Τη δική τους, πολύχρωμη φωνή μέσα από τη ζωγραφική, αποκτούν γυναίκες πρόσφυγες στη Θεσσαλονίκη, οι οποίες συμμετείχαν σε εικαστικό εργαστήρι που υλοποιήθηκε σε χώρο δίπλα στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων Διαβατών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«The Girls’ Voices» είναι ο τίτλος της ταινίας μικρού μήκους που δημιουργήθηκε από τις οργανώσεις ΝΑΟΜΙ και Quick Response Team το περασμένο καλοκαίρι, αμέσως μετά το lockdown λόγω κορωνοϊού. Γυναίκες και ανήλικες που φιλοξενούνται στο camp Διαβατών συμμετείχαν σε εργαστήρι ζωγραφικής που πραγματοποιήθηκε σε χώρο δίπλα στο κέντρο φιλοξενίας τους και έχει δημιουργήσει η Quick Response Team, με στόχο να αποτελέσει ένα ασφαλές μέρος (safe space) για δραστηριότητες που απευθύνονται σε γυναίκες πρόσφυγες.

Στα μαθήματα ζωγραφικής που οργάνωσε η ΝΑΟΜΙ συμμετείχαν 11 άτομα, τα οποία με την καθοδήγηση του καλλιτέχνη από το Κογκό Richard Lusakumunu, δημιούργησαν πίνακες ζωγραφικής εμπνευσμένους από διάφορα διάσημα έργα. Μέσα στη μικρού μήκους ταινία, 8 από τις 11 δημιουργούς περιγράφουν τον πίνακά τους και μιλούν για το «αποτύπωμα» της τέχνης στη ζωή τους. Άλλωστε, όπως τονίζουν τα μέλη της ΝΑΟΜΙ, «η τέχνη είναι για εμάς ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία ενδυνάμωσης, ιδιαίτερα για τα κορίτσια και τις γυναίκες, μία κοινωνική ομάδα που στη συγκεκριμένη περίπτωση, λόγω του προσφυγικού χαρακτηριστικού, βρίσκεται σε κίνδυνο πολλαπλών περιθωριοποιήσεων και κοινωνικών αποκλεισμών».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δείτε το βίντεο:

Μέσα από τις «φωνές» των κοριτσιών, ξεχωρίζει η 13χρονη Φατίμε, η οποία λέει πώς αισθάνεται ζωντανή μόνο όταν ζωγραφίζει ενώ η συνομήλική της Ατέφε στιγματίζει το γεγονός ότι τα κορίτσια στη χώρα της, το Αφγανιστάν, πρέπει να παντρεύονται νωρίς, να κάνουν παιδιά και να μην έχουν επιθυμίες…

Η ταινία μικρού μήκους βρίσκεται στη διεύθυνση: https://www.youtube.com/watch?v=_LClKOSifq0&fbclid=IwAR0s9QqmRopOflMj_UDzIPD1w6opMCQT5F4pJp7k11eiGlu0lhdKQsHegrM&ab_channel=NaomiThessaloniki

Σημειώνεται ότι το Οικουμενικό εργαστήριο προσφύγων ΝΑΟΜΙ είναι μια μη κερδοσκοπική εταιρεία, που έχει ως στόχο την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο για την ομαλή ένταξη τους στην κοινωνία.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης