To «Concussion» του Μπένετ Λάντσμαν είναι ακόμη μία ταινία που βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόκειται για την αληθινή ιστορία του Δρ. Μπένετ Ομάλου και του αγώνα του να κρατήσει ανοιχτή την έρευνα του για τις εγκεφαλικές βλάβες των ποδοσφαιριστών παρά τις αντίθετες προσπάθειες της Εθνικής Ομάδας Ποδοσφαίρου των ΗΠΑ που προσπάθησε με κάθε τρόπο να τον σταματήσει.

Ο Γουίλ Σμιθ υποδύεται με εξαιρετικό τρόπο τον λαμπρό ιατροδικαστή, νευροπαθολόγο Δρ. Μπένετ Ομάλου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Νιγηριανός ιατροδικαστής ανακάλυψε μια ασθένεια -τη χρόνια τραυματική εγκεφαλοπάθεια- στους εγκεφάλους των ποδοσφαιριστών το 2002 και ισχυρίστηκε ότι το επαγγελματικό ποδόσφαιρο θα μπορούσε να αποτελέσει μακροπρόθεσμη απειλή για την υγεία των παικτών που επανειλημμένα έχουν υποστεί τραύματα στο κεφάλι.

Πρόκειται για μια ασθένεια που διέγνωσε σ’ έναν επαγγελματία παίκτη του αμερικανικού ποδοσφαίρου. Ο γιατρός έκανε τα πάντα για να γίνει γνωστή η ασθένεια, που έχει να κάνει με τη ρήξη των αιμοφόρων αγγείων που προκαλείται από εγκεφαλικές διασείσεις, δηλαδή από συνεχόμενα χτυπήματα στο κεφάλι.

Η δραματική ταινία «Concussion» του Μπένετ Λάντσμαν βγαίνει σε μια στιγμή που οι εγκεφαλικοί τραυματισμοί βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων της ομοσπονδίας αμερικανικού ποδοσφαίρου.

Συνολικά 19 νεαροί αθλητές πέθαναν το 2015. Ο αριθμός των θανάτων στους ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία και οι αθλητικές αρχές έχουν αποφασίσει εδώ και δύο χρόνια να χρηματοδοτήσουν έρευνες που έχουν να κάνουν με τη διάγνωση και τη θεραπεία των βλαβών των αιμοφόρων αγγείων. Και αυτό εκτείνεται επίσης στον χώρο της πυγμαχίας και του χόκεϊ στον πάγο.

«Δεν πρόκειται να πω ποτέ σ’ έναν γονιό, σ’ έναν έφηβο ή σ’ έναν ενήλικο τι να κάνει. Πήρα μια απόφαση για μένα, γιατί έχω γνώση του θέματος. Η ταινία στο τέλος της αγκαλιάζει το πόσο αμφιλεγόμενο είναι αυτό το πρόβλημα» εξηγεί ο σκηνοθέτης Μπένετ Λάντσμαν.

Η ιστορία του Δρ. Μπένετ Ομάλου έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον, καθώς είχε για πολλά χρόνια απέναντί του τη βιομηχανία του αμερικανικού ποδοσφαίρου, η οποία δεν ήθελε βέβαια να παραδεχτεί τις συνέπειες των συνεχόμενων χτυπημάτων στο κεφάλι των αθλητών της.

Χρειάστηκε να φτάσει το 2015 για να παραδεχτεί ότι πρέπει να παρθούν μέτρα για τις κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις στον αθλητισμό και να αυξήσει τις προφυλάξεις και να βελτιώσει τον εξοπλισμό.

Ο Γουίλ Σμιθ συγκινεί ως Δρ. Μπένετ Ομάλου. Προσεγγίζει με ειλικρίνεια και ευαισθησία τον ρόλο και χαρίζει μια εξαιρετική ερμηνεία. Ο 47 χρονος ηθοποιός αποδεικνύει ακόμη μια φορά την υποκριτική του δεινότητα. Ωστόσο, ο Γουίλ Σμιθ δεν πήρε την πολυπόθητη οσκαρική υποψηφιότητα για τον ρόλο του στο «Concussion», όπως θα αναμενόταν.

Από τα Όσκαρ απουσίαζε, όχι μόνο αυτός, αλλά όλοι οι Αφροαμερικανοί που διακρίθηκαν φέτος, προκαλώντας και πάλι συζητήσεις περί διακρίσεων. Η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου βρίσκεται στο επίκεντρο για τις επιλογές της στα Όσκαρ και το τελευταίο χρονικό διάστημα -όχι άδικα- δέχεται σφοδρή κριτική για τον τρόπο που λειτουργεί.

Δείτε το τρέιλερ:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης