Με λαμπρότητα γιορτάστηκαν για ακόμα μία φορά τα Χριστούγεννα σε όλο τον κόσμο, αυτή τη φορά όμως χωρίς μέτρα για τον κορωνοϊό όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια και απαιτούσαν περιορισμούς καθώς επίσης και αλλαγές σε εορτασμούς στα έθιμα και παραδόσεις.

Χιλιάδες πιστοί στη Βηθλεέμ για τα Χριστούγεννα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά από δύο χρόνια πανδημίας οι πιστοί επέστρεψαν στη Βηθλεέμ, τη γενέτειρα του Ιησού, για να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα. Τα ξενοδοχεία γέμισαν ξανά για πρώτη φορά μετά την έξαρση της πανδημίας.

«Αυτή τη φορά γιορτάζουμε με διαφορετικό τρόπο απ’ ότι πέρσι», διαπιστώνει με ικανοποίηση ο Παλαιστίνιος υπουργός Τουρισμού Ρουλά Μααγιάχ. «Γιορτάζουμε μαζί με χιλιάδες προσκυνητές, που έρχονται από όλον τον κόσμο», τονίζει. Την παραμονή των Χριστουγέννων χιλιάδες πιστοί βρέθηκαν στην Εκκλησία της Γεννήσεως, μία από τις παλαιότερες σε όλον τον κόσμο κρατώντας κεριά στα χέρια τους, με τις μπάντες να παίζουν τα κάλαντα δημιουργώντας κλίμα κατάνυξης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα πρώτα «εμπόλεμα» Χριστούγεννα στην Ουκρανία

Με την ελπίδα για ειρήνη πέρασαν τα φετινά Χριστούγεννα οι κάτοικοι των περισσοτέρων πόλεων της εμπόλεμης Ουκρανίας.

Οι Ουκρανοί θα κάνουν το δικό τους θαύμα των Χριστουγέννων, δείχνοντας ότι παραμένουν αλύγιστοι, παρά τις ρωσικές επιθέσεις που έχουν βυθίσει εκατομμύρια στο σκοτάδι, διαβεβαίωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο μήνυμά του.

Ακριβώς δέκα μήνες αφότου η Ρωσία εισέβαλε στη χώρα του, ο Ζελένσκι είπε ότι μολονότι το τίμημα της ελευθερίας είναι υψηλό, η σκλαβιά θα κόστιζε ακόμη ακριβότερα.

«Αντέξαμε στην αρχή του πολέμου – αντέξαμε επιθέσεις, απειλές, πυρηνικό εκβιασμό, τρομοκρατία, πυραυλικά πλήγματα. Θα αντέξουμε αυτόν τον χειμώνα επειδή ξέρουμε για ποιο πράγμα πολεμάμε», τόνισε.

Από τον Οκτώβριο, οι συνεχείς ρωσικές επιθέσεις με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη έχουν προκαλέσει μεγάλες ζημιές στο σύστημα παραγωγής ενέργειας, αφήνοντας μεγάλες πόλεις χωρίς νερό και θέρμανση.

Ο Ζελένσκι έκανε αυτές τις δηλώσεις απευθυνόμενος στους Ουκρανούς που γιορτάζουν τα Χριστούγεννα τον Δεκέμβριο. Οι περισσότεροι Ουκρανοί είναι Ορθόδοξοι αλλά ακολουθούν το παλαιό ημερολόγιο και γιορτάζουν στις αρχές Ιανουαρίου.

«Ακόμη και στο απόλυτο σκοτάδι, θα βρούμε ο ένας τον άλλον για να αγκαλιαστούμε σφιχτά. Και αν δεν υπάρχει θέρμανση, θα αγκαλιαστούμε για πολλή ώρα για να ζεστάνουμε ο ένας τον άλλον. Θα χαμογελάμε και θα είμαστε χαρούμενοι, όπως πάντα. Με μια διαφορά: δεν θα περιμένουμε το θαύμα, γιατί το δημιουργούμε μόνοι μας».

Το μήνυμα, διάρκειας περίπου 9 λεπτών, βιντεοσκοπήθηκε σε εξωτερικό χώρο, νύχτα, με ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο στο φόντο και μόνο μερικά φώτα να διακρίνονται.

Ο Ζελένσκι σημείωσε ότι οι Ουκρανοί στρατιώτες πολεμούν στην περιοχή του Ντονμπάς ενώ άλλοι είναι εσωτερικά εκτοπισμένοι ή έφυγαν στο εξωτερικό για να γλιτώσουν από τους Ρώσους. «Τους πολεμάμε για περισσότερες από 300 ημέρες καιοκτώ χρόνια. Θα τους επιτρέψουμε να πετύχουν αυτό που θέλουν;» κατέληξε, αναφερόμενος στην προσάρτηση της Κριμαίας, το 2014.

Το ταξίδι του Άη Βασίλη στο Ροβανιέμι

Με το θερμόμετρο στο Ροβανιέμι, όπως ονομάζεται το επίσημο χωριό του Άγιου Βασίλη, κοντά στον αρκτικό κύκλο, να δείχνει -22 βαθμούς Κελσίου, ο κόσμος συγκεντρώθηκε για να δει τον Άγιο Βασίλη, ενώ οι βοηθοί του τού ευχήθηκαν καλή τύχη με τραγούδια και χορούς.

Ο Άγιος Βασίλης, μίλησε στον κόσμο και ευχήθηκε ειρηνικά και χαρούμενα Χριστούγεννα πριν αναχωρήσει με το έλκηθρό του για το ταξίδι του.

«Εύχομαι να έχετε όλοι για υπέροχη χρονιά. Φυσικά, υπάρχουν πολλά πράγματα στον κόσμο που θα έπρεπε να ήταν διαφορετικά», δήλωσε ο Άγιος Βασίλης στα αγγλικά.

«Ας ελπίσουμε ότι τα Χριστούγεννα θα φέρουν τη στιγμή όπου ο κόσμος και οι άνθρωποι θα ηρεμήσουν για λίγο για να περάσουν χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους τους», κατέληξε.

 

Βρετανία: Το πρώτο χριστουγεννιάτικο διάγγελμα του βασιλιά Καρόλου ως μονάρχη

O Βασιλιάς της Βρετανίας Κάρολος επικαλέστηκε τη θανούσα μητέρα Βασίλισσα Ελισάβετ στο πρώτο χριστουγεννιάτικο διάγγελμα του, ως μονάρχης προς το έθνος, μιλώντας για την πίστη του στον ανθρωπισμό σε μία περίοδο «μεγάλου άγχους και δυσκολιών».

Ο Κάρολος είπε ότι μοιράζεται με «όλη του την καρδιά» την πίστη της μητέρας του στο Θεό και στο λαό. Ο ίδιος μιλούσε από το παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, όπου αναπαύεται η θανούσα βασίλισσα, από το οποίο η Ελίζαμπεθ εκφώνησε το χριστουγεννιάτικο διάγγελμά της το 1999.

«Υπάρχει πίστη για να αγγίξει κάποιος την εξαιρετική ικανότητα του καθενός, με καλοσύνη και συμπάθεια, με τις ζωές των άλλων και τη λάμψη του φωτός στον κόσμο γύρω τους», είπε ο Κάρολος.

«Σε αυτούς τους καιρούς του μεγάλου άγχους και της δυσκολίας, κυρίως για όσους παγκοσμίως βρίσκονται αντιμέτωποι με πολεμικές διαμάχες ή φυσικές καταστροφές ή για όσους στο εσωτερικό, βρίσκουν τρόπους για να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους και για να κρατήσουν τις οικογένειές τους χορτάτες και ζεστές – το βλέπουμε στην ανθρωπιά των λαών».

Το διάγγελμα του βασιλιά έκλεισε μία χαοτική χρονιά για τη Βρετανία μετά από τα χρόνια κυριαρχίας του κορονοϊού, αλλά και του Brexit.

 

Γερμανία: Χριστουγεννιάτικη βουτιά στη παγωμένη λίμνη Οράνκε

Δεκάδες λάτρεις της κολύμβησης τόλμησαν να κολυμπήσουν στη λίμνη Οράνκε με χριστουγεννιάτικες στολές.

Με την θερμοκρασία του νερού να αγγίζει μετά βίας τον 1 βαθμό Κελσίου, τα μέλη του σωματείου «Φώκιες του Βερολίνου» έπρεπε να καθαρίσουν το νερό από τον πάγου πριν βουτήξουν στη λίμνη και τηρήσουν για ακόμη μια χρονιά το Χριστουγεννιάτικο αυτό έθιμο.

Το χριστουγεννιάτικο μήνυμα ειρήνης του Πάπα

«O Ιησούς Χριστός αντιπροσωπεύει και την οδό της ειρήνης. Με την γέννηση, τα πάθη, τον θάνατο και την ανάσταση, άνοιξε τον δρόμο από έναν κόσμο κλειστό και καταπιεσμένο από την εχθρότητα και τον πόλεμο, σε έναν ανοικτό, ελεύθερο να ζήσει την αδελφοσύνη και την ειρήνη. Ας ακολουθήσουμε αυτό τον δρόμο!», τόνισε ο πάπας Φραγκίσκος, μιλώντας στους συγκεντρωμένους πιστούς, στην πλατεία του Αγίου Πέτρου.

Ο ποντίφικας, παράλληλα, στο χριστουγεννιάτικό μήνυμά του, αναφέρθηκε «στην Ουκρανία, και στους αδελφούς Ουκρανούς που ζουν τα Χριστούγεννα αυτά στο σκοτάδι, στο κρύο, ή μακριά από τα σπίτια τους» και ζήτησε από όσους διαθέτουν την αναγκαία εξουσία, να δραστηριοποιηθούν «για να σιγήσουν τα όπλα και να τελειώσει άμεσα ο παράλογος αυτός πόλεμος». «Δυστυχώς, κάποιοι προτιμούν να υπακούσουν σε άλλα δίκαια, τα οποία σχετίζονται με εγκόσμιες λογικές. Την φωνή, όμως, του νεογέννητου Ιησού, ποιός την ακούει;» διερωτήθηκε ο Φραγκίσκος.

Ο πάπας τόνισε, επίσης, ότι υπάρχει «ξηρασία ειρήνης» σε πολλές άλλες περιοχές, «σε άλλα σημεία του πλανήτη όπου βρίσκεται σε εξέλιξη ο τρίτος, αυτός, παγκόσμιος πόλεμος». Αναφέρθηκε στους Αγίους Τόπους, ικετεύοντας τον Κύριο να μπορέσει να ξαναρχίσει ο διάλογος μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών, στις συγκρούσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στο Σαχέλ, στην ανάγκη εκεχειρίας διαρκείας στην Υεμένη, ενώ ζήτησε να επιτευχθεί επανασυμφιλίωση στην Μιανμάρ και στο Ιράν.

«Την ημέρα αυτή των Χριστουγέννων, κατά την οποία μας αρέσει που συναντιόμαστε και πάλι γύρω από το γεμάτο τραπέζι, ας μείνει στραμμένο, το βλέμμα μας στην Βηθλεέμ, που σημαίνει “σπίτι του άρτου” και ας σκεφθούμε όλους του ανθρώπους που πεινούν -ιδίως τα παιδιά- ενώ κάθε ημέρα σπαταλιέται τεράστια ποσότητα τροφίμων και ξοδεύονται πόροι για αγορά όπλων», υπογράμμισε ο πάπας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης