στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας
Εργαστήρια δημιουργικής έκφρασης και πολιτισμικής αγωγής για μαθητές Δημοτικού.
Η μαγεία του χειροποίητου παιχνιδιού· η χαρά του πειραματισμού με διάφορα υλικά, που φτάνει στον ενθουσιασμό όταν αυτά «ζωντανεύουν» μέσα από ένα παιχνίδι-αντικείμενο· η γνώση και η εμπειρία που κατακτώνται με την εφαρμογή μιας ιδέας ή μιας σκέψης· η ενεργοποίηση της φαντασίας και των αισθήσεων μέσω της δημιουργικής έκφρασης· η αυθόρμητη αγάπη των παιδιών για τη μάθηση, την τέχνη και τον πολιτισμό, όταν αυτά βιώνονται μέσα από τον δικό τους κόσμο, τον κόσμο του παιχνιδιού.
Ο κύκλος εργαστηρίων με τίτλο «Παιχνιδο-καμώματα» αναδεικνύει την ουσιαστική παιδαγωγική λειτουργία του παιχνιδιού, αξιοποιώντας ως κύριο μέσο την κατασκευή παιχνιδιών από τα ίδια τα παιδιά. Η ικανότητα των παιδιών να σκαρφίζονται τρόπους και ιδέες για να «μετα-πλάθουν» τον κόσμο με τα δημιουργήματά τους, υποτιμημένη και συχνά ξεχασμένη στις μέρες μας, αποτελεί την κινητήρια δύναμη της παιδαγωγικής δράσης.
Αναφορές στην ιστορία του παιχνιδιού (αρχαία ελληνικά παιχνίδια, παραδοσιακά παιχνίδια κ.λπ.) εμπλουτίζουν και τροφοδοτούν τη φαντασία των παιδιών, βοηθώντας τα ταυτόχρονα να συνειδητοποιήσουν ότι πολλά από τα παιχνίδια τους έχουν ηλικία χιλιάδων χρόνων. Με αυτό τον τρόπο, άλλωστε, προσεγγίζουν βιωματικά την έννοια της διαχρονικότητας πολλών στοιχείων του πολιτισμού. Ακόμη, η ελληνική τέχνη γίνεται «παιχνίδι στα χέρια των παιδιών», που τους αποκαλύπτει τη γοητεία και τη δύναμη της καλλιτεχνικής δημιουργίας.
Παράλληλα, βασικός στόχος της δράσης είναι τα παιδιά να αναπτύξουν συνήθειες και συμπεριφορές που σχετίζονται με την προστασία του περιβάλλοντος, όπως είναι η δημιουργικότητα ως αντίδοτο στην (υπέρ)κατανάλωση, η ανακύκλωση και η επανάχρηση υλικών, η χρήση υλικών φυσικών ή «φιλικών προς το περιβάλλον» (πηλός, χαρτί, ανακυκλώσιμα /άχρηστα υλικά, ύφασμα, ζυμάρι κ.ά.).
Σχεδιασμός – Παραγωγή: ΤΕΧΝΟΤΡΟΠΙΑ ● Πολιτισμός, www.technotropia.eu
Εργαστήρια:
1. Σάββατο 8 Νοεμβρίου : παιχνιδανθρωπάκια και παιχνιδοζωάκια (α)
Παιχνίδια από πηλό, εμπνευσμένα από αρχαία ελληνικά παιχνίδια: κούκλες-πλαγγόνες/ ομοιώματα ανθρώπων, ομοιώματα ζώων κ.ά. Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να πλάσουν τα δικά τους παιχνίδια με βάση μυθολογικά θέματα (π.χ. μύθοι Αισώπου).
2.Σάββατο 22 Νοεμβρίου : παιχνίδια που σε ζαλίζουν!
Παιχνίδια που παίζονται από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα και λειτουργούν με περιστροφική κίνηση (σβούρες, αρχαίες «ίυγγες» κ.λπ.).
3.Σάββατο 6 Δεκεμβρίου : παιχνίδια με ήχους
Παιχνίδια που παράγουν ήχο: αρχαία «πλαταγή», σείστρο, κουδουνίστρες κ.λπ. Τα παιδιά θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν κάποια από αυτά τα «μουσικά παιχνίδια» στα Κάλαντα του Δωδεκαημέρου.
4. Σάββατο 17 Ιανουαρίου : παιχνιδανθρωπάκια και παιχνιδοζωάκια (β)
Κούκλες/ομοιώματα ανθρώπων και ζώων από ύφασμα και άλλα υλικά, για κουκλοθέατρο κ.λπ.
5.Σάββατο 7 Φεβρουαρίου : παιχνίδια που… σε τρέχουν!
Χαρακτηριστικοί τύποι παιχνιδιών-αντικειμένων που κατάγονται από την αρχαιότητα αλλά συναντώνται και στη νεότερη παράδοση, όπως αλογάκι, καροτσάκι/αμαξάκι, «ρόδα/τροχός» κ.λπ.
6.Σάββατο 7 Μαρτίου : παιχνίδια για… καθισιό!
Επιτραπέζια παιχνίδια, πολλά από τα οποία έχουν μακρά ιστορία. Ακόμη, τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να κατασκευάσουν παιχνίδια βασισμένα σε εικαστικά έργα (παζλ).
7. Σάββατο 4 Απριλίου : παιχνίδια ανοιξιάτικα
Παραδοσιακά παιχνίδια/ομοιώματα που συνδέονται με έθιμα της Άνοιξης (από ζυμάρι, πηλό, καλάμι, ύφασμα κ.λπ.).
8. Σάββατο 9 Μαΐου : «πράσινα» παιχνίδια
Παιχνίδια κατασκευασμένα από άχρηστα/ανακυκλώσιμα υλικά. Στόχος είναι τα παιδιά να ευαισθητοποιηθούν σε σχέση με την ανακύκλωση και την επανάχρηση υλικών για την εξοικονόμηση ενέργειας και φυσικών πόρων αλλά και τη μείωση των απορριμμάτων.
9.Σάββατο 30 Μαΐου : παιχνίδια του αέρα!
Παιχνίδια που λειτουργούν με την ενέργεια του ανέμου («ανεμόμυλος», μόμπιλ κ.λπ.).
Ώρα έναρξης εργαστηρίων: 11.00
Διάρκεια εργαστηρίου: 1 ώρα και 30 λεπτά
Κόστος συμμετοχής/εργαστήριο: 14 ευρώ/άτομο
Για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής καλέστε στο
210 8015870 (εσ. 555) και 210 8015010, Δευτέρα έως Παρασκευή 9.00 – 14.30.
Κέντρο ΓΑΙΑ, Όθωνος 100. Κηφισιά.