Ο δημιουργός μιας από τις πιο εμπορικές επιτυχίες στην ιστορία του αμερικανικού κινηματογράφου άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 92 ετών από φυσικά αίτια, σύμφωνα με ανακοίνωση της Aμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών. Ο Καναδός σκηνοθέτης Άρθουρ Χίλερ απέκτησε τεράστια φήμη με την ταινία «Love Story» (1970).

Ο Όλιβερ, φοιτητής της νομικής και γόνος πλούσιας οικογένειας, ερωτεύεται την Τζένιφερ. Σε πείσμα του πατέρα του, που δεν εγκρίνει την ταπεινή της καταγωγή, θα την παντρευτεί, θα απομακρυνθεί από τους δικούς του και μαζί θα προσπαθήσουν να τα βγάλουν πέρα. Όμως, όταν η ζωή αρχίζει να τους χαμογελά, η Τζένιφερ ανακαλύπτει ότι πάσχει από ανίατη ασθένεια.

Η «Ιστορία Αγάπης» προτάθηκε για επτά βραβεία Όσκαρ, μεταξύ των οποίων αυτό της καλύτερης ταινίας και καλύτερης σκηνοθεσίας. Η διάσημη δραματική ιστορία αγάπης, με πρωταγωνιστές τους Ράιαν Ο’ Νιλ και Άλι ΜακΓκρο, κέρδισε μόνο ένα Όσκαρ (καλύτερη πρωτότυπη μουσική επένδυση), ωστόσο έκανε τεράστια εισπρακτική επιτυχία, κόβοντας εισιτήρια αξίας πάνω από 100 εκατ. δολάρια. Αποτέλεσε για δεκαετίες μια από τις αγαπημένες ταινίες των απανταχού ερωτευμένων.

Ο σκηνοθέτης Χίλερ

Ο Άρθουρ Χίλερ γεννήθηκε στις 22 Νοεμβρίου του 1923 στο Έντμοντον του Καναδά. Κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο πέταξε με τη Βασιλική Καναδική Αεροπορία σε επιχειρήσεις στη Γερμανία.

Σπούδασε ψυχολογία στο πανεπιστήμιο, και μετά ξεκίνησε καριέρα στο ραδιόφωνο στον Καναδά, προτού μετακομίσει στο Λος Άντζελες για να σκηνοθετήσει μια ζωντανή δραματική σειρά για την τηλεόραση. Από τα μέσα της δεκαετίας του ’50 έως τις αρχές της δεκαετίας του ’60 σκηνοθέτησε επεισόδια πολλών τηλεοπτικών σειρών, ακόμα και το πρώτο επεισόδιο της κλασικής σειράς μαύρης κωμωδίας «Οικογένεια Άνταμς».
Από το 1957 έως το 2006 σκηνοθέτησε περισσότερες από 30 ταινίες, καλύπτοντας μια μεγάλη γκάμα κατηγοριών όπως κωμωδία, δράμα, μελόδραμα, πολεμική ιστορία, σάτιρα και μιούζικαλ. Μέσω της σκηνοθεσίας του καθοδήγησε πέντε ηθοποιούς σε ρόλους που τους απέφεραν υποψηφιότητες για τα βραβεία Όσκαρ: τον Ο’ Νιλ, την Μακ Γκρό, τον Τζόρτζ Σκοτ, τον Μαξιμίλιαν Σελ και τον Τζον Μάρλεϊ.


Από το 1989 έως το 1993, ο Άρθουρ Χίλερ υπήρξε πρόεδρος της Αμερικανικής Ένωσης Σκηνοθετών (DGA), ενώ από το 1993 έως το 1997 διετέλεσε πρόεδρος της Ακαδημίας Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών (τα μέλη της οποίας απονέμουν τα Όσκαρ). Μόλις πριν από δύο μήνες είχε πεθάνει η επί 68 χρόνια σύζυγός του, Γκουέν Χίλερ, με την οποία είχαν δύο παιδιά.

Άλλες ταινίες του Καναδού Σκηνοθέτη:

«Δεν Βλέπω Τίποτα, Δεν Ακούω Τίποτα».
«Οι Επαρχιώτες»
«Filofax»
«Δυο Άσπονδες Φίλες»
«Η Πρεμιέρα»
«Το Ασημένιο Τρένο»
«The Americanization of Emily».

Στον Άρθουρ Χίλερ είχε απονεμηθεί βραβείο Όσκαρ για την ανθρωπιστική του δράση.