle Pfeiffer) και Αλ Πατσίνο (Al Pacino) θα είναι μεταξύ των καλλιτεχνών που θα ανέβουν στη σκηνή για να απονείμουν τα χρυσά αγαλματίδια στους νικητές. Όπως και η Τζέσικα Λανγκ (Jessica Lange), η Λουπίτα Νιόνγκο (Luptia Nyong’o), η Zendaya και οι Μάθιου ΜακΚόναχι (Matthew McConaughey), Νίκολας Κέιτζ (Nicolas Cage), Μαχερσάλα Αλί (Mahershala Ali) και Σαμ Ρόκγουελ (Sam Rockwell).

Επίσης πολλοί από τους παρουσιαστές θα είναι οι περσινοί νικητές, ανάμεσα στους οποίους οι Μισέλ Γιο (Michelle Yeoh), Τζόναθαν Κι Κουάν (Ke Huy Quan), Τζέιμι Λι Κέρτις (Jamie Lee Curtis) και Μπρένταν Φρέιζερ (Brendan Fraser).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι νικητές της βραδιάς

Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας για τον Κρίστοφερ Νόλαν και το Oppenheimer

Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου για την Έμα Στόουν και το Pure Things

Όσκαρ Καλύτερου Σκηνοθέτη στον Κρίστοφερ Νόλαν για το Oppenheimer

Όσκαρ Α’ Αντρικού Ρόλου για τον Κίλιαν Μέρφι και το Oppenheimer

 

Ένα βίντεο αφιερωμένο στους καλλιτέχνες που έφυγαν από τη ζωή με τον Αντρέα Μποτσέλι να τραγουδάει live και να συγκινεί το κοινό.

Όσκαρ Καλύτερου Τραγουδιού για το What Was I Made For (Barbie)

Όσκαρ καλύτερης Μουσικής / Soundtrack για τον Ludwig Göransson και το Oppenheimer

Όσκαρ Ήχου για την ταινία Ζώνη Ενδιαφέροντος

Όσκαρ Φωτογραφίας για το Oppenheimer

Όσκαρ Ντοκιμαντέρ Μεγάλου Μήκους για το 20 Days In Mariupol

Όσκαρ Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους για το The Last Repair Shop

Όσκαρ Μοντάζ: Oppenheimer

Όσκαρ Οπτικών Εφέ: Godzilla Minus One

Όσκαρ Β’ Αντρικού Ρόλου: Robert Downey Jr – Oppenheimer

Όσκαρ Ξενόγλωσσης (Διεθνούς) Ταινίας: Ζώνη Ενδιαφέροντος

Γυμνός στη σκηνή ο Τζον Σίνα!

Η στιγμή που ο Τζον Σίνα πήγε να παρουσιάσει το Όσκαρ Κουστουμιών

 

Όσκαρ Κοστουμιών: Pure Things

Όσκαρ Όσκαρ Παραγωγής (Σκηνογραφίας) – Poor Things

Όσκαρ Make-up and hairstyling : Pure Things

Διασκευασμένο Σενάριο- American Fiction

Πρωτότυπου Σεναρίου – Ανατομία μιας Πτώσης

Όσκαρ Β’ γυναικείου ρόλου

Η Ντέι’Βάιν Τζόι Ράντολφ έλαβε το βραβείο δεύτερου γυναικείου ρόλου για την ενσάρκωση της πενθούσας μαγείρισσας στη χριστουγεννιάτικη ταινία «Τα παιδιά του χειμώνα» («The Holdovers», σε σκηνοθεσία Αλεξάντερ Πέιν).

Η ερμηνεία της 37χρονης αφροαμερικανίδας ηθοποιού στον ρόλο της Μέρι Λαμ της χάρισε την επικράτηση έναντι βαρύτερων ονομάτων: το βραβείο διεκδικούσαν επίσης η Τζόντι Φόστερ («Nyad»), η Αμέρικα Φερέρα («Μπάρμπι»), η Έμιλι Μπλαντ («Οπενχάιμερ»), και η Ντανιέλ Μπρουκς («The Color Purple»).

Καλύτερη ταινία κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους

War Is Over! Inspired by the Music of John & Yoko

Όσκαρ Καλύτερης Ταινία Κινουμένων Σχεδίων – «Το Αγόρι και ο Ερωδιός»

Μπίλι Άϊλις – Αμέρικα Φερέρα – Φινέας Ο’ Κόνελ

Tα πέντε υποψήφια για Όσκαρ τραγούδια θα παρουσιαστούν απόψε στη σκηνή του «Dolby Theatre» κατά τη διάρκεια της 96ης τελετής των διάσημων βραβείων.

Ο Τζον Μπατίστ (Jon Batiste) θα ερμηνεύσει το «It Never Went Away» από την ταινία «American Symphony» και η Becky G το «The Fire Inside» από το «Flamin’ Hot».

Η Μπίλι Άϊλις (Billie Eilish) και ο Φινέας (Finneas) θα τραγουδήσουν το τραγούδι «What Was I Made For?» από την «Barbie» καθώς και οι Ράιαν Γκόσλινγκ (Ryan Gosling) και Μαρκ Ρόνσον (Mark Ronson) το «I’m Just Ken» όπως είχε αναφέρει το Variety.

Τέλος το τραγούδι της ταινίας «Killers of the Flower Moon», «Wahzhazhe« (A Song For My People)» θα ερμηνεύσουν ο Σκοτ Τζορτζ (Scott George) και οι Osage Tribe.

Στην Ελλάδα η μετάδοση της λαμπερής τελετής θα γίνει από το ειδικό κανάλι COSMOTE CINEMA OSCARS HD, με ελληνικό σχολιασμό από τους Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλο και Ιωσηφίνα Γριβέα. Παράλληλα, στη Θεσσαλονίκη οι θαμώνες του κινηματογράφου «Ολύμπιον», θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν σε ζωντανή μετάδοση την τελετή απονομής, στο πλαίσιο του 26ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Η είσοδος στην εκδήλωση θα γίνεται με μηδενικό εισιτήριο που θα εκδίδεται από τα ταμεία του Φεστιβάλ.

Οι πρώτες παρουσίες στο κόκκινο χαλί

Έλσα Πατάκι -Κρις Χέμσγουορθ

Μάργκοτ Ρόμπι

Ζεντάγια

Κίλιαν Μέρφι

Κρίστοφερ Νόλαν

Γιώργος Λάνθιμος

Έμα Στόουν

Μαρκ Ράφαλο

Λίλι Γκλάντστοουν

Έμιλι Μπλαντ

Γκρέτα Γκέργουιγκ

Ράιαν Γκόσλινγκ

Da’Vine Joy Randolph

Πολ Τζιαμάτι

Τζέιμι Λι Κέρτις

Μισέλ Γέο

Μπρένταν Φρέιζερ

Ζυστίν Τριέτ

Σίνθια Ερίβο

Τζόντι Φόστερ

Ρίτα Μορένο

Αμέρικα Φερέρα

Ρίκο Σιμπάτα – Νίκολας Κέιτζ

Κίρστεν Ντανστ -Τζέσι Πλίμονς

Χέιλι Στάινφελντ

Αντρέα Μποστσέλι

Τόνι ΜακΝαμάρα – Μπελίντα Μπρόμιλοου

Ριντ Μοράνο – Τιμ Ρόμπινς

Ντέιβιντ Λιτς – Κέλι Μακκόρμικ

Λινέτ Χάουελ Τέιλορ

Η ηθοποιός Λία Λιούις

Νίκι Μπένθαμ

Η ηθοποιός Μαϊτρέγι Ραμακρίσναν

Ποια είναι τα φαβορί για τα περισσότερα Όσκαρ

Τέσσερις είναι οι ταινίες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των προγνωστικών και των στοιχημάτων τις τελευταίες μέρες: το «Οπενχάιμερ» (13 υποψηφιότητες) του Κρίστοφερ Νόλαν, που ανατέμνει μία σκοτεινή ιστορική περίοδο, σκιαγραφώντας την άνοδο και την πτώση του «πατέρα» της ατομικής βόμβας Ρόμπερτ Οπενχάιμερ.

Το «Poor Things» του Γιώργου Λάνθιμου (11 υποψηφιότητες), που αντιστρέφει τον μύθο του Φρανκενστάιν και καταθέτει ένα καυστικό δοκίμιο για την ελευθερία και τη χαρά του σεξ, τις ταξικές ανισότητες, την ατομική και κοινωνική αυτοδιάθεση, την επιθυμία και την αγάπη.

Οι «Δολοφόνοι του ανθισμένου φεγγαριού» (10 υποψηφιότητες) του Μάρτιν Σκορσέζε, που ξεδιπλώνει την άγνωστη ιστορία της στυγνής εκμετάλλευσης των αυτοχθόνων Όσεϊτζ στη μεταπολεμική Αμερική, μέσα από έναν επώδυνο απολογισμό της αιματοβαμμένης αμερικανικής ταυτότητας.

Και το εισπρακτικό φαινόμενο «Μπάρμπι» (8 υποψηφιότητες) της Γκρέτα Γκέργουιγκ, μια απολαυστική κωμωδία που μετατρέπει ένα σύμβολο της ποπ κουλτούρας σε όχημα για έναν δηκτικό σχολιασμό απέναντι στα πατριαρχικά στερεότυπα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των περισσότερων μεγάλων κινηματογραφικών μέσων (Variety, Screen International, Hollywood Reporter, Deadline και Indiewire) τα περισσότερα χρυσά αγαλματίδια θα κερδίσει η ταινία του Κρίστοφερ Νόλαν. Έχοντας τιμηθεί ήδη με βραβεία από όλες σχεδόν τις επαγγελματικές ενώσεις (ηθοποιών, σκηνοθετών, παραγωγών κ.α.) καθώς και στις Χρυσές Σφαίρες και στα BAFTA, η βιογραφία του ανθρώπου που σχεδίασε την πρώτη ατομική βόμβα αναμένεται να θριαμβεύσει στη φετινή τελετή.

Η κατηγορία που συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον αυτή τη στιγμή είναι του πρώτου γυναικείου ρόλου, αφού κοντά στο νήμα βρίσκονται η Λίλι Γκλάντστοουν για την ταινία «Οι δολοφόνοι του ανθισμένου φεγγαριού» και η Έμα Στόουν για το «Poor Things». Και οι δύο έχουν κερδίσει τη Χρυσή Σφαίρα καλύτερης γυναικείας ερμηνείας, η μία στην κατηγορία κωμωδίας ή μιούζικαλ και η άλλη στην κατηγορία δραματικής ταινίας. Η Στόουν έχει κερδίσει το BAFTA, η Γκλάντστοουν ωστόσο κερδίζοντας το βραβείο της Ένωσης Αμερικανών Ηθοποιών (SAG)- τα μέλη της οποίας ψηφίζουν και για τα Οσκαρ, αυξάνει τις πιθανότητες να αναδειχθεί νικήτρια.

Ανάλογο ντέρμπι αναμένεται και στην κατηγορία του πρώτου ανδρικού ρόλου ανάμεσα στον Κίλιαν Μέρφι του «Οπενχάιμερ», ο οποίος θεωρείται φαβορί και τον Πολ Τζιαμάτι, ο οποίος βρίσκεται λίγα βήματα πίσω του, μολονότι η συγκινητική ερμηνεία του στην ταινία του Αλεξάντερ Πέιν «Τα παιδιά του Χειμώνα» θεωρείται από πολλούς η καλύτερη της χρονιάς.

Στις μεγάλες κατηγορίες καλύτερης ταινίας και σκηνοθεσίας, αδιαφιλονίκητο φαβορί είναι ο Κρίστοφερ Νόλαν, ο οποίος έχει σαρώσει σχεδόν όλα τα μέχρι τώρα βραβεία. Η ταινία του Γιώργου Λάνθιμου, η οποία έχει πάρει ενθουσιώδεις κριτικές και έχει υμνηθεί για την πρωτοποριακή κινηματογραφική της γλώσσα και για το διαχρονικό θέμα της γυναικείας χειραφέτησης, ενδέχεται να πάρει λίγα βραβεία, όπως εξάλλου έχει συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν με ανάλογες ταινίες που ξεπερνούν την εποχή τους. Ωστόσο ισχυρή πιθανότητα έχει να επικρατήσει στα βραβεία, ενδυματολογίας, σκηνογραφίας και μακιγιάζ. Ο μοντέρ της ταινίας Γιώργος Μαυροψαρίδης μπορεί να κάνει την έκπληξη και να κερδίσει το ανάλογο βραβείο για την εξαιρετική δουλειά του, τα φαβορί στην κατηγορία όμως θεωρούνται ο Τζένιφερ Λέιμ του «Οπενχάιμερ» και η βετεράνος και μόνιμη μοντέζ του Μάρτιν Σκορσέζε, Θέλμα Σουνμέικερ.

Σχεδόν σίγουρα είναι τα βραβεία των δεύτερων ρόλων. Η Ντα’ Βιν Τζόι Ράντολφ για τα «Παιδιά του Χειμώνα» και ο Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ για το «Οπενχάιμερ» αναμένονται να είναι οι φετινοί νικητές.

Στην κατηγορία της Διεθνούς Ταινίας, προβάδισμα έχει το συγκλονιστικό δράμα του Βρετανού Τζόναθαν Γκλέιζερ, «Ζώνη Ενδιαφέροντος» που περιγράφει την καθημερινότητα της οικογένειας του διοικητή του Άουσβιτς Ρούντολφ Ες ανατέμνοντας τη φρίκη του ναζισμού.

Ισχυρή όμως, είναι και η υποψηφιότητα της «Κοινωνίας του Χιονιού» του Ισπανού Χουάν Αντόνιο Μπαγιόνα η οποία αφηγείται μια από τις πιο ακραίες ιστορίες επιβίωσης. Βασίζεται στο ομότιτλο βιβλίο του Πάμπλο Βιέρσι (2008) και αναβιώνει την αεροπορική τραγωδία της ουρουγουανικής πτήσης τσάρτερ 571 στις χιονισμένες κορυφές των Άνδεων το 1972. Οι δεκαέξι επιζήσαντες του ατυχήματος έμειναν επί εβδομήντα δύο μέρες στα χιόνια και για να επιβιώσουν κατέφυγαν στον κανιβαλισμό.

Ακολουθούν αναλυτικά οι υποψηφιότητες:

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ

American Fiction
Ανατομία μιας Πτώσης
Barbie
Τα Παιδιά του Χειμώνα
Οι Δολοφόνοι του Ανθισμένου Φεγγαριού
Maestro
Οπενχάιμερ
Περασμένες Ζωές
Poor Things
Ζώνη Ενδιαφέροντος

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ

Ζιστίν Τριέ, Ανατομία μιας Πτώσης
Μάρτιν Σκορσέζε, Οι Δολοφόνοι του Ανθισμένου Φεγγαριού
Κρίστοφερ Νόλαν, Οπενχάιμερ
Γιώργος Λάνθιμος, Poor Things
Τζόναθαν Γκλέιζερ, Ζώνη Ενδιαφέροντος

Α’ ΑΝΔΡΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ

Μπράντλεϊ Κούπερ, Maestro
Κόλμαν Ντομίνγκο, Rustin
Πολ Τζιαμάτι, Τα Παιδιά του Χειμώνα
Κίλιαν Μέρφι, Οπενχάιμερ
Τζέφρι Ράιτ, American Fiction

Α’ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΣ ΡΟΛΟΣ

Ανέτ Μπένινγκ, Nyad
Λίλι Γκλάντστοουν, Οι Δολοφόνοι του Ανθισμένου Φεγγαριού
Σάντρα Ούλερ, Ανατομία μιας Πτώσης
Κάρεϊ Μάλιγκαν, Maestro
Έμα Στόουν, Poor Things

Β’ ΑΝΔΡΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ

Στέρλινγκ Κ. Μπράουν, American Fiction
Ρόμπερτ Ντε Νίρο, Οι Δολοφόνοι του Ανθισμένου Φεγγαριού
Ρόμπερτ Ντάουνι Τζ., Οπενχάιμερ
Ράιαν Γκόσλινγκ, Barbie
Μαρκ Ράφαλο, Poor Things

Β’ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΣ ΡΟΛΟΣ

Έμιλι Μπλαντ, Οπενχάιμερ
Ντανιέλ Μπρουκς, The Color Purple
Αμέρικα Φερέρα, Barbie
Τζόντι Φόστερ, Nyad
Ντε’Βάιν Τζόι Ράντολφ, Τα Παιδιά του Χειμώνα

ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ ΣΕΝΑΡΙΟ

Ανατομία μιας Πτώσης
Τα Παιδιά του Χειμώνα
Maestro
May December
Περασμένες Ζωές

ΔΙΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΟ ΣΕΝΑΡΙΟ

American Fiction
Barbie
Οπενχάιμερ
Poor Things
Ζώνη Ενδιαφέροντος

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΔΙΕΘΝΗΣ ΤΑΙΝΙΑ

Io Capitano (Italy)
Perfect Days (Japan)
Στο Γραφείο των Καθηγητών (Germany)
Η Κοινωνία του Χιονιού (Spain)
Ζώνη Ενδιαφέροντος (UK)

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

El Conde
Οι Δολοφόνοι του Ανθισμένου Φεγγαριού
Maestro
Οπενχάιμερ
Poor Things

ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΜΟΝΤΑΖ

Ανατομία μιας Πτώσης
Τα Παιδιά του Χειμώνα
Οι Δολοφόνοι του Ανθισμένου Φεγγαριού
Οπενχάιμερ
Poor Things

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΙΑ

Barbie
Οι Δολοφόνοι του Ανθισμένου Φεγγαριού
Ναπολέων
Οπενχάιμερ
Poor Things

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ ΚΙΝΟΥΜΕΝΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ

The Boy and the Heron
Elemental
Nimona
Robot Dreams
Spiderman: Across the Spider-Verse

ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ

Barbie
Οι Δολοφόνοι του Ανθισμένου Φεγγαριού
Ναπολέων
Οπενχάιμερ
Poor Things

ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΜΑΚΙΓΙΑΖ / ΚΟΜΜΩΣΕΙΣ

Golda
Maestro
Οπενχάιμερ
Poor Things
Η Κοινωνία του Χιονιού

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

American Fiction
Ο Ιντιάνα Τζόουνς και ο Δίσκος του Πεπρωμένου
Οπενχάιμερ
Οι Δολοφόνοι του Ανθισμένου Φεγγαριού
Poor Things

ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ

The Fire Inside (Flamin’ Hot)
I’m Just Ken (Barbie)
It Never Went Away (American Symphony)
Wahzhazhe (A Song For My People) (Οι Δολοφόνοι του Ανθισμένου Φεγγαριού)
What Was I Made For (Barbie)

ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΗΚΟΥΣ

Bobi Wine: The People’s President
The Eternal Memory
Four Daughters
To Kill a Tiger
20 Days in Mariupol

ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ

The ABCs of Book Banning
The Barber of Little Rock
Island In Between
The Last Repair Shop
Nǎi Nai & Wài Pó

ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΗΧΟΣ

The Creator
Maestro
Mission Impossible: Dead Reckoning Part 1
The Zone of Interest
Oppenheimer

ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΟΠΤΙΚΑ ΕΦΕ

The Creator
Godzilla: Minus One
Guardians of the Galaxy Vol. 3
Napoleon
Mission Impossible: Dead Reckoning Part 1

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ ΚΙΝΟΥΜΕΝΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ

Letter to a Pig
Ninety-Five Senses
Our Uniform
Pachyderme
War Is Over! Inspired by the Music of John & Yoko

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ

The After
Invincible
Knight of Fortune
Red, White and Blue
The Wonderful Story of Henry Sugar

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης