Οι «Κλέφτες καταστημάτων», ο Οσάμου και ο γιος του, επιστρέφουν με τα κλοπιμαία τους σπίτι, όταν ξαφνικά συναντούν ένα μικρό κορίτσι εγκαταλελειμμένο στο κρύο. Της προσφέρουν στέγη, τροφή και την κάνουν να αισθανθεί μέλος της οικογένειάς τους… Κι ένα «Κορίτσι», η πανέμορφη έφηβη Λάρα, που γεννήθηκε αγόρι, προπονείται σκληρά για να γίνει μπαλαρίνα. Αυτές οι δύο είναι οι ταινίες έναρξης και λήξης για το 59ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης (1-11 Νοεμβρίου).

O μεγάλος νικητής του Χρυσού Φοίνικα στο πρόσφατο Φεστιβάλ Καννών, το συναρπαστικό φιλμ «Κλέφτες καταστημάτων» του Ιάπωνα Χιροκάζου Κόρε-Έντα, ανοίγει το 59ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης την Πέμπτη 1η Νοεμβρίου στο Ολύμπιον, ενώ, δέκα μέρες αργότερα, το Φεστιβάλ θα ολοκληρωθεί με το συγκλονιστικό «Κορίτσι» τού μόλις 27χρονου Βέλγου Λουκάς Ντοντ, που απέσπασε τέσσερα μεγάλα βραβεία -σκηνοθεσίας, ερμηνείας, Queer Palm και Fipresci στο τμήμα «Ένα Κάποιο Βλέμμα»- επίσης στο Φεστιβάλ Καννών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Άνθρωποι που παρανομούν, εξαπατούν, ζουν στο περιθώριο και την ανηθικότητα, αλλά ταυτόχρονα μπορούν να αγαπούν, να σώζουν ζωές, να παραδίδουν μαθήματα ανθρωπιάς και να ξεγυμνώνουν το περίβλημα της κοινωνικής ηθικής, αφήνοντας εκτεθειμένο το νόμιμο και καθωσπρέπει, στην ταινία έναρξης…

Και το ευαίσθητο θέμα της αλλαγής φύλου σε εφηβική ηλικία -εμπνευσμένο από μια αληθινή ιστορία- το φιλμ, σαν μια αλλόκοτη «Λίμνη των κύκνων», όπου το κορίτσι αυτήν τη φορά παγιδευμένο σε άλλο σώμα, θέλει να μεταμορφωθεί σε κύκνο, να φορέσει τις πουέντ και να χορέψει, στην ταινία λήξης.
Και οι δυο ταινίες θα «βγουν» στις αίθουσες μετά το τέλος του Φεστιβάλ Κινηματογράφου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης