Για το τελευταίο γλυπτό του, ο Τζεφ Κουνς χρησιμοποίησε ένα ασυνήθιστο υλικό: όπλα! Και όχι οποιαδήποτε όπλα, αλλά τη συλλογή όπλων του δύο φορές βραβευμένου με Όσκαρ Σον Πεν. Τώρα το γλυπτό με την επωνυμία «Uli» απέκτησε ιδιοκτήτη: κατακυρώθηκε, σε δημοπρασία συγκέντρωσης χρηματικού ποσού για την ανακούφιση της Αϊτής, στον δημοσιογράφο και κεντρικό παρουσιαστή στο CNN, Άντερσον Κούπερ, αντί 1,4 εκατομμυρίων δολαρίων.
 
«Το “Uli” φιλοτεχνήθηκε από τη συλλογή όπλων του Σον Πεν, αποτελούμενο από 62 όπλα και τα αξεσουάρ τους. Ο Σον με πληροφόρησε ότι ήθελε να θέσει εκτός λειτουργίας τη συλλογή όπλων του και με ρώτησε αν θα είχα κάποιο ενδιαφέρον να δημιουργήσω ένα έργο τέχνης με τα όπλα του. Του είπα: “Οπωσδήποτε” και το γλυπτό “Uli” φιλοτεχνήθηκε από μέταλλο όπλων. Τα ξόανα Uli συνηθίζεται να φτιάχνονται από ξύλο, μιας και αντιπροσωπεύουν το μητρικό και πατρικό πνεύμα των αρχηγών των φυλών» έγραψε στον λογαριασμό του στο Instagram o Τζεφ Κουνς ως λεζάντα σε φωτογραφία του γλυπτού.
 
Ο 59χρονος ηθοποιός πήρε την απόφαση να θέσει εκτός λειτουργίας τα όπλα του έπειτα από επιθυμία της επίσης βραβευμένης με Όσκαρ Σαρλίζ Θερόν, η οποία ήταν συνοδός του από το 2013 ως το 2015. Η κατά των όπλων στάση της 44χρονης Νοτιοαφρικανής ηθοποιού διαμορφώθηκε στην εφηβεία της, όταν ο βίαιος πατέρας της, μεθυσμένος, μια μέρα πυροβόλησε την ίδια και τη μητέρα της. Αμυνόμενη η μητέρα της Σαρλίζ Θερόν απάντησε με όπλο και τον σκότωσε. Το 2014, στο «Help Haiti Home Gala», που διοργάνωσε σπίτι του, ο Σον Πεν είχε πει, σύμφωνα με την εφημερίδα Daily Mail, «μια όμορφη Νοτιοαφρικανή γυναίκα μού άλλαξε την άποψή μου για τα όπλα».
 
Πάντως το ποσό το οποίο κατέβαλε ο Άντερσον Κούπερ για το τελευταίο γλυπτό του Κουνς είναι ένα είδος «κλεψιάς», αν αναλογιστεί κανείς ότι το γλυπτό του «Rabbit» πωλήθηκε αντί 91 εκατομμυρίων δολαρίων σε περσινή δημοπρασία του Christie’s της Νέας Υόρκης.

 Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης