Εκατόν πέντε χρόνια συμπληρώθηκαν σήμερα από τη γέννηση της Άννας Καλουτά. Η Φίνος Φιλμ με μια ανάρτηση και με ένα βίντεο τιμά τη «Βασίλισσα της Επιθεώρησης».

«Αδιαμφισβήτητη “Βασίλισσα της Επιθεώρησης” με μπρίο, τσαγανό και ζωντάνια που δεν θάμπωσαν στα εξήντα και πλέον χρόνια τις καριέρας της, η Άννα Καλουτά ήταν η τελευταία από τους “μεγάλους” του μουσικού θεάτρου. Μια χειμαρρώδης πρέσβειρα του είδους που τάχθηκε ψυχή τε και σώματι στην υποκριτική τέχνη διαθέτοντας αυτό το “κάτι”, πέρα από το αναμφισβήτητο ταλέντο της. Στη Φίνος Φιλμ γύρισε μόνο μια ταινία, το “Εκείνες που δεν πρέπει να Αγαπούν” (1951), όπου ο μύθος της, με την ομορφιά, τη γοητεία και τη λάμψη, απαθανατίστηκε ανέπαφος στο σελιλόιντ για τις επόμενες γενιές ».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Άννα Καλουτά γεννήθηκε σαν σήμερα το 1918 ενώ έφυγε από τη ζωή στις 17 Απριλίου του 2010.

Λίγα λόγια για την Άννα Καλουτά και την καλλιτεχνική της διαδρομή

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ειρήνη – Άννα Καλουτά, όπως ήταν το πλήρες όνομά της, γεννήθηκε στην Αθήνα στις 29 Σεπτεμβρίου του 1918. Απόφοιτος της Ιονίου Σχολής Θηλέων, έκανε σπουδές πιάνου και αφοσιώθηκε στο θέατρο. Παράλληλα ασχολήθηκε με τη χορογραφία, σκηνοθεσία και τη καλλιτεχνική διεύθυνση.

Εμφανίστηκε σε 14 ελληνικές κινηματογραφικές ταινίες ενώ στο θέατρο πρωτοεμφανίζεται σε ηλικία 4 ετών στο θίασο Μαρίκας Κοτοπούλη, σε έργο πρόζας.

Μαζί με την αδελφή της, Μαρία, δημιούργησαν τα περίφημα «Καλουτάκια», παιδιά-θαύματα της εποχής εκείνης, σε όλα τα είδη του μουσικού θεάτρου.

Έχει συμμετάσχει σε επιθεωρήσεις των γνωστότερων επιθεωρησιογράφων σε οπερέτες όπως: «Γλυκιά Νανά», «Διαβολόπαιδο», «Βαφτιστικός» , «Μοντέρνα κορίτσια» κ.ά. του Θεόφραστου Σακελλαρίδη, «Γυναίκα του δρόμου», «Απάχηδες των Αθηνών», «Οι πειρατές» κ.ά. του Νίκου Χατζηαποστόλου, στη «Νυχτερίδα» του Γιόχαν Στράους, σε μουσικές κωμωδίες: «Μ΄ αγαπά δεν μ΄ αγαπά» των Γιανουκάκη – Ριτσιάρδη, σε ηθογραφίες όπως «Το Φυντανάκι» του Χορν, σε πρόζα «Το πανηγύρι» του Χορν, σε κωμειδύλλια: «Αγαπητικός της βοσκοπούλας», «Γκόλφω», «Μαρία Πενταγιώτισσα» και άλλα πολλά.

Επί 15 χρόνια έκανε περιοδείες στην Ευρώπη, Αμερική, Αυστραλία, Αφρική και Ν. Ζηλανδία. Εμφανίστηκε στη «Salle de Gaveau» στο Παρίσι 1950, στο «Κάρνεγκυ Χωλ» στη Νέα Υόρκη το 1954, στο «Palace Theatre» στο Λονδίνο 1968 κ.α.

Ηχογράφησε με την αδελφή της Μαρία πολλούς δίσκους στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ενδεικτικά: «Μ΄ αγαπά δεν μ΄ αγαπά», «Γερακίνα», «Οι κερασιές», «Η βροχή», «Βεμ – Βεμ».

Μέλος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, έχει τιμηθεί με πλείστα διπλώματα ελληνικών πρεσβειών για τις περιοδείες της και ακόμη με πολλές στρατιωτικές μνείες για τη ψυχαγωγία του Στρατού. Έμεινε θρυλική στις πολεμικές επιθεωρήσεις του 1940 ιδιαίτερα στο «Ευζωνάκι» αλλά και αργότερα σε ρόλους «Σμυρνιάς».

Δίκαια χαρακτηρίστηκε «Βασίλισσα της Επιθεώρησης» και μία από τις άξιες διαδόχους της στο είδος θα μπορούσε να θεωρηθεί η αείμνηστη Ρένα Βλαχοπούλου.

Η Άννα Καλουτά διατηρούσε δεσμό με τον Λάμπρο Κωνσταντάρα σε νεαρή ηλικία.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης