Με έναν μικρό απολογισμό το Διεθνές Φεστιβάλ Αιγαίου ολοκλήρωσε με επιτυχία τις προβολές και τα προγράμματά του για εφέτος, και ανανεώνει το ραντεβού του για του χρόνου με ακόμη περισσότερες ταινίες.

Από τις 25 μέχρι και τις 30 Ιουλίου, περισσότερα από 3000 άτομα που βρέθηκαν στο Aegean Film Festival, στη μαγευτική Πάτμο, είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν 11 ταινίες μεγάλου μήκους, 17 ντοκιμαντέρ και 42 ταινίες μικρού μήκους καθώς μεταξύ άλλων και να συμμετέχουν σε ένα ειδικό πάνελ αφιερωμένο στο περιβάλλον και σε 4 παράλληλες εκδηλώσεις. Το φεστιβάλ φιλοξένησε 34 επισκέπτες από τον χώρο του κινηματογράφου, του πολιτισμού, σκηνοθέτες, δημιουργούς και δημοσιογράφους που ήρθαν να γνωρίσουν το νησί, τις ταινίες, να ανταλλάξουν απόψεις αλλά και να γιορτάσουν μαζί μας μια μοναδική γιορτή του κινηματογράφου. Ανάμεσα τους η πρόεδρος της FIPRESCI Alin Tasciyan, οι βραβευμένοι σκηνοθέτες και παραγωγοί Giovani Aloi, Θανάσης Καραθάνος, Όμηρος Ευαγγελινός, Θανάσης Τρουμπούκης, ο πρόεδρος της AMC Eduardo Zulueta, εκπρόσωποι απο το SundanceTv, το Σουηδικό κέντρο κινηματογράφου, το Balkan Beyond Borders, το CNN.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

H κριτική επιτροπή των ταινιών μικρού μήκους αποτελούμενη από τη Βασιλική Μαλτασόγλου και τον Theo Tsappos παραδίδουν το πρώτο βραβείο στον σκηνοθέτη Θανάση Τρουμπούκη για την ταινία του «Φάλαινα 52», παρουσία του διευθυντή του προγράμματος ταινιών μικρού μήκους, Δημήτρη Αργυρίου.

Τo φεστιβάλ ξεκίνησε με το εμβληματικό «Απέραντο Γαλάζιο» του Luc Besson ο οποίος μάλιστα έστειλε το δικό του βιντεοσκοπημένο μήνυμα που προβλήθηκε πριν την έναρξη της ταινίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ακολούθησε η «Ρόζα της Σμύρνης» του Γιώργου Κορδελλά σε συμπαραγωγή του μεγάλου χορηγού του φεστιβάλ, COSMOTE TV. Η δεύτερη μέρα του φεστιβάλ ή αλλιώς COSMOTE TV Day, ήταν μια μέρα αφιερωμένη στον πολιτισμό με πέντε ειδικά επιλεγμένα ντοκιμαντέρ αλλά και την προβολή του συγκλονιστικού ντοκιμαντέρ του National Geographic (Media Sponsor του φεστιβάλ), «Κόλαση Επί Γης:

Η πτώση της Συρίας και η άνοδος του ISIS». Κατά τη διάρκεια των 6 ημερών του φεστιβάλ προβλήθηκαν πάνω από 20 πρεμιέρες, βραβευμένες ταινίες από τα φεστιβάλ του Sundance, της Κοπεγχάγης CPH:DOX, του Βερολίνου και των Καννών, όπως το Free and easy, Red Dog True Blue, Dries, Centaur, Machines, It’s Not Yet Dark, Meteor Street, My life as a Zucchini, The Islands and the Whales. Ανάμεσα στις σημαντικές προβολές, ξεχώρισαν η καινούρια ταινία του Guillaume Canet με την Marion Cotillard, «Μεγάλωσε αν τολμάς», το μεταφυσικό δράμα «Πλανητάριο» με την Natalie Portman και την Lily Rose Depp, η ταινία λήξης «Ένα Ενωμένο Βασίλειο» με τον David Oyelowo και την Rosamund Pike αλλά και η ελληνική ταινία που ταξίδεψε σε όλα τα φεστιβάλ του κόσμου «Park» της Σοφίας Εξάρχου.

Οι Συντελεστές του Aegean Film Festival, Χαράλαμπος Τσούτσας, Μαρία Μπιρμπίλη, Παναγιώτης Γάκης και η εικαστικός Νόρα Όκκα.

Κεντρικό θέμα συζήτησης του φεστιβάλ αποτέλεσε το περιβάλλον. Μέσα από το αφιέρωμα «Echoes», 5 ντοκιμαντέρ με ελεύθερη είσοδο και πρόσβαση σε ΑμΕΑ, που υπογραμμίζουν τις καταστροφικές συνέπειες της επέμβασης του ανθρώπου στη θάλασσα, αλλά και το περιβαλλοντικό πάνελ «Echoes – Revelations of the ocean» που έλαβε χώρα στο συνεδριακό χώρο του ξενοδοχείου Patmos Aktis, το κοινό ενημερώθηκε από τον καθηγητή Ωκεανολογίας του Πανεπιστημίου του Μιλάνο, Guiseppe Notarbartolo di Sciara για τα προ- βλήματα που αντιμετωπίζουν οι υδάτινες ζώνες του Αιγαίου και μαζί με τις αρμόδιες αρχές τέθηκαν στόχοι για την προστασία της θάλασσας του Αιγαίου. Το αφιέρωμα «Echoes – Revelations of the ocean» υλοποιήθηκε στο Πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο ) και από εθνικούς πόρους.

Στις ταινίες μικρού μήκους, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αιγαίου παρουσίασε τέσσερα προγράμματα. Το Sundance TV Shorts, το Spotlight Sweden με τις καλύτερες ταινίες μικρού μήκους από τη Σουηδία, σε συνεργασία με το Σουηδικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου αλλά και το Best of Europe μια επιλογή των καλύτερων ταινιών μικρού μήκους της Ευρώπης σε συνεργασία μεταξύ άλλων με το φεστιβάλ του Ρόττερνταμ, της Βενετίας αλλά και του Βερολίνου. Το τέταρτο πρόγραμμα που αποτελεί το διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ, επιλέχθηκε από περισσότερες των 1500 ταινιών και το βραβείο κέρδισε ο Θανάσης Τρουμπούκης με την ταινία του «Φάλαινα 52».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης